Pratite nas

BiH

SLUČAJ ‘SALAKOVAC’ Podignuta prašina završila pod tepihom

Objavljeno

na

Što se događa sa slučajem ‘Salakovac’? Prije nepuna dva mjeseca u tunelu nedaleko od Mostara bačena je eksplozivna naprava u trenutku kada je vozilom naišao načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

[ad id=”68099″]

Dogodilo se to na dan kada su pokopana dvojica vojnika OS-a BiH ubijenih u terorističkom napadu ispred vojarne u Rajlovcu dva dana ranije. Slučaj ‘Salakovac’ riješen je ekspresno priznanjem 24-godišnjeg Zlatka Hume da je iz ‘šale’ bacio topovski udar vozeći se kroz tunel zajedno s dvojicom prijatelja (A. Pajo i A. Milavić). Sva trojica su sinovi uglednih Mostaraca, poznatih liječnika i bivšeg ratnog zapovjednika Armije BiH, šefa bošnjačke tajne obavještajne službe (AID) za Hercegovinu, a kasnije županijskog ministra. Pojedini mediji prozvali su ih pripadnicima bošnjačke zlatne mladeži.

Šutnja u OSA-i

Humo je negirao da mu je meta bio general Jeleč, ili bilo tko drugi, ali tenzije je podignula činjenica, kojom je javnost ostala šokirana, da je Humo zaposlenik Obavještajno sigurnosne agencije BiH!
Alarmantni istupi čelnika sigurnosnih agencija BiH, te brojnih političkih dužnosnika, o neprimjerenom ponašanju mladog Hume, kao i javni istup novoimenovanog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića dali su naslutiti da će nimalo bezazleni incident biti riješen ekspresno. Mehmedagić je tada najavio da OSA-i nisu potrebne osobe poput Hume, izjavio je da bi Humi odmah trebalo dati otkaz ‘jer takva osoba nije za službu!’…, najavio je i priopćenje za javnost u kojem će priopćiti što se poduzelo u vezi s tim slučajem. Ali, od tada do danas javnost je ostala uskraćena za informacije o Huminom statusu u OSA-i, najavljeno priopćenje za javnost još nije ‘stiglo’, a ne zna se ni kad će.
Dnevni list je u tri navrata pokušao od odgovornih osoba u OSA-i dobiti konkretnije informacije o slučaju, ali odgovor nije stigao nijednom. Nema ni novih informacija iz Tužiteljstva HNŽ-a hoće li i kada bi mogla biti podignuta optužnica protiv Hume. Jedino se zna da će biti okvalificirana kao kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a ne kao terorizam.

Jeleč traži odgovore

General Jeleč, s druge strane, s nestrpljenjem čeka razvoj situacije s obzirom da ni on kao zainteresirana strana u ovom slučaju, još od događaja u Salakovcu koji je mogao završiti kobno za njega, nema konkretnijih informacija.
Uskoro ću se obratiti službenim nadležnim organima da vidim u kojoj je fazi istraga jer i mene zanima što se događa i zašto već dva mjeseca ne znamo ništa o tom slučaju. Puno pitanja ostalo je neodgovoreno, zbog čega je bačena naprava, kome je bila namijenjena, je li Humo suspendiran, je li dobio otkaz, je li bacio napravu po nečijem nalogu, ako jeste onda treba ispitati po čijem…, kazao je Jeleč za Dnevni list.
S obzirom da je čitav slučaj ‘Salakovac’ od početka obavijen određenom dozom ‘magle’, dojam je da se nakon početnog dizanja prašine i prikupljanja ‘bodova’ medijskim istupima krenulo u lagani proces guranja pod tepih, valjda računajući da javnost u BiH ima kratko pamćenje.
Činjenica je da je javnost ovim događajem koji se zbio tjedan nakon stravičnog terorizma u Parizu i samo dva dana nakon terorizma u Sarajevu vidno uznemirena i zabrinuta, te da od nadležnih državnih organa očekuje konkretne informacije i odgovore. Ali, izgleda da će umjesto toga dobiti jedno veliko – ništa. ‘Zlobnici’ bi rekli – uobičajeno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Logoraši u Bugojnu traže istinu o 19 nestalih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Preživjeli logoraši, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga i obiteljima žrtava, obilježili su u utorak 25. godišnjicu zatvaranja logora koji se nalazio u prostorijama nogometnog stadiona u Bugojnu te su izrazili prosvjed što se još uvijek ništa ne zna o sudbini 19 nekada najviših vojnih i političkih dužnosnika u tome srednjobosanskom gradiću, koji su odvedeni i najvjerojatnije ubijeni, dok za te zločine nositelji vlasti iz toga razdoblja nisu odgovarali.

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod nogometnog stadiona u Bugojnu obilježeno je raspuštanje jednoga od najzloglasnijih logora koje su pripadnici Armije BiH organizirali za hrvatske civile i zarobljene vojnike.

Po podacima hrvatske strane, torturu je kroz ovaj logor prošlo 550 Hrvata, od čega su 294 logoraša provela u njemu punih osam mjeseci. Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.

Marijan Knezović: O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama

U priopćenju upućenom tim povodom, udruženje hrvatskih logoraša iz Bugojnu upozorilo je da su uvjete boravka u logoru Stadion predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru Manjača. Dodali su kako dužnosnici koje smatraju odgovornim za njihovo stradanje i danas slobodno hodaju Bugojnom. Ponajprije se to odnosi na ratnog načelnika općine Dževada Mlaću i nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH Selmu Cikotića.

“Činjenice da je bošnjačka Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa”, navodi se u priopćenju hrvatskih logoraša.

Također se navodi da Državno odvjetništvo u BiH više od 10 godina vodi istragu u predmetu Dževad Mlaćo, ali da taj predmet, kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić, godinama tapka u mjestu.
U priopćenju se dodaje kako je do sada bilo dosta lažnih dojava o tijelima nestalih Hrvata Bugojna, što udruženja žrtava doživljavaju novim zločinom.

Sud BiH osudio je bivšeg zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima. Uz njega je u odvojenom postupku na sedam godina zatvora osuđen i Senad Dautović, koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu. Još jedan zapovjednik u logoru, Nisvet Gasal, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

(Hina)

 

Bugojnom se i dalje šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 Hrvata i mučenja u logoru ‘Stadion’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari