Connect with us

Iz Svijeta

‘Sloboda, sloboda’: restoran u Nici otvorio vrata gostima unatoč zabrani

Objavljeno

-

Restoran u Nici otvorio je u srijedu vrata gostima unatoč nacionalnoj karanteni zbog pandemije covida-19, što je znak sve veće frustriranosti građana zbog ograničenja koja bi francuska vlada mogla i postrožiti u danima koji dolaze.

Gosti su napunili restoran Poppies čiji im je vlasnik Christophe Wilson poslužio njoke i ragu od govedine.

Policija je pozvala Wilsona na razgovor u policijsku postaju, ali nije prekinula ručak niti izbacila goste iz restorana.

Gosti su izvikivali “Sloboda, sloboda” nakon odlaska policajaca.

Restorani i barovi u Francuskoj zatvoreni su od listopada. Stanovnici Pariza kazali su da su i oni svjedočili sličnom neposluhu u svojem gradu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pod pritiskom je liječnika i epidemiologa da uvede treću nacionalnu karantenu prije nego počne dominirati nova britanska varijanta koronavirusa, budući da broj hospitaliziranih i umrlih zbog covida-19 kontinuirano raste.

Ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u srijedu pokazalo je da se većina Francuza protivi strogoj karanteni poput one prošlog proljeća, kada su bile zatvorene škole, a dom se smjelo napustiti samo u posebnim slučajevima.

Istovremeno, stotine vlasnika restorana i klubova te konobara prosvjedovalo je u srijedu u središtu Sofije protiv vladine odluke da kafići, restorani ostaju zatvoreni dok se druge mjere ublažavaju.

Oko 1500 ljudi je udarajući u prazne zdjele na velikoj hladnoći demonstriralo pred zgradom vlade, tražeći od premijera Bojka Borisova da ponovno razmotri spornu odluku, dopusti im da rade i isplati naknadu za radnike koja kasni.

Bugarska, koja bilježi pad broj zaraženih, u veljači planira otvoriti škole, trgovačke centre i teretane, ali na mjesec dana produžiti zabramnu rada kafićima i restoranima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas