Pratite nas

Događaji

SLUČAJ VELJKA MARIĆA KONAČNO U SABORSKU PROCEDURU.

Objavljeno

na

Stožer uspio: Sabor će raspravljati o Veljku Mariću

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i niz drugih udruga uspjeli su u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića. Radilo se o inicijativi kojom bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstila problematika univerzalne nadležnosti koju je Srbija sebi prisvojila po pitanju suđenja za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije.

Inicijativu je potpisalo 7 zastupnika HDSSB-a, 41 zastupnik HDZ-a, po 1 iz redova HSP AS i HSS, te nezavisni Vesna škare Ožbolt, Jadranka Kosor, Branko Vukšić, Slavko Linić, te SDP-ovci Željko Sabo i Darko Ledinski -SDP, dok su međunarodnu dimenziju slučaja osigurali hrvatski europarlamentarni zastupnici.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su dali potporu i primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi, dok je velik dio članova vladajuće koalicije očekivano bio nezainteresiran za davanje potpisa, uz poneke verbalne duele Nenada Stazića, Ive Jelušića, Željka Sabe i Mirele Holy s volonterima akcije.

Dovoljan broj potpisa omogućio je uvrštavanje rasprave po hitnom postupku, a ona će se zasnivati na dvije važne točke: Sabor će kroz raspravu zahtijevati od Vlade RH da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavilo izvan snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ. Kao drugo, zahtijevat će se od Vlade da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin nad hrvatskim državljanima iz 1991., za koji tvrdi da nije počinio. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a najviše zauzimanje hrvatske vlasti za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Dosadašnji potezi Vlade RH nisu bili dovoljni.

Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Kako u javnosti nema nikakvih naznaka da Vlada i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru, potpisnici inicijative inicirali su raspravu oko ovog važnog problema i smatraju kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi izvan snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

veljko sabor1

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

SOHV je uspio u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi problematiku srbijanskog nasrtaja na pravni sustav Hrvatske uvrstio u saborsku proceduru.

U inicijativi uz SOHV sudjeluju: Bedem Ljubavi, ZUVHGP,  USJP,  HOS i mnoge druge braniteljske udruge.

Međunarodnu dimenziju slučaja osigurali su  europarlamentarni zastupnici Hrvatske ,predvođeni Marijanom Petir.

Inicijativu su potpisali: HDSSB- 7, HDZ- 41, HSP AS-1, HSS-1, te Vesna škare Ožbolt NZ, Jadranka Kosor- NZ, Branko Vukšić- NZ, Slavko Linić- NZ,  Željko Sabo- SDP, te Darko Ledinski -SDP. U Veljkovo ime hvala svima.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi , još jednom izrazili potporu inicijativi, održali kraće radne sastanke i dogovorili strategiju nastupa u ovome slučaju.

Očekivano ali ipak zapanjujuće i neoprostivo odbijanje saborskog dijaloga o predloženoj temi doživjeli smo od  velike većine zastupnika SDP-a , svih zastupnika HNS-a, SDSS-a te ostalih zastupnika manjina.

Poseban bezobrazluk pokazao je zastupnik SDPa Ivo Jelušić koji je razgovor o inicijativi uvjetovao skidanjem oznaka SOHV sa jakni naših članova.

Najduži verbalni duel vođen je s Nenadom Stazićem pred prvim vratima i Mirelom Holy na drugim vratima. Unatoč pokušajima verbalne akrobatike nikako nisu uspjevali pronaći valjan razlog odbijanja potpisivanja inicijative koja traži institucionalni dijalog o poznatome problemu međunarodnog karaktera. Stazićevo odbijanje više nikoga ne čudi ali je Mirela Holy pokazala da se iza debelog sloja šminke i praznih floskula o demokraciji i zelenilu krije dijete s naslijeđem rigidnog totalitarizma i ništa više. Sve ostalo je laž.

Za scenu dana pobrinuo se Željko Sabo iznenadivši nas potpisom inicijative, no sve je stavio pod znak pitanje zna li što je potpisao, kad je volonterima poželio „Sretan Uskrs“ na odlasku.

Unatoč lošim iskustvima sa prepredenošću Josipa Leke koji točku o vukovarskom prijeporu ,već godinu dana, uporno gura na kraj dnevnog reda kako se o tome ne bi raspravljalo pred očima javnosti, sada je na svima nama da pisanjima i traženjima prisilimo predsjednika Sabora da obje točke dođu na raspravu po hitnom postuku.

                                                           PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

 

            Sukladno članku 226. stavak 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora, zastupnici Klubova

zastupnika ………..(1/3 ukupnog broja zastupnika) predlažu dopunu dnevnog reda 15. Sjednice Hrvatskoga sabora, sljedećom točkom:

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

 ZAKLJUČAK

Na temelju članka 165. Poslovnika Hrvatskog sabora Hrvatski sabor donosi Zaključak kojim se predlaže:

  1. obvezati Vladu Republike Hrvatske da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se  kroz poglavlje 23. stavilo van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.
  2. obvezati Vladu Republike Hrvatske da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Obrazloženje:

            Nakon zakašnjele i neadekvatne reakcije Hrvatske Vlade u slučaju „Šešelj“ i zabrinjavajućih izjava najviših dužnosnika Republike Srbije, a vezano za pitanje kvazi univerzalne jurisdikcije koja je utvrđena u srbijanskom kaznenom zakonodavstvu u pogledu ratnih zločina te opravdanog straha od mogućih novih uhićenja, Klubovi zastupnika…….predlažu hitnu raspravu i donošenje Zaključka Hrvatskog sabora kojim bi se Vlada Republike obvezala da poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavio van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je Republika Srbija proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.

            Gospodin Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin, za koji tvrdi da nije počinio. Osuđen je za zločin počinjen u Hrvatskoj 1991. nad hrvatskim državljanima. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražimo da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje.

            Dosezi napora hrvatske države nisu išli dalje od toga da je „intervencijom” ministra Predraga Matića prebačen iz Padinske Skele u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

            Pravni napori Ministarstva pravosuđa RH su zablokirani jer ono nije spremno pristati na presedan i udovoljiti zahtjevima Srbije za ispitivanjem svjedoka u Hrvatskoj kako bi se u Srbiji moglo ponovo suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima.

            Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Mišljenja smo kako Vlada Republike Hrvatske nije poduzela odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države, te da zaštiti hrvatske državljane da im se ne sudi u drugim državama za (stvarne ili navodne) zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske nad hrvatskim državljanima. Naprotiv, u javnosti nema nikakvih naznaka da MVPEI i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru. Ministrica i prva potpredsjednica Vlade još uvijek daju bezuvjetnu potporu Srbiji za ulazak u EU, kao što to čini i predsjednik Ivo Josipović.

            Smatramo kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

 

            Zbog svega navedenog smatramo opravdanim ovu točku dnevnog reda žurno uvrstiti u saborsku raspravu.

 

ZASTUPNICI KOJI PREMA ČLANKU 226. STAVAK 3. POSLOVNIKA

HRVATSKOG SABORA (1/3 UKUPNOG BROJA ZASTUPNIKA)

PREDLAŽU DOPUNU DNEVNOG REDA 15. SJEDNICE HRVATSKOG SABORA

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari