Connect with us

Pregled

Slobodarskim aktivistima i njihovoj ‘ekipi’ zabranjen prosvjed kojim su htjeli provocirati uoči Oluje

Objavljeno

on

Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb) smatra kako je odluka koju je u srijedu donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede”, najavljenoga za četvrtak, “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”, piše u priopćenju Slobodarskih aktivista.

Naime, ovakav prosvjed može se ocijeniti samo kao pokušaj provokacije u središtu Zagreba uoči obljetnice proslave Oluje. Orgnizatori prosvjeda su Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb).

Najavljuje se kako će, zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, održati u četvrtak mirnu protestnu akciju u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

U priopćenju Centar ističe da “obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navodi se, “možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

Dodaje se kako je “rješenje ministra unutarnjih poslova u izravnoj suprotnosti s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao što je i u suprotnosti s Ustavom RH jer se člankom 10. st. 1 Konvencije jamči se sloboda izražavanja, a člankom 11.st.1. jamči se i sloboda okupljanja”.

“Imajući u vidu da se i u rješenju ministra spominje svrha okupljanja i izražavanja mišljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloženje iz rješenja koje spominje mogućnost uznemirenja većega broja građana”, stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je pozitivna obveza države potpisnice Konvencije da osigura građanima da izraze takve svoje stavove i ocjenjuje kako je zato “rješenje ministra MUP-a izravno kršenje Europske konvencije i Ustava RH i odražava određenu vrstu straha ministarstva da osigura mirno okupljanje građana, tim više jer je dobro poznato da su se na Trgu bana Josipa Jelačića u prošlosti održavala brojna druga okupljanja građana i građanki s raznim porukama.

Zanimljivo je da se ovaj prosvjed organizirao odmah nakon peticije za “oprost zbog zločina počinjenih u Oluji”. Na peticiju je reagirao Hrvatski časnički zbor, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR