Slovenska vlada će tužiti Europsku komisiju zbog hrvatskog terana

5

Slovenska vlada je na dopisnoj sjednici donijela odluku da tuži Europsku komisiju zbog toga jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU-a prodaje istarski teran pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”.

Od suda Europske unije u Luksemburgu Slovenija će tražiti da spomenuti akt poništi, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu.

Slovenija je pred ulazak u Europsku uniju registrirala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim podrijetlom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koje navodno ima specifičnuu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom tjedna izjavio, najavljujući tužbu protiv Europske komisije, da je Slovenija za nju osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka, te da je Europska komisija stala na stranu Hrvatske u “vinskom sporu” koji traje već nekoliko godina. Europska komisija je delegiranim aktom legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EU-a, kazao je Židan, javlja HRT.

Ubrzo je reagirao Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je pozvao slovenskog premijera Miru Cerara i ministra za poljoprivredu Židana da se 6. rujna u Bruxellesu sastanu na večeri uz teran.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Ne želim poistovjećivati narod sa Vladom kakvu ima, iako se kaže da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje (što se odnosi i na nas!), ali ovi Zlovenci nemaju ni srama ni ponosa…ljudski jad i bijeda! Stalno nešta grintaju i prigovaraju (,,k’o je.ena ciganka”) i neprekidno vrebaju gdje bi mogli ,,maznuti” šta god tuđe! Jednostavno su mi odvratni i mogu staviti znak jednakosti sa srbijancima! Imamo toliko načina da im ,,začepimo gubicu” i da ih spustimo na zemlju, ali nemamo političara, uz par izuzetaka, koji se ponašaju, samo, normalno! A sada nas je ,,Bog obdario” sa ovim briselskim visuljkom, podlim i mlitavim Premijerom, koji će ,,debelo koštati” Hrvatsku! Daj Bože da nije tako, ali….

 • kršni

  Gori su od naših istočnih susjeda! Neka samo tuže Europsku komisiju…

 • EMINƎM

  Navodno slovenija ima specifičnu mikroklimu i tlo na sreću je to minijaturna zajednica pa ne predstavljaju neku veću prijetnju zagađenjem za okolne zemlje usprkos jakom smradu kojeg emitiraju.

 • Sivooki

  A komu će je tužiti… :D, :D…

 • kršni

  Pa u tom grmu i leži zeko!