Slučaj Mostar: Kako je grad dobio dogradonačelnika!

0
O tomu kako su hrvatski zastupnici podržali kontroverzne izmjene Zakona o proračunima za grad Mostar, te o praktičnom uvođenju funkcije dogradonačelnika grada na Neretvi, u komentaru za Dnevnik.ba piše Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke..
Slučaj Mostar: Kako je grad dobio dogradonačelnika!

U sjeni potrage za kandidatima iz reda srpskog naroda, na sjednici Doma naroda FBiH 30. siječnja usvojene su izmjene i dopune Zakona o proračunima koji se izravno tiču grada Mostara.

Unatoč brojnim zahtjevima upućenim HNS-u i zastupnicima u parlamentima, o ovim izmjenama se u javnosti nije raspravljalo. Razlog? Ove izmjene će zacementirati Mostar kao grad slučaj.

Prijedlog izmjena je išao u proceduru na zahtjev HDZ-a BiH, SDA i DF-a. Sadržaj prijedloga je identičan onome iz 2014. godine kojeg je tada na zahtjev OHR-a predlagala Stranka za BiH.

Dogradonačelnik

Ono što su mnogi smatrali spornim, a za što nikada nije ponuđena neka protuargumentacija, jeste činjenica da se u Mostaru uvodi praksa da načelnik za financije supotpisuje definiranje i izvršenje proračuna.

Ne manje bitno je kako su se ovim izglasavanjem na razini Federacije dovela u pitanje ustavom zajamčena načela lokalne samouprave grada Mostara. Drugim riječima, umjesto da se o Proračunu diskutira u Mostaru, rasprava je preseljena na razinu Federacije.

Kada se prošle godine to dogodilo poprvi put, bio je to presedan. Ponavljanje istog scenarija i ove godine pokazuje da se sada već radi o pravilu.

U prilog tezi kako se na mala vrata umjesto na lokalnoj razini, o Mostaru krenulo raspravljati i odlučivati na razini Federacije govori i činjenica da platformaška federalna vlada nije imala nikakvu primjedbu na cijeli postupak, dapače, sve je urađeno u najboljoj suradnji između dojučerašnjih suparnika zastupnika koalicije HNS-a, HDZ-a1990 i stranaka koje su bile dijelom Platforme.

Jedino šturo opravdanje za donošenje ovih izmjena nedavno je dao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Kao razlog naveo je nemogućnost dovođenja kapitalnih investicija u grad. Međutim, u 2014. u Mostaru nije bilo kapitalnih investicija iz prostog razloga što još uvijek nema gradskog vijeća gdje bi se o njima raspravljalo, što je definirano Zakonom.

Činjenica je također da je odlukom Ustavnog suda iz 2013. gradonačelnik mogao samostalno donijeti proračun  za tekuću godinu, u trenutku kada ga gradsko vijeće nije u mogućnosti usvojiti.

Trgovanje

Ovih se dana u političkim kuloarima moglo čuti kako je usvajanje ovih izmjena od strane hrvatskih stranaka, bio zapravo njihov ustupak kako SDA, DF-u ali i SDP-u, kako bošnjačke stranke ne bi radile probleme oko kadrovskih rješenja koje predlaže koalicija predvođena HDZ-om BiH u izvršnoj vlasti.

U prilog ovome ide činjenica da je ovakvo rješenje definiranja i izvršenja proračuna za grad Mostar bio jedan od prijedloga kojeg su bošnjačke stranke predlagale tijekom pregovora oko implementacije odluke Ustavnog suda na temu izbornih pravila za grad Mostar.

Uvođenjem supotpisa načelnika za financije na kreiranje i izvršenje Proračuna, de facto je ozakonjena funkcija dogradonačelnika iz reda bošnjačkog naroda.

Naime, bošnjačke stranke na čelu sa SDA koja je vodila Klub Bošnjaka u zadnjem sazivu gradskog vijeća, predlagale su da izvršnu vlast u Mostaru obnašaju gradonačelnik i dogradonačelnik.

Uvođenjem supotpisa načelnika za financije na kreiranje i izvršenje  Proračuna, de facto je ozakonjena funkcija dogradonačelnika iz reda bošnjačkog naroda.

Stav hrvatskih stranaka je tada bio da će gradonačelnik, u skladu sa spomenutom odlukom Ustavnog suda iz 2013., ali i Zakonom o principima lokalne samouprave, svake godine donositi samostalno proračun u opsegu i kapacitetima dovoljnim za neometano funkcioniranje gradske uprave i službi grada Mostara. Osnovni proračun, bez kapitalnih investicija, kao što je to slučaj i sada.

No, činjenica je da su svi hrvatski zastupnici u oba doma Parlamenta FBiH podržali ovaj, u najmanju ruku, za Hrvate sumnjiv i upitan prijedlog izmjena Zakona o proračunima za grad Mostar.

Piše: Slaven Raguž, predsjednik HRS

facebook komentari