Connect with us

Vijesti iz regije

Slovenski ustavni sud privremeno suspendirao obvezno cijepljenje državnih službenika

Objavljeno

on

Slovenski ustavni sud u četvrtak je privremeno suspendirao vladinu odluku o obveznom cijepljenju državnih službenika ocijenivši da krši njihova radna prava.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocjenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. listopada za dolazak na posao trebaju potvrdu da su se cijepili najmanje jednom dozom protiv covida-19 ili da su bolest preboljeli.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju prijeti otkaz, a vlada da je riječ o privremenoj mjeri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcioniranja države.

Ustavni sud je ocijenio da bi odluka mogla dovesti do otkazivanja ugovora o radu. “To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa”, naveo je sud u obrazloženju.

Suspendiranom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. listopada morali dobiti barem prvu dozu cjepiva, a do 1. studenog  drugu kako bi mogli raditi.

Vlada ju je s vremenom namjeravala proširiti na druge kategorije stanovništva kako bi se broj cijepljenih povećao na 70 posto. (Hina)

Slovenija privremeno obustavlja cijepljenje vakcinom Johnson&Johnson

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR