Connect with us

Događaji

Slovenski povjesničar za zaštitu digniteta žrtava Hude jame

Objavljeno

on

KADROVI IZ JAME PRIJE ŠEST GODINA ZAPANJILI JAVNOST

Šest godina nakon ekshumacije prvih 800 kostura iz masovne grobnice u napuštenu rudniku Huda jama kod Celja, vrijeme je da se žrtve dostojno pokopaju, a mjesto obilježi jer sadašnje stanje ponižava žrtve, rekao je u utorak slovenski povjesničar Jože Dežman.

Slovenski povjesnièar za zaštitu digniteta žrtava Hude jameUz potporu državnog povjerenstva za ratna i poratna grobišta, koju je tada vodio Dežman, 3. ožujka 2009. iz masovne grobnice u napuštenu rudniku ugljena izvađeni su posmrtni ostaci oko 800 žrtava likvidacija “neprijateljskih vojski” i političkih protivnika.

Likvidacije su bile izvedene prvih mjeseci nakon Drugog svjetskog rata.

Rovori bi mogli otkriti još žrtava

Šokantni televizijski kadrovi i fotografije iz Hude jame zapanjili su prije šest godina javnost. Mjesto su nakon toga posjećivali i iskazivali pijetet prema žrtvama i mnogi istaknuti političari, a obnovljene su i rasprave o potrebi nacionalnog pomirenja na osnovi priznanja žrtava slovenskih partizana i domobrana koji su u ratu bili na suprotstavljenim stranama te njihovih potomaka.

Dežman upozorava da bi rudnički rovovi mogli kriti ostatke još oko 2500 ubijenih te da još nije sagrađena primjerena kosturnica za žrtve niti je mjesto tog zločina obilježeno na pravi način.

“Kosti su ostavljene u rudniku, smještene u plastične sanduke, što je krajnje poniženje žrtava”, kazao je Dežman.

Predlaže gradnju primjerene grobnice, kosturnice te podizanje kapelice uz stari rudnik u spomen na žrtve poratnog terora.

Za to bi se, drži Dežman, mogao iskoristiti dio novca koje je državno vodstvo rezerviralo za “spomenik svim žrtvama rata” koji se planira postaviti u Ljubljani za nekoliko mjeseci kada će se održati komemoracije u povodu 70. godišnjice završetka II. svjetskog rata.

Pretpostavlja se da su među već ekshumiranim žrtvama iz Hude jame većinom slovenski domobrani dovedeni iz logora Teharje, no da je među još neotkopanima mnogo Hrvata, domobrana i ustaša.

Dežman je najavio da će se idućeg utorka u Ljubljani održati znanstveni simpozij povjesničara posvećen zbivanjima u Sloveniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Prema Dežmanovim riječima, ulazak u napušteni rudnik u kojem je masovna grobnica te razgledavanje mjesta sa žrtvama bit će ponovo moguće od kraja lipnja ove godine, na 70. obljetnicu tragičnih događaja.

Dežman želi da se cijeli kompleks Hude jame proglasi kulturnim spomenikom pod zaštitom države koji bi bilo moguće stalno obilaziti i odati počast žrtvama, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari