Connect with us

Iz Svijeta

Slovenska vlada proglasila Hezbolah terorističkom organizacijom

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Slovenska vlada u ponedjeljak je objavila da je islamističku političku stranku Hezbolah proglasila terorističkom organizacijom, što su već prije učinile neke države u Europskoj uniji.

Koalicijska vlada koju vodi premijer Janez Janša na dopisnoj je sjednici “donijela odluku po kojoj će pokret Hezbolah tretirati kao kriminalnu i terorističku organizaciju koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti”, priopćila je vlada u Ljubljani.

Navodi se kako je taj zaključak donesen temeljem izvješća stalne koordinacijske skupine koja se bavila proučavanjem aktivnosti Hezbolaha, šijitske islamističke političke stranke i militantne skupine sa sjedištem u Libanonu, te da je djelovanje te organizacije “povezano s organiziranim kriminalom i provođenjem terorističkih ili paravojnih aktivnosti na globalnoj razini”.

Europska unija je još 2013. oružano krilo Hezbolaha uvrstila među terorističke organizacije, a više je država cijelu mrežu Hezbolaha i prije proglasilo za terorističkom organizacijom, među njima Izrael, SAD, Nizozemska i Njemačka, navode u pojašnjenju te odluke slovenski mediji.

Ljubljansko “Delo” pisalo je prošlog tjedna da će premijer Janša 8. prosinca posjetiti Izrael, što joj nije službeno potvrđeno, te s navodnim njegovim posjetom povezao to što je Slovenija početkom studenoga na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) glasovala protiv rezolucije za trajno osiguravanje Palestinskog teritorija cjepivima, lijekovima i medicinskom opremom.

Sadašnji slovenski premijer još je 2018. godine kao oporbeni čelnik izjavljivao da je Slovenija trebala priznati Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, nakon što je to učinio američki predsjednik Donald Trump, a ljubljansko “Delo” navodi da bi Janša u Izraelu mogao razgovarati o mogućnosti kupnje oružja i opreme za slovensku vojsku koja bi po zakonu koji je prošli tjedan potvrdio parlament u idućih šest godina trebao namijeniti 780 milijuna eura za vojne investicije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari