Connect with us

Analiza

Slom Orbanove Mađarske? Gdje je Hrvatska?

Objavljeno

-

Uzdanica ove desnice u Hrvatskoj, mađarski premijer Viktor Orban, političar sa sto života, već je preživio mnoge krize koje su ugrožavale njegovu apsolutističku vladavinu, kako na unutarnjem, vanjskopolitičkom, tako i na gospodarskom planu. Čini se da je Orban trenutno suočen s najvećim izazovom u proteklih trinaest godina vladavine. Godina 2023., s toga bi mogla postati odlučujuća i sudbonosna godina za Orbanov ostanak na vlasti? O tome piše Deutsche Welle i mnogi ugledni ekonomski analitičari.

Komentira: Kazimir Mikašek-Kazo

Mađarska trenutno trpi udarce financijske krize daleko teže nego one globalne  financijske krize 2008./2009., kada je bila pred kolapsom i klasičnim bankrotom. Nacionalna valuta forinta posljednjih je mjeseci znatno je obezvrijeđen, a visoka inflacija od preko 20 posto sve više građana u zemlji baca u egzistencijalnu bijedu i očaj. Interventno ograničenje cijena hrane i energenata ispuhalo se kao balon i sve više su vidljive nestašice po prvi put od kraja raspada komunizma. Na benzinskim crpkama u Hrvatskoj svjedočimo kolonama vozila s mađarskim registracijama, a po izjavama svjedoka građani Mađarske kupovinom goriva u Hrvatskoj, Mađari ostvaruju značajne uštede. Nekada su kolone Hrvata hrlile u Mađarsku, danas je obrnuto.

Zbog izrazito proruskih stajališta premijera Orbana zemlja mu se nalazi u katastrofalnom  socijalnom i ekonomskom stanju, poglavito s toga, jer je EU Mađarskoj ukinula  milijarde eura  subvencija zbog nedostataka u vladavini prava, a ta situacija mogla bi eskalirati sve do potpunog otkazivanje svih isplata iz Bruxellesa. Osim toga, Orbanova vlada u političkom smislu potpuno je izolirana u EU i međunarodnoj zajednici koja je stala u osudi Putina u ogromnoj antiruskoj koaliciji. Dok Hrvatska uživa najveći međunarodni ugled u svojoj povijesti i dobiva ogromna sredstva iz solidarnih fondova EU zahvaljujući stabilnosti, svom snažnom položaju i utjecaju u zajedničkoj obitelji EU, Mađarska tone sve dublje.

„Za Mađarsku će u nadolazećim mjesecima mnogo toga ovisiti o tome hoće li joj biti isplaćene subvencije EU ili ne, a da bi se to dogodilo potrebno je uskladiti međunarodne politike. Mađarska je drugi najveći neto primatelj subvencija EU-a nakon Poljske. Posljednjih godina one su u prosjeku činile tri do četiri posto mađarskog bruto nacionalnog proizvoda – što otprilike odgovara godišnjem privrednom rastu zemlje“. (Deutsche Welle)

Možemo li mi Hrvati, ako smo imalo realni, razboriti i pametni, uopće zamisliti što bi s Hrvatskom bilo da nam vlada glumac Zoran Milanović, hrvatski desničarski Orban, sa izrazitim rusofilskim stajalištima? U stvari, ne trebamo ništa zamišljati, iz recentnog primjera Mađarske vidimo kuda vode njegove rusofilske politike, koje svoj temelj imaju u Milanovićevoj i SDP-ovoj vladavini Hrvatskom od 2011-2015. Osim kolona Mađara na hrvatskim crpkama, svjedočimo i kolonama na Bajakovu i ostalim vanjskim granicama Hrvatske i Schengena! Čekalo se više od deset sati na ulazak u Schengenski prostor i te slike govore više od tisuću riječi. Oni koji se sprdaju s našim ulaskom u Schengen i eurozonu, zapravo  žele Hrvatskoj mađarski i srpski scenarij!

Izvor: internetski portali na dan 02.01.2023.

Iz ovog prikaza vidljivo je da su cijene naftnih derivata u Hrvatskoj među najnižima u EU! Kome i kakvim politikama to trebamo zahvaliti? Onim možebitnim plaćenicima,  koji žele Hrvatskoj inflacijski scenarij Mađarske i Srbije stvari su potpuno obrnute, pa izlaze s ovakvim naslovima:

Filipović je sa sebe htio skinutu stigmu bezveznjaka pa je slomio zube na Petrolu

Autor: Ivana Violić / 7dnevno, Nedjelja, 08. siječnja 2023. u 06:49. Inače, iza ovog pseudonima, kako tvrde dobro upućeni,  krije se ime i prezime Davora Butkovića, nekadašnjeg glavnog urednika JL-a, koji je tada imao 160 000 kn mjesečnu plaću. Koliko „para“ i plaća li Petrol njegove medijske usluge, nije nam poznato? Zaključite sami!

„Žestoka polemika povela se ovih dana između ministra gospodarstva Davora Filipovića i slovenskog Petrola, pri čemu se Filipović po svemu sudeći odlučio postaviti kao zaštitnik nacionalnih interesa i interesa građana. Kako tvrde upućeni, ovo je za ministra tema na kojoj je naumio poentirati i iza sebe ostaviti negativnu stigmu i ismijavanja koja je doživljavao kada je kao HDZ-ov kandidat ušao u utrku za gradonačelnika Zagreba. Sve to možda bi i imalo smisla da Petrol Filipovića nije optužio da je lagao kada je govorio o maržama i poslovanju ove kompanije koja je iz protesta svoje benzinske crpke zatvorila na sat vremena najavljujući i podizanje tužbe protiv Hrvatske zbog mjera koje je Vlada donijela u cilju ograničavanja cijena goriva. Da ova slovenska energetska kompanija misli ozbiljno, Filipović je uvidio i na sastanku s Upravom Petrola, koji je prošao prilično turbulentno i uz povišene tonove, što se dalo naslutiti i iz Filipovićevih izjava na konferenciji za novinare održanoj nakon tog susreta.

“Neugodno sam iznenađen takvim ponašanjem Petrola jer sam ja osobno komunicirao s INA-om, a moji suradnici s Petrolom. Marža je u Hrvatskoj ista kao i u Sloveniji, međutim, oni bi htjeli marže od jedne kune, sada su oko 75 lipa. Petrol govori da teško posluju, a u prvih devet mjeseci ostvarili su gotovo 100 milijuna eura dobiti, što dokazuje da nisu baš u takvim problemima”, rekao je Filipović među ostalim, naglašavajući da nikomu neće dopustiti da gura ruke u džepove hrvatskih građana.

Zaštita socijalnog statusa građana Republike Hrvatske prvorazredan su nacionalni interes, a borba protiv inflacije, lova u mutnom i rat političkim profiterima najvažnija je zadaća vladajućih u godini koja je pred nama. U tom kontekstu borbe protiv inflacije cijene energenata od presudne su važnosti. Nema objektivnog promatrača koji tu borbu neće pozdraviti i baš zbog te proklamirane borbe za jeftinije energente i za svekoliki boljitak Hrvatske, ministar Davor Filipović postao je jedna od najvažnijih poluga u Vladi Republike Hrvatske. To je osnovni razlog što ga možebitni plačenici žele omalovažiti spinovima bez ikakvih argumenata. To su oni, koji u Hrvatskoj žele što gore to bolje!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari