Slovenija će uvesti “krajnje mjere” kako bi spriječila nekontrolirani dolazak migranata

3

Situacija s migrantima trenutačno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje

Slovenija će uvesti “krajnje mjere” kako bi spriječila nekontrolirani dolazak migranata u slučaju da na jesen ponovo oživi balkanska migrantska ruta, upozorila je u četvrtak nakon sjednice slovenske vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Na prvoj sjednici nakon povratka ministara s godišnjih odmora razgovaralo se, među ostalim, o bojazni od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute ako ne bude funkcionirao dogovor EU-a i Turske o zadržavanju izbjeglica u kampovima u Turskoj.

“Situacija s migrantima trenutačno je mirna, ali se bojim da je to samo prividno zatišje”, kazala je Žnidar. Upozorila je da EU još uvijek nema zajedničku migracijsku politiku te da nije jasno hoće li sporazum s Turskom o zadržavanju migranata stvarno funkcionirati.

Slovenija će u slučaju da se ponovi lanjski masovni dolazak migranata i izbjeglica na njene granice biti prisiljena uvesti oštre “krajnje mjere” kako bi neželjene migrante zaustavila, upozorila je ministrica.

Naglasila je da je u završnoj fazi donošenje novog zakona o strancima, koji će omogućiti što brže vraćanje nezakonitih migranata u susjedne države, te da policija i vojska pojačano nadziru granicu s Hrvatskom a da lani postavljena žičana ograda ostaje do daljnjega.

Po njezinim riječima, Slovenija se intenzivno priprema na “crni scenarij” ponavljanja lanjske migrantske krize i oživljavanje balkanske izbjegličke rute i ni u kojem slučaju neće dopustiti masovni dolazak izbjeglica bez kontrole, jer ne želi riskirati i postati “džep” u kojemu će zapeti velik broj migranata iz Afrike i s Bliskog istoka na putu u zemlje u koje žele ići.

Podsjetimo, Balkanska ruta zatvorena je u ožujku, a preko nje je u Europu ušlo više od milijun migranata. Zemlje na ruti propuštaju samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.

Inače, EU je u pokušaju rješavanja izbjegličke krize postigla dogovor s Turskom, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obvezala pružiti do šest milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore s tom zemljom i ukine vize za turske državljane.

facebook komentari

  • EMINƎM

    zbog čega amerikanci jednostavno vojno ne riješe ovaj problem s tom EU, da više ne muče uljuđenu eurupu ovom igrom mačke i miša

  • EMINƎM

    a naš repić se zabavio da blindira vlastiti stan, živo ga se J za ostatak ostatka

  • kršni

    Treba krenuti s referendumom na tu temu, a ne jer se tko zna kome sviđa.