Connect with us

Vijesti

Slučaj PERKOVIĆ: Lasić svjedoči videovezom iz Mostara

Objavljeno

-

Danas i sutra na sudu će nastaviti svoj iskaz Vice Vukojević, a svjedočit će i Jan Gabriša, svjedok koji je radio u SDS-u

Ivan Lasić, bivši šef 2. odjela mostarske Službe državne sigurnosti, svjedočit će videovezom iz Mostara na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu tri dana u svibnju! Lasić je u Udbi napredovao u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, na položaj u Saveznu službu državne sigurnosti u Beograd došao je u vrijeme kada je Đureković već ubijen i o tome kako se o toj likvidaciji razgovaralo u beogradskoj Udbi govorio je na ispitivanjima u Hrvatskoj početkom devedesetih.

[ad id=”68099″]

Nagađalo se da je i Lasić trebao biti optužen pred Višim pokrajinskim sudom u Bavarskoj, ali da ga je od izručenja spasilo to što BiH ne izručuje svoje državljane. Tako su ga i njemački novinari, autori dokumentarca o Udbinim ubojstvima u Njemačkoj, samo uspjeli snimiti kako ulazi u auto i nisu dobili njegov iskaz. Lasićevo svjedočenje koje će izazvati veliku pozornost počinje 13. svibnja. Danas i sutra na sudu će nastaviti svoj iskaz Vice Vukojević, a nešto vremena predviđeno je za još jednog svjedoka koji je radio u SDS-u, Jana Gabriša.

On je poznat po tome što je zajedno s Perkovićem za predsjednika Tuđmana napravio rekonstrukciju funkcioniranja SDS-a. Gabriš nije bio operativac, nego analitičar, ističe Perkovićev branitelj Anto Nobilo, kroz njegove ruke prolazili su svi dokumenti, on je prvi insajder iz službe. U lipnju će svjedočiti Ivan Krmpotić i Mario Eterović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari