Pratite nas

Kronika

Slovenija donijela odluku o ukopu komunističkih žrtava iz Hude jame

Objavljeno

na

Posmrtni ostaci žrtava komunističkih zločina iz gubilišta Huda jama kod Celja u kojoj su većinom Hrvati bit će na jesen pokopani na groblju Dobrava kod Maribora, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Budući da u Hudoj jami većinom leže hrvatske žrtve, o tome je obaviještena i hrvatska vlada, priopćila je slovenska vlada nakon redovne sjednice.

[ad id=”93788″]

Vlada je odgovorila na zastupničko pitanje o uređenju napuštenog rudnika Barbarin rov, u kojemu su u prvim poratnim mjesecima 1945. komunističke snage bez suđenja vršile egzekucije, pripadnika tzv. poraženih vojski, ali i civila.

Prije definitivnog ukopa u grobnicu na mariborskom groblju Dobrava omogućit će se postupak identifikacije za one žrtve za koje je to moguće, odnosno za one za koje budu postavljeni takvi zahtjevi.

Slovenska vlada namjerava Hudu jamu pretvoriti u memorijalni muzej za koji će skrbiti stručnjaci Instituta za noviju povijest u Ljubljani, a računa se da će za konačno uređenje Hude jame biti potrebno oko sedamnaest mjeseci.

Na mariborskom groblju Dobrava bit će pokopani posmrtni ostaci oko 800 žrtava koji su nađeni u ožujku 2009., kad je državno povjerenstvo otkopalo mjesto egzekucije u napuštenom rudniku, ali i oko 2000 žrtava za koje se još pretpostavlja da su ubačeni u rudarsko okno rudnika, a do sada nisu ekshumirani.

Svi predmeti i dokumenti žrtava koji se u Hudoj jami nađu bit će fotografirani i sačuvani za potrebe budućeg memorijalnog muzeja.

Pretpostavlja se da su u Hudoj jami ubijeni Hrvati, Slovenci, Nijemci, Austrijanci i Srbi.

Žrtve su u rudnik navodno dovođene iz obližnjeg logora za ratne zarobljenike Teharje, a pretpostavlja se da su živi zakopani jer nemaju prostrijelnih rana,.

Na mariborskom groblju Dobrava, kamo će stradalnici iz Hude jame biti premješteni, prije desetak godina izvršen je ukop nekoliko stotina žrtava poratnih egzekucija koje su otkopane prilikom radova na gradnji autoceste.

Nađeni su na području naselja Tezno, gdje su u svibnju i lipnju 1945. godine bila masovna strijeljanja povratnika s Križnog puta i zarobljenih pripadnika vojske.

Računa se da je tada ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su bačeni u protutenkovske rovove koje je oko Maribora bila iskopala njemačka vojska.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Hrvat dobio 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdrava ZDS u Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Jedan 51-godišnji hrvatski državljanin osuđen je u utorak u Klangenfurtu na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdrava ZDS na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu.

Okrivljeni je priznao krivnju ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi.

51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići desnu ruku u pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s HOS-ovim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici Ustaške vojnice te je istodobno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela.

Na komemoraciju u Bleiburgu nije isprva htio ići ali su ga, kako je objasnio, „nagovorili poznanici“.

Državna odvjetnica Ines Kuettler je optuženikove izjave okarakterizirala kao ciljane izjave u korist vlastite obrane.

Sutkinja je uvjetnu kaznu objasnila pokajničkim stavom okrivljenog i alkoholiziranim stanje.

„Daljnji zatvor nije više potreban jer je okrivljeni već proveo više od mjesec dana u pritvoru“, objasnila je sutkinja Michaela Sanin.

Presuda još nije pravomoćna.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje ‘zabranjenih simbola’ na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Ostala dva procesa planirana su za 29. lipnja.

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih SS postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Preminuo legendarni Stankec iz Malnarove ‘Noćne more’

Objavljeno

na

Objavio

Producent kultne TV emisije “Noćna mora”, čiji je autor bio pokojni Željko Malnar, na društvenoj mreži Facebook objavio je tužnu vijest – naime, u Zagrebu je u nedjelju preminuo Stanislav Hrenović Stankec, jedan od članova stalne postave popularnoga showa koji je trajno obilježio domaći televizijski program.

– Dragi naši pratitelji, na današnji dan napustio nas je čovjek, mit, legenda, Stanislav Hrenović Stankec.

Za svaki put kad si nas nasmijao do suza, za svaki trenutak koji smo proveli gledajući tvoje šale i zafrkancije na malim ekranima, hvala ti. Počivao u miru božjem – piše na Facebook stranici posvećenoj Stankecu.

– Polako odlaze svi ‘noćnomoraši’…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori