Pratite nas

BiH

Slom hrvatske političke vjerodostojnosti

Objavljeno

na

Politikom stvaranja i produbljivanja podjela u društvu te histeričnim raspirivanjem mržnje prema dijelu naroda koji ima prirodne patriotske osjećaje vodi u konačnici nacionalnom suicidu, pa je vrijeme da nositelji političke patologije napokon odu na zasluženu terapiju

mesic josipovicRastakanje vjerodostojnosti hrvatske vanjske politike, koja se kretala balkanskim stranputicama, a koju su, s obzirom na svoj položaj, provodili predsjednik države Ivo Josipović i njegova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, u svakoj bi državi, s prirodnim osjećajem izbornoga tijela za razlikovanjem dobra i zla, bura općega nezadovoljstva otpuhala u povijesnu ropotarnicu.

Nositelji politike koja se danas skriva pod eufemističkim nazivom jugosfere, u Hrvatskoj su tijekom zadnjih stotinjak godina uglavnom bile ekstremističke skupine jugoslavenskih nacionalista (ORJUNA), a kasnije jugoslavenskih komunista, koje su prijevarom i nasiljem vlastitu državu i narod izručivale na milost i nemilost beogradskim vlastodršcima. Sintezu tih političkih destrukcija moglo se pratiti i u razdoblju od 2000. godine pa sve do danas.

Premda je u stvarnim pluralnim društvima razumljiva i potrebna različitost, a s humanističkoga stajališta čak i svojevrsno razumijevanje žala za nekim “boljim” davnim vremenima, ljudskom je duhu ipak neshvatljivo svjesno povezivanje cijelih društvenih skupina sa zločinačkim režimima, kao što je to bio monarhofašistički u razdoblju prve Jugoslavije, a jugokomunistički u razdoblju Brozove diktature i neposredno nakon njegove smrti.

U pamćenju današnjih hrvatskih naraštaja još su žive slike jugokomunističke i velikosrpske agresije tijekom devedesetih godina na Hrvatsku. Nu unatoč tomu, kako bi valjda zadovoljio svoju “bleiburšku žeđ za hrvatskom krvlju”, jedan će jugokomunistički ekstremist požaliti što nesretni Mig Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, umjesto kod Velike Gorice, nije pao u Čavoglave, gdje je preko stotinu tisuća Hrvata obilježavalo Dan hrvatske pobjede nad jugoslavenskim i velikosrpskim okupatorom.

SDP-ov pak kninski ogranak istodobno će nezadovoljstvo hrvatskih branitelja, koji su u Kninu izviždali glavne predstavnike svoje vlasti, proglasiti “događanjem naroda”, aludirajući valjda na srpske terorističke napadaje na Hrvatsku, pritom valjda pozivajući državnu vlast da se s hrvatskim braniteljima, koji fućkaju, obračuna onako kako se država brani od terorista.

Već su zbog protućiriličnih prosvjeda viđene slike takvih obračuna redarstva s pojedinim braniteljima na vukovarskim ulicama, a što je uglavnom nailazilo na odobravanje u režimskim medijima. Poruke javno očitovane mržnje prema hrvatstvu, očito su izričaji duboke frustracije višegodišnjim neuspjehom da se, unatoč silnoj volji, obezvrijedi, a u krajnjem slučaju i sruši hrvatska državnost te ponovno utopi u jednu vrstu jugosfere. Ujedno je to i pokazatelj da s ekstremistima nije moguća proklamirana nacionalna pomirba, pa bi lustracija jugokominističkoga mentalnog sklopa mogla biti jedino sredstvo za ozdravljenje društva od sve masovnijega širenja tog zloćudnoga karcinoma.

Bez obzira tko sjedio na Markovu trgu, to je očito dugoročni problem s kojim će se nositi hrvatsko društvo, a političke posljedice takvoga mentalnog sklopa, koji se izbornim ciklusima pretvara u stvarnu političku moć, mogle bi dugoročno biti pogubne za nacionalnu sigurnost. Hrvatska je članica NATO saveza i EU pa bi u nadolazećem geostrateškom preslagivanju unutar tih saveza trebala tražiti i zaštitu svojih nacionalnih probitaka. Povratak Rusije na svjetsku političku pozornicu i pretvaranje Turske iz sekularne u vjersku državu ima svoje izravne odjeke i u jugoistočnoj Europi, gdje je sadašnja hrvatska vlast još donedavno nastojala utopiti vlastitu državu.

Naime, međusobno nametanje gospodarskih sankcija između Zapada i Rusije, zbog krize u Ukrajini, Srbiju je još više približilo Moskvi, čije tržište ostaje otvoreno za srbijanske poljoprivredne proizvode. Hrvatski tajkuni proistekli iz bivšega jugokomunističkoga sustava rado bi zaobišli sankcije pa već najaviše kako će preko Srbije “švercati” svoju robu u Rusiju.

Nu Srbija, koja ih je još dojučer na Josipovićevu balkanskom skupu u Dubrovniku, vabila na osnivanje zajedničkih trgovačkih zastupstava i diplomatskih predstavništava u trećim zemljama, sad im je jednostavno poručila kako preko nje ne će “švercati” svoju robu, te tako, unatoč željama tajkuna iz Hrvatske, razbila svaku mogućnost uspostave toliko opjevane gospodarske jugosfere.

Približavanje Srbije Moskvi i sve češća najava stvaranja međusobne carinske unije mogla bi Beograd usporiti na putu u EU, a nerazboritu hrvatsku politiku, koja se toliko puta zaklinjala u iskrenu potporu tom srpskom putu, dovesti u nezavidan i sve manje vjerodostojan europski položaj.

S druge pak strane islamistički pritisak u Iraku i Siriji te nastupanje Erdoganove Turske, koja svojim neosmanizmom ima sve znatniji utjecaj među bosanskim muslimanima, moglo bi na jugoistočne granice EU, odnosno hrvatske države, dovesti brojne islamističke skupine i stvoriti trajniju terorističku prijetnju europskoj i hrvatskoj sigurnosti. Naime, nisu islamski borci u Iraku samo s Kosova, nego i iz BiH, a jedan od njih, koji je bio optužen za napadaj na američko veleposlanstvo 2011. u Sarajevu, ovih je dana poginuo u Iraku, kao jedan od mnogih “šehida” u samoubilačkom napadu.

Zato su procjene sadašnje hrvatske vlasti, očitovane u nedavnom zahtjevu ministrice Pusić bruxelleskoj adminstraciji da smanji kriterije političke prilagodbe za ulazak BiH u EU, ne samo novi sigurnosni promašaj, nego i slika hrvatske politike koja očito nema pojma što joj se događa u najbližem susjedstvu.

Predsjednik države Ivo Josipović, koji inače voli društvo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, čini se kako je slijep na njegove islamističke izgrede, pa bi kritički raspoložena javnost s punim pravom trebala tražiti da joj račune svoga analitičkoga posla položi i predsjednikov glavni analitičar Dejan Jović. Dva navedena sigurnosna promašaja pokazuju kako sadašnja politička elita nije samo prestala biti vjerodostojna u očima vlastitoga naroda, nego i u očima saveznika unutar EU i NATO-a, što najbolje pokazuje nedavno izvješće Međunarodne krizne skupine (ICG), preko koje je, umjesto hrvatske politike, State Department morao preporučiti ustrojstvo hrvatskoga entiteta u BiH, a Međunarodni tribunal u Haagu, unatoč pritiscima iz Hrvatske, odobriti generalu Slobodanu Praljku pravo na odvjetnike.

Opću šutnju u Hrvatskoj o problemima BiH ovih je dana proparao i glas američke kongresnice Janice Hahn, koja je upravo zbog stalnoga smanjivanja prava Hrvata u BiH uputila u Zastupnički dom Kongresa rezoluciju, kojom traži da Obama imenuje posebnog predstavnika za Balkan i BiH.

Politikom stvaranja i produbljivanja podjela u društvu te histeričnim raspirivanjem mržnje prema dijelu naroda koji ima prirodne patriotske osjećaje vodi u konačnici nacionalnom suicidu, pa je vrijeme da nositelji političke patologije napokon odu na zasluženu terapiju.

Političko pak lutanje i nesnalaženje u međunarodnim odnošajima, a poglavito kad su u pitanju opća i nacionalna sigurnost mogu jednako razorno djelovati kao i sami izvori prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ako pak izborno tijelo pravodobno ne kazni nositelje te destrukcije onda i samo dovodi u pitanje vlastitu slobodu izbora.

 

 

Mate Kovačević / Hrvatsko slovo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari