Pratite nas

Događaji

SLUČAJ VELJKA MARIĆA KONAČNO U SABORSKU PROCEDURU.

Objavljeno

na

Stožer uspio: Sabor će raspravljati o Veljku Mariću

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i niz drugih udruga uspjeli su u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića. Radilo se o inicijativi kojom bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstila problematika univerzalne nadležnosti koju je Srbija sebi prisvojila po pitanju suđenja za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije.

Inicijativu je potpisalo 7 zastupnika HDSSB-a, 41 zastupnik HDZ-a, po 1 iz redova HSP AS i HSS, te nezavisni Vesna škare Ožbolt, Jadranka Kosor, Branko Vukšić, Slavko Linić, te SDP-ovci Željko Sabo i Darko Ledinski -SDP, dok su međunarodnu dimenziju slučaja osigurali hrvatski europarlamentarni zastupnici.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su dali potporu i primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi, dok je velik dio članova vladajuće koalicije očekivano bio nezainteresiran za davanje potpisa, uz poneke verbalne duele Nenada Stazića, Ive Jelušića, Željka Sabe i Mirele Holy s volonterima akcije.

Dovoljan broj potpisa omogućio je uvrštavanje rasprave po hitnom postupku, a ona će se zasnivati na dvije važne točke: Sabor će kroz raspravu zahtijevati od Vlade RH da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavilo izvan snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ. Kao drugo, zahtijevat će se od Vlade da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin nad hrvatskim državljanima iz 1991., za koji tvrdi da nije počinio. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a najviše zauzimanje hrvatske vlasti za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Dosadašnji potezi Vlade RH nisu bili dovoljni.

Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Kako u javnosti nema nikakvih naznaka da Vlada i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru, potpisnici inicijative inicirali su raspravu oko ovog važnog problema i smatraju kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi izvan snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

veljko sabor1

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

SOHV je uspio u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi problematiku srbijanskog nasrtaja na pravni sustav Hrvatske uvrstio u saborsku proceduru.

U inicijativi uz SOHV sudjeluju: Bedem Ljubavi, ZUVHGP,  USJP,  HOS i mnoge druge braniteljske udruge.

Međunarodnu dimenziju slučaja osigurali su  europarlamentarni zastupnici Hrvatske ,predvođeni Marijanom Petir.

Inicijativu su potpisali: HDSSB- 7, HDZ- 41, HSP AS-1, HSS-1, te Vesna škare Ožbolt NZ, Jadranka Kosor- NZ, Branko Vukšić- NZ, Slavko Linić- NZ,  Željko Sabo- SDP, te Darko Ledinski -SDP. U Veljkovo ime hvala svima.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi , još jednom izrazili potporu inicijativi, održali kraće radne sastanke i dogovorili strategiju nastupa u ovome slučaju.

Očekivano ali ipak zapanjujuće i neoprostivo odbijanje saborskog dijaloga o predloženoj temi doživjeli smo od  velike većine zastupnika SDP-a , svih zastupnika HNS-a, SDSS-a te ostalih zastupnika manjina.

Poseban bezobrazluk pokazao je zastupnik SDPa Ivo Jelušić koji je razgovor o inicijativi uvjetovao skidanjem oznaka SOHV sa jakni naših članova.

Najduži verbalni duel vođen je s Nenadom Stazićem pred prvim vratima i Mirelom Holy na drugim vratima. Unatoč pokušajima verbalne akrobatike nikako nisu uspjevali pronaći valjan razlog odbijanja potpisivanja inicijative koja traži institucionalni dijalog o poznatome problemu međunarodnog karaktera. Stazićevo odbijanje više nikoga ne čudi ali je Mirela Holy pokazala da se iza debelog sloja šminke i praznih floskula o demokraciji i zelenilu krije dijete s naslijeđem rigidnog totalitarizma i ništa više. Sve ostalo je laž.

Za scenu dana pobrinuo se Željko Sabo iznenadivši nas potpisom inicijative, no sve je stavio pod znak pitanje zna li što je potpisao, kad je volonterima poželio „Sretan Uskrs“ na odlasku.

Unatoč lošim iskustvima sa prepredenošću Josipa Leke koji točku o vukovarskom prijeporu ,već godinu dana, uporno gura na kraj dnevnog reda kako se o tome ne bi raspravljalo pred očima javnosti, sada je na svima nama da pisanjima i traženjima prisilimo predsjednika Sabora da obje točke dođu na raspravu po hitnom postuku.

                                                           PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

 

            Sukladno članku 226. stavak 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora, zastupnici Klubova

zastupnika ………..(1/3 ukupnog broja zastupnika) predlažu dopunu dnevnog reda 15. Sjednice Hrvatskoga sabora, sljedećom točkom:

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

 ZAKLJUČAK

Na temelju članka 165. Poslovnika Hrvatskog sabora Hrvatski sabor donosi Zaključak kojim se predlaže:

  1. obvezati Vladu Republike Hrvatske da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se  kroz poglavlje 23. stavilo van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.
  2. obvezati Vladu Republike Hrvatske da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Obrazloženje:

            Nakon zakašnjele i neadekvatne reakcije Hrvatske Vlade u slučaju „Šešelj“ i zabrinjavajućih izjava najviših dužnosnika Republike Srbije, a vezano za pitanje kvazi univerzalne jurisdikcije koja je utvrđena u srbijanskom kaznenom zakonodavstvu u pogledu ratnih zločina te opravdanog straha od mogućih novih uhićenja, Klubovi zastupnika…….predlažu hitnu raspravu i donošenje Zaključka Hrvatskog sabora kojim bi se Vlada Republike obvezala da poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavio van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je Republika Srbija proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.

            Gospodin Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin, za koji tvrdi da nije počinio. Osuđen je za zločin počinjen u Hrvatskoj 1991. nad hrvatskim državljanima. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražimo da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje.

            Dosezi napora hrvatske države nisu išli dalje od toga da je „intervencijom” ministra Predraga Matića prebačen iz Padinske Skele u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

            Pravni napori Ministarstva pravosuđa RH su zablokirani jer ono nije spremno pristati na presedan i udovoljiti zahtjevima Srbije za ispitivanjem svjedoka u Hrvatskoj kako bi se u Srbiji moglo ponovo suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima.

            Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Mišljenja smo kako Vlada Republike Hrvatske nije poduzela odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države, te da zaštiti hrvatske državljane da im se ne sudi u drugim državama za (stvarne ili navodne) zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske nad hrvatskim državljanima. Naprotiv, u javnosti nema nikakvih naznaka da MVPEI i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru. Ministrica i prva potpredsjednica Vlade još uvijek daju bezuvjetnu potporu Srbiji za ulazak u EU, kao što to čini i predsjednik Ivo Josipović.

            Smatramo kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

 

            Zbog svega navedenog smatramo opravdanim ovu točku dnevnog reda žurno uvrstiti u saborsku raspravu.

 

ZASTUPNICI KOJI PREMA ČLANKU 226. STAVAK 3. POSLOVNIKA

HRVATSKOG SABORA (1/3 UKUPNOG BROJA ZASTUPNIKA)

PREDLAŽU DOPUNU DNEVNOG REDA 15. SJEDNICE HRVATSKOG SABORA

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica na obilježavanju pogibije Blage Zadre: Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio

Objavljeno

na

Objavio

Foto Grad Vukovar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru, gdje je tom prigodom izrazila ponos što je povod okupljanja obnova sjećanja na jednoga od najvećih junaka Domovinskog rata, ali i tugu jer nas obljetnica njegove pogibije sjeća na tragediju hrvatskog Vukovara – najveće žrtve u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije.

„Rat je uvijek velika nesreća. No često nam upravo rat pokaže da među naizgled običnim ljudima žive najbolji među nama. Blago Zadro bio je jedan od takvih naizgled običnih hrvatskih ljudi, i imao je ono što obične ljude učini uzvišenim primjerima junaštva i domoljublja. Bio je istinski zapovjednik: preuzimao je odgovornost, prednjačio i ni u čemu se nije štedio“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je Blago Zadro svojim primjerom poticao svoje suborce na vjeru u konačnu pobjedu, zbog čega je imao autoritet te bio cijenjen i voljen. „Njegova pogibija bila je ogroman gubitak za obranu Trpinjske ceste i Vukovara, ali nije obeshrabrila njegove suborce. I nakon pogibije on je ostao među svojim suborcima kao ime koje je ih vodilo i hrabrilo. Njegovo ime i danas je hrvatski svjetionik“.

Predsjednica je kazala kako još uvijek oplakujemo mnoge žrtve zločina bez kazne te kako pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru. „Iako kao Predsjednica ne smijem utjecati na pravosuđe, mogu kao Hrvatica i građanka zajedno s hrvatskim braniteljima, s obiteljima naših ubijenih, umrlih i nestalih i s vama Vukovarcima upitati kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru?“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se moramo upitati kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskoga branitelja i oca poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio i dodala kako unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za svoje zločine, mi moramo znati njihova imena i njihova nedjela, ne samo radi Vukovara i Vukovaraca, ne samo radi istine o Domovinskom ratu.

„Moramo to znati radi svih nas, današnjih i budućih, kako bismo napokon zatvorili ovu tešku povijesnu stranicu i konačno oslobodili svoju budućnost od okova prošlosti. Ožiljci će ostati, ali rane više neće boljeti ili će bar boljeti manje“.

Istaknula je kako je prvi korak u tom smjeru naći naše nestale te pozvala sve koji mogu pomoći da ih pronađemo neka pomognu. „Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju. Hrvatska je upravo pristankom na mirnu reintegraciju svojega državnog dijela Podunavlja pokazala da ne želi produljenje rata i produbljivanje sukoba. I zato srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj sva prava. Vjerujemo da je pravo svakog da slobodno živi svoj identitet, s poštovanjem prema zemlji u kojoj živi, jedini pravi temelj ljudskog zajedništva i društvene kohezije“.

Naglasila je kako ime Blage Zadre nosi škola u Borovu naselju kao i mnoge ulice u Hrvatskoj, a na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman ime Blage Zadre nosi Zapovjedno-stožerna škola. „Tako jedan od najvećih heroja Domovinskog rata stoji uz svojega vrhovnog zapovjednika, čijemu se pozivu odazvao i kojega je slijedio. Oni su svoje živote uložili u stvaranje i obranu Republike Hrvatske. Te vrijednosti moramo ugraditi u naše škole, u sustav domovinskog odgoja. A to je prije svega zadaća ministarstava obrazovanja i kulture, kako bi mladi ljudi znali što je temelj hrvatske države. To tražim i na tome ću ustrajati“, zaključila je Predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari