Connect with us

Komentar

Slišković: Međunarodna zajednica je poslala poruku šutnjom, nekažnjavanjem, prešućivanjem da ideja Velike Srbije traje i dalje

Objavljeno

-

Predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković kazala je za narod.hr u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kako dane Vukovara “svakako mi koji smo svjedoci vremena nikada nećemo moći zaboraviti i sve one naše trenutke koje smo provodili slušajući radio i vijesti koje su nam izrekle ono čega smo se svi strašno bojali, a to je da branitelji više nisu izdržali”, rekla je Slišković.

“Svakom od nas je to trenutak koji se dugo urezao i to nikada nećemo zaboraviti. Iz tih emocija koje nosimo do danas mi svi očekujemo, tražimo i zahtijevamo da se taj trenutak užasa koji se dogodio građanima Vukovara, a indirektno i na sve ljude u Hrvatskoj, poštiva, uvažava i obilježava”, naglasila je.

“Nažalost, kao što je nekada Vukovar bio žrtva vukovarske agresije, danas smo mi žrtve politike koja ne zna sačuvati dostojanstvo žrtve, koja ne poštiva žrtvu i koja se svojim politikanstvom zapravo srozava u odnosu na najvažniju činjenicu da su sve žrtve temelj hrvatske države”, istaknula je Slišković ocijenivši kako je danas Vukovar isto što je bio i 1991. godine u odnosu na naše emocije i poštivanje žrtve.

“On je svakako danas obnovljen grad, opet naporom Hrvatske i svakoga hrvatskog čovjeka, on je danas mjesto u kojem se ne živi lijepo, ne zbog neobnovljenih fasada, nego zbog izostanka pravde i poštovanja svega onoga što treba biti temelj budućnosti, a to je da se žrtve uvažavaju, obeštete te da im se da status”, rekla je dodavši kako ovim putem posebno govori o žrtvama ratnog zločina silovanja i da se zločinci moraju kazniti i privesti.

“Mi danas nemamo ni kažnjene zločince, niti žrtvama uspostavljen status, niti imamo zemlju agresora da je dobila od međunarodne zajednice kaznu, izrečenu kritiku za ono što je činila 1991. godine. To je poruka koja je poslana i zato se danas ne treba nitko čuditi izjavi četnika Vojislava Šešelja koji kaže da njihova politika nema smisla ako u sebi nema ideju Velike Srbije. Međunarodna zajednica je poslala poruku šutnjom, nekažnjavanjem, prešućivanjem da ideja Velike Srbije traje i dalje”, pojasnila je te dodala: “Nažalost, žrtve se sve ove godine susreću s nemarom države i činjenica je da se uvijek istina pojavi tako je i izašla ova istina o prešućenom počinjenom ratnom zločinu”.

“Nada kod žrtava svakako postoji, uvijek postoji, da će počinitelji biti kažnjeni te da će žrtve dobiti svoj status. Mi nažalost imamo ljude u politici koji nisu svjesni odgovornosti i koji iskazuju nemoć da nisu u stanju napraviti zakonski okvir koji bi rekao da ove žrtve imaju pravo nakon toliko godina na svoj status i materijalna sredstva koja im trebaju da poboljšaju kvalitetu života koji je svih ovih godina traumatičan jer su živjeli izolirano, bez potpore u slabim materijalnim uvjetima. To su osobe koje su prošle strašnu torturu ratnoga zločina silovanja i koje su zbog te torture narušenog zdravstvenog stanja”, zaključila je Slišković u razgovoru za narod.hr.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari