Pratite nas

Iz Svijeta

Slovenski mediji: ‘Špijunska afera’ u službi Šarecove kampanje za euroizbore?

Objavljeno

na

Izjave slovenskog premijera Marjana Šareca u vezi s tzv. špijunskom aferom, tvrdnjama da je Hrvatska svojim tajnim službama sabotirala proces arbitraže o granici, te da je preko svojih lobista djelovala na slovenske medije možda odražavaju njegovu nesigurnost pred izbore za Europski parlament na kojima za svoju stranku želi osvojiti poneko mjesto u toj europskoj instituciji, ocjena je dijela slovenskih medija.

Kako u ponedjeljak u komentaru navodi ljubljansko “Delo”, sve ankete javnog mnijenja iz posljednja dva mjeseca pokazuju stagnaciju ili mali pad popularnosti Liste Marjana Šareca (LMŠ) koja je za Europski parlament unatoč drukčijim savjetima kandoidirala samostalnu listu za europarlamentarne izbore, ne uspjevši se dogovoriti sa strankama Mire Cerara i Alenke Bratušek da ponude zajedničku koalicijsku listu kandidata, čime bi se ojačao liberalni blok.

Iako kampanja pred europske izbore u Sloveniji počinje tek kroz desetak dana, rascjepkanost liberalnog bloka pokazuje da bi na njima Šarecova stranka mogla proći lošije nego što je mislila jer će se dobar dio toj opciji sklonih glasova izgubiti, pa će najviše glasova i mjesta u budućem europskom parlamentu dobiti Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, te zajednička lista Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pučke stranke (SDS) za koju se izborio čelnik konzervativne oporbe Janez Janša, navode u analizama slovenski mediji.

Neki i zadnji diplomatsko-politički pritisak na Hrvatsku vide kao dio kampanje da se vrijednost dionica premijerove stranke na europskim izborima pokuša ponovo podići u visine.

Nakon što su ispitivanja javnosti u zadnja dva mjeseca pokazala relativan pad popularnosti Šarčeve stranke unatoč još uvijek stabilnoj vladi njegove koalicije u premijerovu su kabinetu očito smatrali da će on čvršćom politikom prema Hrvatskoj osvojiti srca birača, ali je to igra koja bi mu se mogla vratiti kao bumerang, navodi u jednom od komentara u ponedjeljak ljubljansko “Delo”.

Lista Marjana Šareca (LMŠ) ima ambiciju postati vodeća slovenska politička stranka, ali je premijer u zadnje vrijeme i u domaćoj politici napravio nekoliko krivih poteza, pa se zakazuju parlamentarna zasjedanja bez konkretnih programa i sadržaja, premijer na zastupnička pitanja odgovara previše samoubvjereno i agresivno, a nisu mu koristile niti ostavke nekoliko ministara, navodi vodećči slovenski dnevnik.

Opoziciji blizak tjednik “Reporter” ocjenjuje upitnim što su prve informacije o navodnom špijunskom skandalu kojim su Hrvati željeli sabotirati arbitražu došli iz komercijalne televizije čiju je novinarku Šarec stavio na prvo mjesto svoje kandidacijske liste za Europski parlament, dok tjednik “Demokracija” blizak bivšem premijeru i oporbenom čelniku Janezu Janši i tabloid “Požar report” tvrde da je informacija o navodnim pritiscima hrvatskih lobista na tu televiziju došla iz premijerova kabineta, te da je snimak slovenskih tajnih službi s telefonskim razgovorom Ivana Tolja na tu televiziju proslijedio Damir Črnčec, Šarecov državni tajnik za nacionalnu sigurnost, zadužen za implementaicju arbitražne presude.

Tendencija je većine slovenskih medija da ne kritiziraju vlast i ne djeluju u javnom interesu nego ih političari zlorabe kao sredstvo svoje propagande, u izvršavanju “prljavih poslova”, piše u komentaru slovenski tjednik “Reporter”.

(Hina)

 

Tuđman: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Szijjarto: Snage koje organiziraju migracije ponovno su u ofenzivi

Objavljeno

na

Objavio

Szijjarto optužio Bruxelles da potiče krijumčarenje ljudima

Mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak Bruxelles i “određene zapadne države članice EU-a” da “otvoreno podržavaju krijumčare ljudi” tvrdeći da je na Sredozemnom moru provedena “međunarodno organizirana” operacija krijumčarenja ljudi

“Bruxelles i određene zapadne članice Europske unije su sami sebe otkrili”, rekao je Szijjarto mađarskim novinarima u pauzi tijekom sastanka šefova diplomacija EU-a u Bruxellesu.

“Nakon što su shvatili da se migracije mogu zaustaviti ne samo na kopnu nego i na moru, počeli su kontinuirano poticati krijumčarenje ljudima” jer je Bruxellesu i određenih zapadnim državama u interesu pridobiti sve više migranata u Europu, kazao je.

Szijjarto je upozorio da su “snage koje organiziraju migracije ponovno u ofenzivi”, dodajući da države članice staju na stranu krijumčara.

Rekao je da Europa ima dvije opcije po pitanju migracija – ili da potiče krijumčarenje ljudima ili da zahtijeva legalan ulazak.

Szijjarto je rekao da će krijumčarenje ljudima koje “podržavaju skupine civilnog društva” pokrenuti nove migracijske valove prema Europi.

“Takve politike potiču ljude da plate krijumčarima i da se ukrcaju na brodove” jer će ionako biti spašeni i odvedeni do talijanske ili malteške luke, rekao je Szijjarto.

(Hina)

 

Viktor Orban želi okončati financiranje nevladinih organizacija novcem EU-a

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

SAD će odbijati azil migrantima koji stižu preko Meksika

Objavljeno

na

Objavio

Američka vlada je u ponedjeljak objavila da će odbijati davanje azila migrantima koji pristižu na njezinu južnu granicu, a da pritom nisu zatražili izbjeglički status u Meksiku ili nekoj drugoj zemlji na putu za SAD.

“SAD je velikodušna zemlja, ali je potpuno shrvana teretom prihvata i procesuiranja stotina tisuća stranaca uzduž svoje južne granice”, kazao je ministar pravosuđa Bill Barr.

Nova pravila koja su stupila na snagu, pojašnjava Barr, “obeshrabrit će ekonomske migrante da iskorištavaju američki sustav azila”.

Najavljena zabrana prihvata migranata koji ne zatraže azil u prvoj sigurnoj zemlji već azil traže u zemlji svog izbora jedino se neće odnositi na migrante koji su žrtve krijumčara ljudi.

Privremeni ministar za unutarnju sigurnost Kevin McAleenan je kazao da se radi o “prijelaznoj” mjeri jer se čeka da Kongres preispita migracijski zakone.

SAD se suočava s masovnim priljevom migranata na granici s Meksikom, s više od 100.000 ljudi koje se od ožujka svaki mjesec privedu zbog ilegalnih prelazaka granice. Većinom su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike – Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

(Hina/AFP)

 

>>> Trump najavio veliku akciju deportacije migranata bez dokumenata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari