Pratite nas

BiH

SLUČAJ ‘SALAKOVAC’ Podignuta prašina završila pod tepihom

Objavljeno

na

Što se događa sa slučajem ‘Salakovac’? Prije nepuna dva mjeseca u tunelu nedaleko od Mostara bačena je eksplozivna naprava u trenutku kada je vozilom naišao načelnik Združenog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

[ad id=”68099″]

Dogodilo se to na dan kada su pokopana dvojica vojnika OS-a BiH ubijenih u terorističkom napadu ispred vojarne u Rajlovcu dva dana ranije. Slučaj ‘Salakovac’ riješen je ekspresno priznanjem 24-godišnjeg Zlatka Hume da je iz ‘šale’ bacio topovski udar vozeći se kroz tunel zajedno s dvojicom prijatelja (A. Pajo i A. Milavić). Sva trojica su sinovi uglednih Mostaraca, poznatih liječnika i bivšeg ratnog zapovjednika Armije BiH, šefa bošnjačke tajne obavještajne službe (AID) za Hercegovinu, a kasnije županijskog ministra. Pojedini mediji prozvali su ih pripadnicima bošnjačke zlatne mladeži.

Šutnja u OSA-i

Humo je negirao da mu je meta bio general Jeleč, ili bilo tko drugi, ali tenzije je podignula činjenica, kojom je javnost ostala šokirana, da je Humo zaposlenik Obavještajno sigurnosne agencije BiH!
Alarmantni istupi čelnika sigurnosnih agencija BiH, te brojnih političkih dužnosnika, o neprimjerenom ponašanju mladog Hume, kao i javni istup novoimenovanog direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića dali su naslutiti da će nimalo bezazleni incident biti riješen ekspresno. Mehmedagić je tada najavio da OSA-i nisu potrebne osobe poput Hume, izjavio je da bi Humi odmah trebalo dati otkaz ‘jer takva osoba nije za službu!’…, najavio je i priopćenje za javnost u kojem će priopćiti što se poduzelo u vezi s tim slučajem. Ali, od tada do danas javnost je ostala uskraćena za informacije o Huminom statusu u OSA-i, najavljeno priopćenje za javnost još nije ‘stiglo’, a ne zna se ni kad će.
Dnevni list je u tri navrata pokušao od odgovornih osoba u OSA-i dobiti konkretnije informacije o slučaju, ali odgovor nije stigao nijednom. Nema ni novih informacija iz Tužiteljstva HNŽ-a hoće li i kada bi mogla biti podignuta optužnica protiv Hume. Jedino se zna da će biti okvalificirana kao kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a ne kao terorizam.

Jeleč traži odgovore

General Jeleč, s druge strane, s nestrpljenjem čeka razvoj situacije s obzirom da ni on kao zainteresirana strana u ovom slučaju, još od događaja u Salakovcu koji je mogao završiti kobno za njega, nema konkretnijih informacija.
Uskoro ću se obratiti službenim nadležnim organima da vidim u kojoj je fazi istraga jer i mene zanima što se događa i zašto već dva mjeseca ne znamo ništa o tom slučaju. Puno pitanja ostalo je neodgovoreno, zbog čega je bačena naprava, kome je bila namijenjena, je li Humo suspendiran, je li dobio otkaz, je li bacio napravu po nečijem nalogu, ako jeste onda treba ispitati po čijem…, kazao je Jeleč za Dnevni list.
S obzirom da je čitav slučaj ‘Salakovac’ od početka obavijen određenom dozom ‘magle’, dojam je da se nakon početnog dizanja prašine i prikupljanja ‘bodova’ medijskim istupima krenulo u lagani proces guranja pod tepih, valjda računajući da javnost u BiH ima kratko pamćenje.
Činjenica je da je javnost ovim događajem koji se zbio tjedan nakon stravičnog terorizma u Parizu i samo dva dana nakon terorizma u Sarajevu vidno uznemirena i zabrinuta, te da od nadležnih državnih organa očekuje konkretne informacije i odgovore. Ali, izgleda da će umjesto toga dobiti jedno veliko – ništa. ‘Zlobnici’ bi rekli – uobičajeno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari