Connect with us

Iz Svijeta

Slovački parlament zabranio predizborne ankete na period od čak 50 dana prije izbora

Objavljeno

on

Slovačka vladajuća ljevičarska stranka Smer progurala je u ponedjeljak u parlamentu zakon kojim se produljuje zabrana objave anketa s 14 na 50 dana uoči izbora, što je jedno od najduljih razdoblja u svijetu.

Taj potez, koji je stranka povukla uoči planiranih izbora u veljači, izazvao je kritike opozicije, ali i političkih stručnjaka koji u tome vide pokušaj ušutkavanja novih stranaka čiji broj u Slovačkoj kao i u ostalim europskim zemljama raste proteklih godina.

Prijedlog zakona podržali su Smer i jedan od njegova dva koalicijska partnera, centristička desna Slovačka nacionalna stranka (SNS) te oporbena krajnje desna Narodna stranka – Naša Slovačka.

Tim zakonom produljit će se zabrana anketa s 14 dana, što je dosad bila druga najdulja zabrana objava predizbornih anketa u Europi. Od zemalja u svijetu samo Kamerun i Tunis imaju dulje razdoblje zabrane.

Autori zakona iz Smera i SNS-a kažu da im je cilj zaštiti birače od dezinformacija kako bi oni svoje odluke mogli temeljiti na stranačkom djelovanju i programima.

– Političke partije koriste ankete kako bi utjecale na javno mnijenje, zbunjujući birače – navodi se u zakonu.

Sociolozi sa Slovačke akademije znanosti prošlog mjeseca u izjavi kritizirali su izborni zakon, ustvrdivši da se njime krši sloboda govora, što, kako smatraju, daje nepoštenu prednost strankama koje bi i dalje mogle naručivati ankete bez da objavljuju rezultate. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari