Connect with us

Iz Svijeta

Slovački oporbeni pokret OLANO pobjednik parlamentarnih izbora

Objavljeno

on

EPA/Hina

Slovački oporbeni pokret OLANO ostvario je pobjedu na parlamentarnim izborima u Slovačkoj u subotu osvojivši 24,9 posto glasova, pokazuju u nedjelju rano ujutro djelomični rezultati nakon 91,1 posto prebrojanih glasova birača.

Takvi rezultati u skladu su s predviđanjima da će birači u ovoj srednjoeuropskoj članici Europske unije na izborima maknuti s vlasti vladajuću stranku lijevog centra SMER, koja je dominirala više od jednog desetljeća slovačkom političkom scenom. Negativno raspoloženje birača prema vladajućoj stranci posebno je potaknuo snažno prisutan problem korupcije kao i političko ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka nakon kojeg su u zemlji uslijedili masovni prosvjedi.

Ubojstvo Kuciaka i njegove zaručnice 21. veljače 2018. imalo je veliki utjecaj na politički život u zemlji. Njega je navodno naručio poduzetnik sa snažnim vezama u politici kojemu se trenutačno sudi. Ono je bilo katalizator vala prosvjeda protiv raširene korupcije u zemlji.

Rezultati pokazuju da je Olano (Obični ljudi) osvojio najveći broj glasova, a iza njega je do sada vladajuća stranka Smer, s 18,6 posto. Tako će pokret koji je dobio naklonost birača na izrazito antikorupcijskom programu dobiti priliku sastaviti vladajuću koaliciju desnog centra s ostalim oporbenim konzervativnim i liberalnim skupinama.

Čelnik OLANO-a Igor Matovič zauzeo se u izbornoj kampanji za čišćenje u politici pod sloganom “Pobijedimo mafiju zajedno”.

Nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa Matovič je rekao kako se nada da će rezultati omogućiti “da se formira dobra vlada i da Slovačka može gajiti nadu te da će se zakon odnositi na sve, a ne samo na one koji imaju dobar broj u svom mobitelu”.

U Europskom parlamentu OLANO djeluje u sklopu desnog centra, Europske pučke stranke.

Stranka Smer je na putu da ostvari svoj najgori rezultat od 2002., a njeni saveznici, predstavnici mađarske manjine i nacionalista, čini se da neće dobiti niti jedno mjesto u parlamentu.

Rezultati također pokazuju da stranka krajnje desnice, orijentirana protiv EU i NATO-a, Narodna stranka, koja je prema predviđanjima trebala ostvariti jako dobar rezultat na izborima, dobiva ispod 9 posto glasova na izborima.

Više od 4 milijuna Slovaka pozvano je na izbore na kojima su trebali izabrati između 25 stranaka. Službeni rezultati bit će objavljeni u nedjelju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari