Connect with us

BiH

Slijedi li u FBiH novi ‘lockdown’, godinu dana poslije početka pandemije?

Objavljeno

-

“Izuzetno je loša epidemiološka situacija i nadam se da neće otići u smjeru jednog lošeg scenarija kakav smo imali na početku korone u nekim europskim zemljama”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja FBiH, za Federalnu televiziju.

“Kapaciteti su već sada puni, broj zaraženih raste, sve to treba primiti, a mnogi slučajevi na naplatu dolaze tek za 2-3 tjedna. Ako nastavimo ovako i ako ne presiječemo sa vrlo restriktivnim mjerama sigurno je da možemo doći u taj scenarij.”

Kaže da od skoro samog početka vode krizu sa Federalnog kriznog stožera i uvijek je bila mogućnost jednog dijela mjera da donose i županije.

Ističe da zdravstveni sustav nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među zdravstvenim radnicima.

“Kapaciteti nisu bolnički kreveti, nama ne trebaju kreveti za covid. Trebamo imati respiratore, ali važnije je da imate središnji kisik i ljude koji će raditi u bolnici. Mi imamo vrlo limitiran kadar. Ono što smo mi uradili u ovoj godini, vjerujte da se mnogi vani čude. Znam da je kod nas mnogim teško priznati uspjeh ali mi smo jedina zemlja s jednim lockdownom.

Mi smo imali neke srednje mjere, ovisno od situacije smo dodavali neke nove. Situacija je sada jako ozbiljna i moramo ići s restriktivnim mjerama. Smatram da moramo ići s izuzetno restriktivnim mjerama. Sutra ćemo opet o tome razgovarati na sastanku u Vladi FBiH. Uz premijera Novalića bit će i županijski premijeri.”

Na pitanje možemo li priuštiti novi lockdown i treba li nam on, Čerkez kaže da Vlada treba dati svoje mišljenje što se tiče ekonomskih mjera, a zdravstveno smo mu vrlo blizu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Federaciju BiH ponovo zadesila izvanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Nakon održanog sastanka o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabave cjepiva, Novalić je na konferenciji za medije rekao da je očigledno riječ o novom valu epidemije koji pogađa i druge države.

– Na sastanku smo razgovarali o epidemiološkim mjera i cijepljenju koju će provoditi Federacija, nakon što je državna razina rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe – istaknuo je Novalić.

Dodao je da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sustav ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja.

Novalić je naveo da te mjere značajno pogađaju gospodarstvo i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

– Formirana je komisija koja će predložiti Vladi FBiH nabavu cjepiva, a ona će izravno pregovarati s dobavljačima uime Vlade – pojasnio je Novalić.

Naglasio da je cijena cjepiva neće biti ista kao u COVAX mehanizmu koji je zakazao, te da ne bi trebalo problematizirati pitanje cijene ako želimo brzo nabaviti cjepivo.

– Učinili smo sve da cijeli proces bude transparentan – potcrtao je Novalić.

Sastanku su, osim premijera i zamjenika premijera FBiH, nazočili predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kao i županijski premijeri i ministri zdravstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari