Connect with us

Kronika

Odgođeno suđenje petorici za ratni zločin u Lori

Objavljeno

on

Vinko Burazer, branitelj Emilija Bungura, istaknuo je kako je osnovni problem u ovom procesu taj da su dokazani ratni zločinci u ovom procesu oslobođeni po Zakonu o oprostu, a sudi se hrvatskim braniteljima.[su_spacer]

sudjenje loraPripremno ročište u kojem je na Županijskom sudu u Splitu trebalo početi suđenje petorici vojnih policajaca optuženim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori odgođeno je za 17. listopada zbog bolesti Vinka Gulišije, branitelja Anđelka Botića, jednog od optuženih.

Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima optuženi su Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Ante Gudić te Emilijo Bungur i Tomo Dujić

Pred splitskim Županijskim sudom u utorak su se okupili branitelji, a Jagodi Bungur, supruzi Emilija Bungura potporu je došla dati i Udruga žena u Domovinskom ratu – Zadar. Jagoda Bungur poručila je kako se njezinom suprugu, (koji je u bijegu), sudi po fantomskom zakonu.

– Očekujemo da sudovi počnu poštivati Ustav i da sude po zakonu. Ne tražim ništa drugo – kazala je Jagoda Bungur.Vinko Burazer, branitelj Emilija Bungura, istaknuo je kako je osnovni problem u ovom procesu taj da su dokazani ratni zločinci u ovom procesu oslobođeni po Zakonu o oprostu, a sudi se hrvatskim braniteljima.

– Radi se o dogovorenom suđenju, gdje jedan sud pokriva drugi. Događa se diskriminacija kojojm se vrijeđaju hrvatski branitelji – kazao je Burazer.

Nediljko Ivančević, branitelj Tonča Vrkića, istaknuo je kako je previše vremena prošlo od događaja do početka suđenja.- Postoji floskula da ratni zločin ne zastarijeva. Prošlo je 22 godine i pitanje je postoje li još živi svjedoci i kako će sud osigurati njihovu nazočnost. Optužnica je neodređena, ali kod ovakvih djela, optuženice budu često neodređene, jer kad bi bile preciznije, postojala bi mogućnost da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, kao što je nanošenje teških tjelesnih ozljeda ili ubojstvo – obrazložio je Ivančević.

Povjesničar Josip Jurčević ponovio je kako je u nizu feljtona koje je pisao o sluičaju Lora utvrdio koruptivnu vertikalu u hrvatskom pravosuđu, te kako je središnja osoba cijele priče Mladen Bajić.

Slučaj Lora je paradigma hrvatskog pravosuđa[su_spacer]

Dan uoči pripremnog ročišta na suđenju petorici vojnih policajaca u slučaju Lora 2 na Županijskome sudu u Splitu, Koordinacija ratnih postrojba i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije održala je konferenciju za novinare na kojoj je povjesničar Josip Jurčević ustvrdio kako njegova istraživanja pokazuju da je slučaj Lora paradigma cijeloga hrvatskog pravosuđa i njegove korupcijske vertikale.

jurcevic

Na Županijskome sudu pod predsjedanjem sutkinje Katje Blaće sutra počinje suđenje u procesu Lora 2. Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. optužnica tereti upravitelja Vojno-istražnog centra Lore Tomu Duića, njegova zamjenika Tončija Vrkića te čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića. Duić i Bungur već su deset godina u bijegu.

Svi optuženici već su pravomoćno osuđeni u postupku Lora 1 za zločine nad civilima. Optužnica ih tereti da su od ožujka do kraja ljeta 1992. psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih postrojba. Osim optuženika, navodi se kako su u mučenjima sudjelovale druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet, a zlostavljanja su u tri [su_pullquote align=”right”]Na Županijskome sudu pod predsjedanjem sutkinje Katje Blaće sutra počinje suđenje u procesu Lora 2.slučaja završila sa smrtnom posljedicom. [/su_pullquote]
Jurčević je rekao kako slučaj Lora ima povijesne, političke, obavještajne i posebno pravosudne dimenzije.

“Slučaj Lora ima nacionalnu dimenziju za hrvatsku budućnost. Kako je išao pravosudni proces, na temelju toga uspijeva se rekonstruirati imenom i prezimenom i institucijski cjelokupna glavna boljka, a to je korupcija unutar pravosudnog sustava koja se veže u upravljačke strukture i politiku. Na temelju toga se može imenom i prezimenom utvrditi tko je u tome sudjelovao”,

rekao je Jurčević. Središnja osoba za njega je Mladen Bajić, donedavno glavni državni odvjetnik, koji je 1992. u doba Lore 1 i Lore 2 bio zamjenik vojnog tužitelja. Jurčević je rekao kako je pozorno pratio slučaj Lora, a o svemu što je napisao u feljtonima nitko nikada nije reagirao.

Predstavnici Koordinacija ocijenili su danas da su hrvatski vojnici osuđeni na temelju nepostojećeg zakona, koji nije bio na snazi 1992., a na njih se i u postupku Lora 2 primjenjuje “fantomski zakon iz 1993. godine koji je nastao na saborskom Odboru za pravosuđe istoga dana kada je osnovan Haaški sud”.

Supruga optuženog Emilija Bungura Jagoda ocijenila je da je riječ o lažnom i montiranom procesu.

“Taj 14. lipnja 1992. meni i mojoj obitelji obilježio je čitav život. Moj je suprug toga dana došao doma u 22,30. Ispričao mi je što se dogodilo u Vojno-istražnom centru Lori te je o svemu napisao izvješće svojem nadređenom. Osuđen je za smrt Gojka Bulovića, a ostavio ga je živog i zdravog, a tako je potvrdila i iduća smjena”, rekla je.

“Deset godina poslije po službenom izvješću doznajem da je tadašnji vojni tužitelj Mladen Bajić bio s Gojkom Bulovićem tu noć. Što je radio, to se nije utvrdilo. Sva moja 13 godina duga patnja proizlazi iz toga da se nekoga tko je visoko u institucijama RH štiti od njegove prošlosti. I to traje sve ove godine”, rekla je Jagoda Bungur.

Dodala je kako sada država od njezine obitelji traži dva milijuna kuna naknade štete koju su trebali isplatiti obitelji ubijenog Bulovića.

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, rekao je da je optužnica za Loru 2 utemeljena protivno ženevskim konvencijama te da i u nastavku postupka ne može očekivati ništa dobroga. I dalje ćemo zastupati svoje stavove, rekao je.

Splitski povjesničar Stjepan Lozo rekao je da su u “isfabriciranom” procesu Lori žrtve optuženi i njihove obitelji, ali i grad Split. Ocijenio je kako je grad Split na najgrublji način oklevetan za potrebe velikosrpske mitomanije, tako da se slučaj Lora otrgnuo od stvarnosti i nema nikakve veze s realnim događajima u Vojno-istražnom centru Lori.

PolitikaPlus/Hina/dalmacijanews

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari