Connect with us

Iz Svijeta

Slovački premijer: Trebamo se boriti protiv koronavirusa kao što smo se ranije borili protiv komunista

Objavljeno

-

Slovački premijer Igor Matovič usporedio je pandemiju koronavirusa s vladavinom Komunističke partije u njegovoj zemlji između veljače 1948. i kraja 1989.

– Trebamo se boriti protiv koronavirusa kao što smo se ranije borili protiv komunista – izjavio je Matovič u ponedjeljak navečer nakon sastanka kriznog centra za borbu protiv zaraze koronavirusom u Slovačkoj Republici. – Oni su također bili tuđini koji su ometali naš život i nisu nam dali da slobodno dišemo. I sada imamo tuđina ovdje, to je koronavirus – kazao je slovački premijer.

Matovič je dao tu izjavu uoči Dana slobode i demokracije, državnog blagdana u Slovačkoj i Češkoj Republici.

Tog su dana, 17. studenog 1989. godine, snage sigurnosti Socijalističke Republike Čehoslovačke ugušile studentske demonstracije u Pragu. Ta dešavanja pokrenula su takozvanu Baršunastu revoluciju, koja je u prosincu te godine dovela do promjene političkog režima u ondašnjoj Čehoslovačkoj.

Slovački parlament u ovom je mjesecu usvojio zakon koji karakterizira Komunističku partiju Čehoslovačke, koja je postojala od 1921. do 1990. godine, i njen regionalni ogranak, Komunističku partiju Slovačke, uspostavljenu u 1948., zločinačkom organizacijom.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih koronavirusom u Slovačkoj nadmašio je 87.000 ljudi. Još 526 Slovaka preminulo je od komplikacija izazvanih koronavirusom u proteklih osam i pol mjeseci, prenosi ruska novinska agencija TASS. (Fena)

Prešućena rujanska Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari