Pratite nas

Iz Svijeta

Slovenski obavještajac: Implementacija arbitražne presude je u tijeku, pa i na terenu

Objavljeno

na

Implementacija arbitražne presude o granici između Slovenije i Hrvatske je u tijeku, a presuda je unesena u slovenski pravni poredak, kazao je u razgovoru za portal Siol.net savjetnik premijera Marjana Šarca za nacionalnu sigurnost i predsjednik povjerenstva za provođenje arbitražne presude koju Hrvatska zbog poznate kontaminacije arbitražnog procesa ne priznaje.

“Ova vlada je jasno rekla da će nastaviti s implementacijom koja je ušla u slovenski pravni poredak, a nastavlja se i na terenu. Tako nastavljamo politiku prijašnje vlade, ali smo se odlučili za konkretnije mjere o kojima ne govorimo toliko koliko prijašnja.

U javnosti je o tome malo komuniciranja, ali se više radi”, kazao je u razgovoru Damir Črnčec, nekada direktor više nacionalnih obavještajnih agencija, a danas državni tajnik za sigurnost u kabinetu premijera.

U tom je smislu, dodao je Črnčec, zabrinjavajuća nedavna izjava bivšeg slovenskog premijera i čelnika sadašnje oporbe Janeza Janše da bi se arbitražna presuda mogla ugraditi u neki bilateralni dogovor.

“Janša se time postavio na poziciju hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića koji bi i dalje trgovao Piranskim zaljevom, a za nas su stvari potpuno jasne, koordinate na moru su definirane i isključena je bilo kakva trgovina na štetu Slovenije”, kazao je Črnčec.

Dodao je kako Slovenija s jedne strane “surađuje u ulasku Hrvatske u Schengen” i želi da se to dogodi, ali da mora za to ispuniti sve kriterije i poštovati schengensku granicu sa Slovenijom i arbitražnu presudu, pa će pričekati kako će se stvari odviti pred sudom EU-a u Luksemburgu, gdje je tužila Hrvatsku, tvrdeći da ona krši europsko pravo.

Najviše dužnosti Črnčec je zauzimao u vrijeme kad je na čelu slovenske vlade bio Janez Janša, te je bio i blizak njegovoj stranci, prema kojoj je sada kritičan.

U političkom smislu Janša je za razliku od Šarca “dinosaurus u digitalnom dobu” i političar čiji je glavni motiv djelovanja “revanšizam”, te smatram da više ne može biti predsjednik vlade, kazao je Črnčec.

S obzirom na sigurnost, Slovenija je sigurna država koja se mora spremati na odgovore novim prijetnjama npr. jačanjem sigurnosne doktrine i odaziva na kibernetske ugroze, no u njenom prostoru postoje i politički ekstremizmi.

“U Sloveniji su prisutna sva tri tipa radikalizama, odnosno ekstremizama, desni, lijevi i islamski ekstremizam, no moramo jasno razlikovati ekstremizam od nasilnog ekstremizma i terorizma”, kazao je Črnčec.

“To je bila poruka da Slovenija neće postati oaza u koju bi se mogao ugnijezditi bilo koji tip ekstremizma”, kazao je Črnčec.

Dodao je kako je nedavni izgon trojice državljana iz BiH koji su zbog ekstremnih islamističkih stajališta izgnani iz države bio plod suradnje među više sigurnosnih agencija i da je time odaslana i poruka da se ekstremizmi neće dopuštati, slično kako je poruka poslana i osudom šefa Štajerske straže Andreja Šiška koji je osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog pozivanja na državni udar, odnosno nasilnu promjenu ustavnog poretka.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Četvorica optužena za rušenje MH17 nad Ukrajinom, raketni sustav osigurala Rusija

Objavljeno

na

Objavio

Četvorica muškarca optužena su za rušenje putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini 2014. i to raketnim sustavom koji je osigurala Rusija, objavili su istražitelji.

Trojica Rusa i jedan Ukrajinac optuženi su za ubojstvo svih 298 putnika i članova posade.

Istražitelji su prikupili dovoljno dokaza da je Rusija osigurala lanser raketa koji je upotrebljen za obaranje zrakoplova.

»Imamo dokaze da je Rusija dala lanser raketa«, rekao je glavni nizozemski državni odvjetnik Fred Westerbeke

Optužena su trojica Rusa, Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov te Ukrajinac Lenid Karčenko.

Početak suđenja zakazan je za 9. ožujka 2020. u Nizozemskoj, a za optuženima su izdani međunarodni uhidbeni nalozi.

Međunarodni istraživački tim predvođen Nizozemcima (JIT) objavio je kako vjeruje da su oni odgovorni za prijenos raketnog sustava »Buk« kojim je oboren MH17.

JIT, koji nastoji suditi osumnjičenima prema nizozemskom zakonu, ranije je rekao da je imao »dugačak popis« sumnjivih osoba i ponovno je pozvao svjedoke da se jave jer se istraga nastavlja.

Putnički avion MH17 letio je iz Amsterdama do Kuale Lumpur kada je srušen nad sukobom pogođenom Ukrajinom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump službeno objavio kandidaturu za drugi mandat

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Orlandu, na Floridi službeno objavio svoju kandidaturu za drugi mandat na izborima 2020., predstavivši se kao isti politički pobunjenik koji je ‘potresao’ washingtonski ‘establišment’ prije četiri godine i koji je sada žrtva pokušaja izgona od strane demokrata.

Trump je u punoj dvorani Amway Centera u Orlandu rekao da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima kao autsajder, “kao što je to učinio 2016.” U svom govoru koji je trajao oko sat i pol ponovno se osvrnuo na teme predsjedničke kampanje od prije četiri godine kritizirajući medije, ilegalne migracije i tadašnjeg demokratskog oponenta Hillary Clinton.

“Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi i vratili vladavinu od strane naroda i za narod. Dokle god držite ovaj tim na mjestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije izgledala svjetlija”, kazao je Trump, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ustvrdio je i da će njegovi demokratski oponenti radikalno promijeniti SAD jer će pokušati legalizirati ilegalne migrante koji dolaze preko južne granice, kako bi mogli pojačati demokratsku političku bazu. Trump je rekao kako demokrati “žele uništiti našu zemlju kakvu poznajemo” te je poručio da se to “neće dogoditi”. “Vjerujemo da bi naša zemlja trebala biti utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance”, dodao je.

Svoje oponente nazvao je radikalnom ljevičarskom mafijom koja bi u SAD donijela socijalizam. “Glas za bilo kojeg demokrata je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna”, poručio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari