Pratite nas

Zanimljivosti

SLIKA ZA KOJOM SE TRAGALO 20 GODINA ‘Kakav Tizian, ovo je drugorazredni slikar bez vrijednosti’

Objavljeno

na

“Bogorodica s djetetom” u vlasništvu krčkih časnih sestara benediktinki ukradena je 1993. u Splitu, a poznata je po navodnom boravku u podrumu Nadana Vidoševića. Policija ju je pronašla 2013. kod splitskog sitnog lopova.

Varatori Alessandro Leone (1588-1648), poznat kao Padovanino, talijanski slikar venecijanskog renesansnog klasicizma koji je bio vrlo aktivan i popularan početkom 17. stoljeća zbog vještog oponašanja Tiziana i Veronesea, autor je slike “Bogorodica s djetetom” u vlasništvu krčkih časnih sestara benediktinki, iza koje se krije nevjerojatna priča o krađi, 20 godina nepoznate sudbine, navodnom boravku u podrumu Nadana Vidoševića te u konačnici pronalasku u stanu sitnog splitskog lopova.

Do tog zaključka, koji obrazlaže u članku u novom broju “Krčkog kalendara”, došao je riječki povjesničar i publicist Igor Žic.

– Ono što sam ja napravio jest prijedlog atribicije, budući da se slika dosad vodila kao rad nepoznatog autora i autorstvo se čak pripisivalo Tizianu. Padovanino je slikar koji je u svoje vrijeme bio popularan i tražen, no danas je gotovo potpuno zaboravljen. Ta je slika nastala 100 godina nakon Tiziana, prema Tizianovim djelima iz 1520., a dokazano Padovaninijevo autorstvo višestruko bi joj smanjilo vrijednost. Stvari s atribucijom trebale su se riješiti odavno, a mi tek sada krećemo u raščišćavanje onoga što su ozbiljne zemlje raščistile još u 19. stoljeću. Slike moraju biti evidentirane i to je najbolja zaštita od krađe – kaže Igor Žic.

Riječki je povjesničar do zaključka o autorstvu došao temeljem izučavanja literature, a samu sliku, koja nakon što je vraćena vlasnicima nije javno izožena, dobio je priliku uživo pogledati u srpnju ove godine.

Sliku “Bogorodica s Djetetom, malim sv. Ivanom Krstiteljem, anđelom i sv. Jurjem” krčkim benediktinkama darovala Bettina Contarini, kći 100. dužda Carla Contariinija u 17. stoljeću, pripadnica vrlo ugledne venecijanske obitelji koja je dala nekoliko duždeva.

Igor Žic ističe da je za Krk izuzetno bitan podatak da je 1630. Padovanino izveo veliku sliku “Bogorodica s djetetom i sv. Ivanom Krstiteljem” po narudžbi obitelji Contarini za jedan padovanski oratorij, te sličnu sliku “Bogorodica s djetetom, sv. Benediktom, sv. Franjom i sv. Ivanom Krstiteljem”, koja se čuva u poznatoj venecijanskoj palači Pisani. Žic navodi da su krčke benediktinke od pobožne duždeve kćeri dobile vrijedan dar koji je plod vrhunske venecijanske produkcije 1620-ih, no, na žalost, nastao je u doba duboke krize venecijanske slikarske škole. Drugim riječima, ističe Žic, Padovanino je bio vrhunski slikar jednog drugorazrednog slikarskog razdoblja.

“Iz današnje, cinične i distancirane perspektive, cijelo to slikarstvo izgleda tek poput zakašnjelog kolažiranja prepoznatljivih detalja velikana. Naime, ‘Bogorodica s djetetom’ vrlo je loše usklađena u proporcijama sa sv. Ivanom Krstiteljem, te sa sv. Jurjem. Svaka trećina slike narušava cjelinu vlastitom logikom. Na internetu je moguće vidjeti velik broj slika koje se pripisuju Varotariju, no koje međusobno jedva imaju, ili uopće nemaju, dodirnih točaka. Iz toga slijedi da je njegovo umjetničko polazište lažno, neuvjerljivo i nekoheretno spremno na podilaženje naručiteljima”, piše Žic u članku koji razoktriva autorstvo.

Nakon što je darovana benediktinkama, slika je bila na oltaru Marijina pohođenja Elizabeti, koji je podigla Bettina Contarini, gdje je stajala do 18. stoljeća. Početkom 20. stoljeća spremljena je na kor crkve, gdje je ostala sve do odlaska na prvu restauraciju u Split.

Ukradena je u noći 29. prosinca 1993. iz prostorija radionice Regionalnog zavoda u Splitu u franjevačkom samostanu Sv. Ante u Poljudu, gdje je restaurator Slavko Alač izveo zahvat na slici i ukrasnom okviru, ne dovršivši restauraciju zbog krađe. Dva se desetljeća nije znalo gdje je, postala je prva umjetnina za kojom je hrvatska policija izdala “potjernicu na internetu. Policija ju je pronašla 2013., kod 42-godišnjeg splitskog sitnog lopova Željka Lovrića koji neće biti procesuiran zbog apsolutne zastare. Lopov se svojevremeno “ispovjedio” Slobodnoj Dalmaciji u anonimnom intervjuu, tvrdeći da ju je ukrao “iz dišpeta”, nakon što je načuo razgovor konzervatora, ali je nije uspio prodati jer nije znao ništa o trgovanju ukradenim umjetninama.

Međutim, u javnost je iscurila verzija prema kojoj je do krađe došlo po narudžbi bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, koji je mislio da je slika Tizianova. Za ukradenom “Bogorodicom” godinama je tragao policijski inspektor Josip Vrbić, specijaliziran za krađe umjetnina, koji je nedavno osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti jer je novinarima dostavio dvije fotografije snimljene tijekom pretrage Vidoševićeve kuće. Kako je naveo u svojoj obrani, Vrbić je upravo Vidoševića smatrao i naručiteljem krađe “Bogorodice”, no istragu u tom pravcu opstruirala je sama policija. U travnju 2013. umjetnina je bila predana splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda, gdje je voditelj Odjela, konzervator-restaurator Branko Pavazza, napravio novu restauraciju. Potom je “Bogodorica” 14. studenog 2013. svečano vraćena benediktinkama u Krku, no u privremenom okviru, dok se ne dovrši restauracija originala.

bogorodica_s_djetetomCIMAS

– Svojedobno se govorilo da slika vrijedi 600 tisuća eura, čime se evidentno išlo prema Tizianovom autorstvu. Padovanino je bio strašno plodan autor koji se spretno poigravao Tizianovim motivima, no s obzirom na položaj koji uživa danas, vrijednost ove slike dramatično je manja od spomenutih 600 tisuća – zaključuje Igor Žic. (JL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Google najavio žalbu na kaznu EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija odlučila je u srijedu novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

“U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici. Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti. Na taj su način europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search i da je spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. “Android forks”).

Operativni sustav Android danas koristi oko 80 posto pametnih mobilnih uređaja u Europi i svijetu. Android je operativni sustav koji se može licencirati i po tome se razlikuje od operativnih sustava koje isključivo koriste vertikalno integrirani proizvođači (npr. operativni sustav Apple iOS ili Blackberry). Oni nisu dio istog tržišta jer nisu dostupni neovisnim proizvođačima uređaja uz plaćanje licencijske naknade.
Google ostvaruje veliku većinu svojih prihoda od svojeg vodećeg proizvoda, tražilice Google. Google je brzo utvrdio da će prelazak sa stolnih računala na mobilni internet, koji je započeo sredinom 2000.-ih, značiti temeljitu promjenu za Google Search. Stoga je razvio strategiju kojom bi preduhitrio učinke te promjene i osigurao da korisnici nastave upotrebljavati Google Search i na svojim mobilnim uređajima, navodi Komisija.

Google redovito objavljuje na internetu izvorne kodove novih verzija Androida. Načelno se time neovisnim proizvođačima omogućuje da kod preuzmu i izmijene kako bi dobili različite varijante Androida (tzv. “Android forks”). Javno dostupni izvorni kod Androida obuhvaća osnovne značajke operativnog sustava za pametne mobilne uređaje, ali ne i Googleove zaštićene aplikacije i usluge za Android. Proizvođači uređaja koji žele dobiti Googleove zaštićene aplikacije i usluge moraju s Googleom sklopiti ugovore u kojima on nameće niz ograničenja. Osim toga, Google je ugovore u kojima je primijenio neka od tih ograničenja sklopio i s određenim velikim pružateljima usluga pokretne mreže, koji također mogu odrediti koje će se aplikacije i usluge instalirati na uređajima namijenjenima krajnjim korisnicima.

Komisijina odluka odnosi se na tri konkretne vrste restriktivnih ugovornih uvjeta koje je Google nametao proizvođačima uređaja i pružateljima usluga pokretne mreže. Google je na taj način iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Drugim riječima, Komisijinom odlukom ne dovodi se u pitanje model otvorenog koda ili sam operativni sustav Android, dodaje Komisija.

Komisija u ovoj fazi zaključuje da Google ima vladajući položaj na tržištima usluga općeg internetskog pretraživanja, operativnih sustava za pametne mobilne uređaje koji se mogu licencirati i trgovina aplikacijama za mobilni operativni sustav Android.

Vladajući položaj na tržištu sam po sebi nije nezakonit na temelju protumonopolskih pravila EU-a. Međutim, poduzetnici u vladajućem položaju imaju posebnu odgovornost i ne smiju zloupotrebljavati svoj snažan položaj na tržištu, odnosno ograničavati tržišno natjecanje na tržištu na kojem su u vladajućem položaju ili na odvojenim tržištima, ističe Komisija.

Google je priopćio da će se žaliti na rekordno visoku novčanu kaznu od 4,34 milijarde eura koju mu je nametnula Europska komisija u srijedu radi nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

IZRAELSKA ZVIJEZDA ZAPJEVALA NA HRVATSKOM! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Popularni izraelski televizijski voditelj, glumac i pjevač Moti Giladi na društvenim mrežama je objavio svoju verziju pjesme ‘Croatio iz duše te ljubim’.

Giladi je jedna od najpopularnijih medijskih osoba Izraela, nastupao je za Izrael na Pjesmi Eurovizije, a inače je bliski prijatelj premijera Benjamina Netanyahua i prof.dr. Dragana Primorca, prenosi Jutarnji list

Giladi je poslao potporu iz Izraela Hrvatskoj i prognozirao pobjedu naše nogometne reprezentacije. Na kraju pjesme je poručio: ‘Sretno Vatreni iz Izraela’.

Uz pjesmu Giladi je poručio: “Moje srce i srce svih izraelaca koje poznajem sutra će biti s Hrvatskom. Svi očekujemo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije.

Pjesma (‘Croatio iz duše te ljubim’) koju sam modificirao i otpjevao na hrvatskom jeziku neka bude poticaj i motiv ponosnom hrvatskom narodu ali i ‘Vatrenima’ da ustraju do pobjede”.

 

Pogledajte kako Samoanci s Novog Zelanda pjevaju ‘Nije u šoldima sve’ (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari