Pratite nas

Vijesti

Slovenski ministar na udaru opozicije zbog Thompsonovog koncerta

Objavljeno

na

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u ponedjeljak da ga oporbena ljevica želi diskreditirati povezujući ga s neodržanim koncertom kontroverznog Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

Socijaldemokrati (SD) su najavili da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa “ideologiju mržnje” i jer je ministarstvo unutarnjih poslova navodno dozvolilo koncert Thompsona, koji se povezuje s hrvatskom radikalnom desnicom.

“To je politička igra oporbene ljevice kojom me žele oblatiti kao ličnost”, kazao je Hojs novinarima.

On je član konzervativne Slovenske demokratske starnke (SDS) premijera Janeza Janše koju oporba smatra ekstremno desnom.

No, Hojs ističe da odbacuje sve totalitarne ideologije, bez obzira radilo se o ustaštvu, fašizmu, nacizmu  ili komunizmu te tvrdi da nije “ustaški orijentiran” kako mu imputira opozicija.

Sporni Perkovićev koncert u Mariboru trebao se održati 2017. no zabranila ga je lokalna državna uprava. Pjevačev agent se žalio na odluku koju je upravni sud nedavno poništio, što je potvrdilo i ministarstvo unutarnjih poslova.

Za razliku od situacije od prije tri godine kad slučaj Thompson nije izazivao veću pozornost, ovaj je put stvar dobila nevjerojatno velike političke dimenzije, među ostalim zbog političke situacije u Sloveniji i prosvjeda protiv Janšine koalicijske vlade.

Nova predsjednica SD-a Tanja Fajon kazala je da je u interpelaciji protiv Hojsa slučaj Perković samo “vrh ledenjaka” u nizu njegovih pogrešnih stajališta i postupaka.

Koncertu Perkovića Thompsona su se ranije usprotivili predsjednici većine oporbenih političkih stranaka te troje bivših premijera Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec.

Za zabraniu su i književnici slovenskog PEN-centra, udruge Srba u Sloveniji i neke nevladine organizacije, prenose slovenski mediji.  (Hina)

Reagirao je danas i Menadžment Marka Perkovića Thompsona:

Poštovani, Unatoč pozitivnim odlukama Republike Slovenije povodom neosnovanih zabrana koncerta Marka Perkovića Thompsona od strane mariborskih vlasti, a zbog postojanja još uvijek kriznog stanja uzrokovanog korona virusom, nismo u mogućnosti planirati održavanje koncerta u skorije vrijeme.

Ipak, Maribor i Slovenija zaslužuju da Marko Perković Thompson dođe i održi koncert, te na licu mjestu dokaže svu neosnovanost napada na njega.

Marko Perković Thompson neće podnositi nikakve tužbe protiv države Slovenije iz poštovanja prema njima i njihovim institucijama koje su dokazale kako su priče o zabranama u nekim Europskim državama i priče o neredima na njegovim koncertima obične izmišljotine te svojim dvjema odlukama o ukidanju zabrana na državnoj razini pokazali kako ne robuju dnevnopolitičkim sitnim interesima.

Šaljemo veliki pozdrav Sloveniji uz poruku, vidjet ćemo se. Menadžment Marka Perkovića Thompsona.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari