Connect with us

Vijesti iz regije

Slovenija na prijedlog premijera Janše dobila ministra za digitalizaciju

Objavljeno

on

Slovenija je u petak dobila novog ministra bez lisnice u vladi Janeza Janše, a na premijerov prijedlog parlament je na tu dužnost potvrdio Marka Borisa Andrijaniča koji će voditi novoosnovanu vladinu službu za digitalnu transformaciju.

Mark Boris Andrijanič, 38-godišnji pravnik s magisterijem iz javne politike s Oxforda, ima međunarodno iskustvo i znanje, radio je u tehnološkom poduzeću Uber, te na različitim projektima u Belgiji, SAD-u, Estoniji i drugim državama.

Za prijedlog premijera, koji postavljanjem ministra i službom za digitalnu pretvorbu želi ubrzati digitalizaciju u kojoj Slovenija zaostaje, glasalo je 46 zastupnika, a 45 je bilo protiv.

To predstavlja mali uspjeh Janše čija vlada u parlamentu nema jasnu većinu, pa je oporba u zadnjih nekoliko tjedana svojim glasovima uspješno odbila potvrdu više vladinih zakona i imenovanja, a neki su blokirani vetom Državnog vijeća ili referendumskim inicijativama.

Novi je ministar prije glasanja zanijekao da je u Sloveniji djelovao kao Uberov lobist, a predstavio je ambiciozan plan digitalizacije usluga u javnoj upravi i na drugim područjima.

Ocijenio je da je žalosno što u digitalizaciji Sloveniju pretječu zemlje ispred kojih je nekad bila godinama, pa je sada na tom području, koje je glavni pokazatelj modernizacije neke države, sada na 16. mjestu u EU-u.

“Digitalizaciju vidim kao ekipni sport, u to mora biti uključena cjelokupna politika i cijelo društvo”, kazao je Andrijanič u predstavljanju zastupnicima.

Digitalizacija je jedan od prioriteta u programu za oporavak i otpornost Slovenije koja bi iz istoimenog fonda EU-a trebala dobiti 1,8 milijarde eura nepovratnih sredstava i 705 milijuna eura kroz povoljne kredite.

U programu koji je već odobrila Europska komisija Slovenija bi za tzv. zelene ciljeve transformacije namijenila 42,4 posto ukupnih sredstava, a za realizaciju digitalnih ciljeva 21,4 posto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR