Connect with us

Vijesti iz regije

Slovenija: Oporba nije uspjela s ustavnom tužbom protiv Janše

Objavljeno

on

Četiri slovenske oporbene stranke nisu uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno “impeachmenta” pred ustavnim sudom nakon cjelodnevne rasprave u srijedu na večer glasovala su 42 zastupnika, a 44 su bila protiv.

Kako bi ustavna tužba prošla u parlamentu, te da o mogućnosti opoziva onda odlučuje ustavni sud, potrebno je da se za to izjasni natpolovična većina u 90-članskom Državnom zboru, odnosno najmanje 46 zastupnika.

U prijedlogu ustavne tužbe četiri oporbene stranke s lijevog spektra Janši su na teret stavljale kršenje ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne orgene i tijela, ali i navodno loše upravljanje zdravstvenom krizom uzrokovanoj epidemijom Covida-19.

Janša je u parlamentu sve navode oporbe negirao, tvrdeći da je opozicija motivirana destruktivnom željom da sruši njegovu vladu pred 30. obljetnicu stvaranje države i malo više od mjesec dana prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a. Time bi, ustvrdio je, došlo do političke nestabilnosti i situacije kad bi se zemlja bavila sama sobom, umjesto prioritetima predsjedanja EU-om.

Rezultat glasovanja trenutno smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, no oporba i dalje inzistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebala dati ostavku kako bi se održali prijevremeni izbori.

U petak u slovenskom parlamentu slijedi i glasanje o prijedlogu vlade za smjenom predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicijskih stranaka i formirao samostalni zastupnički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio sam dati ostavku, a vladajući s prvim pokušajem smjenjivanja nisu prije mjesec dana uspjeli jer im je nedostajao jedan glas.

(Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari