Pratite nas

BiH

Slično kao i u Fatimi, Guadalupeu, pa i Lourdesu, vjerojatno je da i za Međugorje neće biti donesen sud za života vidjelaca.

Objavljeno

na

Medicina bez odgovora na 600 međugorskih čudesnih ozdravljenja 

U predvečerje Ivandana (24. 6. 1981.), na današnji dan prije 33 godine, šestero djece tvrdilo je da je na brdu iznad Međugorja vidjelo Gospu.

Vidioci

Sutradan, 25. lipnja, opet su doživjeli ukazanje. Taj dan slavi se kao godišnjica. Deseci tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta proslavit će ga u molitvama i zavjetima. Impresivne su brojke koje ilustriraju veličinu ovoga maloga hercegovačkog mjesta. Među tridesetak milijuna hodočasnika koji su ga posjetili čak je 600 onih koji su čudesno ozdravili, a za koje medicina nema objašnjenje. Tisuće je onih koji su se obratili. Dogodile su se stotine raznih čuda. Prijatelja Međugorja ima posvuda. Stotine tisuća ih je po cijelom svijetu. Svih boja, rasa, vjera…

Tijekom jednog od boravaka u američkoj državi Minnesoti radio sam priče o njima. Bio mi je upečatljiv susret s Indijancima. Njihov poglavica Paul Michael Daugherty u svojoj ispovijesti priznao je da je bio dotakao dno života. Droga, alkohol, kocka… I onda je došao s lulom mira u Međugorje. Obratio se. S Paulom bila je i gospođa Doris Schulte. Također, prijateljica Međugorja. Ona je sa sobom donijela hrpu medicinskih dokumenata kojim je ilustrirala svoje čudesno ozdravljenje. Ispričala je kako su liječnici od nje bili digli ruke. Dali su joj najviše devet mjeseci života. Prijatelj joj je predložio da ode na zavjet u Međugorje. U vrlo emotivnom iskazu opisivala je svaki trenutak. Osobito susret s fra Jozom Zovkom. Kada se vratila u Ameriku, liječnik je ostao u šoku. Nakon svih pretraga, na rendgenskoj snimci raka pluća više nije bilo.

One koji su čudesno ozdravili previše ne zanima priznanje Međugorja

Bezbroj je ovakvih svjedočenja. One koji su čudesno ozdravili ili su se obratili previše ne zanima crkveno priznanje Međugorja. Oni su već uvjereni kako se tamo Gospa ukazuje. Međutim, Crkva je oprezna. Posebno Međunarodna komisija pri Svetoj Stolici u kojoj su sudjelovala i dvojica hrvatskih kardinala Vinko Puljić i Josip Bozanić. Tri godine istraživali su vjerodostojnost međugorskog fenomena. Objava rezultata mogla bi biti do kraja godine.

Priznanja vjerojatno neće biti. Pretpostavlja se da će Vatikan otići korak dalje od zaključaka biskupa koji su davne 1991. zaključili kako se “na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama”. Tada se dalo iščitati kako će Crkva nastaviti pratiti “čudo”. Prešutno je poručeno vjernicima da mogu hodočastiti u Međugorje, a biskupima da ih njihove župe i biskupije ne mogu službeno organizirati.

“Gospa nije poštar da svaki dan šalje poruke”

Može se očekivati da će se u pogledu kanonskog statusa legalizirati hodočašća i rad s vjernicima. Crkva ne može zatvarati oči pred činjenicom da tamo dolaze milijuni vjernika koji trebaju organiziranu pastoralnu skrb. Čak je ona potrebna i vidiocima. “Solirajući” upadaju u “ovozemaljske” zamke koje se ponekad doimaju senzacionalističkim. Nikako Međugorju nije usluga svjetleća Gospa i slični “čudesni slučajevi”. Dapače! Takva “čuda” protivnicima su idealna za ismijavanje. Čak je i papa Franjo na to upozorio: “Gospa nije poštar da svaki dan šalje poruke”. Hiperinflacija čuda?!

Crkva je uspjela ostati dva tisućljeća autoritet jer je i s pitanjima čuda pristupala s posebnim oprezom. Slično kao i u slučajevima Fatime, Guadalupea, pa i Lourdesa, pretpostaviti je da i za Međugorje neće biti donošen definitivni sud za života vidjelaca.

I dok Sveta Stolica strpljivo traži rješenja za pastoral, civilne vlasti nikako shvatiti da i oni imaju goleme obveze prema ovom svjetskom brendu. Infrastruktura u samom mjestu je kaotična. Zračna luka u Mostaru nikako da profunkcionira. Turistima se ne znaju prezentirati običaji, kultura, izletišta… Hodočasnicima nije ponuđeno ništa ili malo nakon “duhovne okrijepe”. Lokalno stanovništvo zahvatila je pohlepa za bogatstvom. U utrci za novcem dosta toga je u suprotnosti od onoga što bi trebalo biti u mjestu gdje se propovijeda skromnost, pobožnost i molitva. U takvom ambijentu 33 godine je preživjelo Međugorje. Možda je baš najveće čudo što su unatoč svim protivnicima, osobito u vrijeme komunizma preživjeli kao čudo. 
Ipak, (ne)dovoljno za službeno priznanje?! Ponajviše zato što je Crkvi čudno otkud toliko čuda na jednom mjestu.

JozoPavković/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari