Connect with us

Vijesti iz regije

Slovenija: Golobova vlada ukinula ‘Janšin’ demografski ured

Objavljeno

-

Foto: Hina

Slovenska vlada ukinula je novoosnovani ured za demografsku politiku, koji je prije samo godinu dana utemeljila bivša vlada Janeza Janše, što je izazvalo zgražanje nove opozicije koja navodi da je demografska obnova od strateške važnosti za zemlju.

Demografski ured sa sjedištem u Mariboru počeo je raditi tek u travnju ove godine, neposredno pred parlamentarne izbore.

Nova vlada Roberta Goloba navela je da će zaposleni u tom uredu sada biti prebačeni u ministarstvo za socijalnu politiku, a odluku o ukidanju ureda potvrdila je i priopćenjem s ideološkom notom.

“Sloveniji ne treba ured za poticanje konzervativne politike rodnosti i tradicionalnih vrijednosti očinstva i materinstva koji je zamislila Janšina vlada”, navedeno je u priopćenju povodom ukidanja ureda.

“Umjesto jačanja konzervativnih obiteljskih politika potrebno nam je jačanje progresivnih socijalnih politika za ukidanje siromaštva i osiguranje dostojnih mirovina”, ustvrdili su u ministarstvu za socijalnu politiku, dodavši da u Sloveniji glavni socijalni problem to što “41 tisuća maloljetne djece i 97 tisuća umirovljenika živi ispod praga rizika za siromaštvo”.

Bivši premijer Janez Janša, koji sada u parlamentu vodi najjaču oporbenu stranku, osudio je ukidanje demografskog ureda, navodeći da je starenje stanovništva strateški problem s kojim se suočava cijela država i usporedivši tu odluku s ukidanjem vatrogasne službe tijekom najveće ljetne opasnosti.

Iz njegove stranke priopćili su da je ukidanje ureda, koji je trebao raditi na politikama demografske obnove, usmjereno i protiv Maribora, drugog najvećeg slovenskog grada u kojemu, unatoč njegove važnosti, od svih državnih ustanova ili poduzeća sjedište ima samo Pošta Slovenije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas