Pratite nas

Događaji

SLUČAJ VELJKA MARIĆA KONAČNO U SABORSKU PROCEDURU.

Objavljeno

na

Stožer uspio: Sabor će raspravljati o Veljku Mariću

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i niz drugih udruga uspjeli su u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi potaknuli raspravu oko slučaja hrvatskog branitelja Veljka Marića. Radilo se o inicijativi kojom bi se na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstila problematika univerzalne nadležnosti koju je Srbija sebi prisvojila po pitanju suđenja za ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije.

Inicijativu je potpisalo 7 zastupnika HDSSB-a, 41 zastupnik HDZ-a, po 1 iz redova HSP AS i HSS, te nezavisni Vesna škare Ožbolt, Jadranka Kosor, Branko Vukšić, Slavko Linić, te SDP-ovci Željko Sabo i Darko Ledinski -SDP, dok su međunarodnu dimenziju slučaja osigurali hrvatski europarlamentarni zastupnici.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su dali potporu i primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi, dok je velik dio članova vladajuće koalicije očekivano bio nezainteresiran za davanje potpisa, uz poneke verbalne duele Nenada Stazića, Ive Jelušića, Željka Sabe i Mirele Holy s volonterima akcije.

Dovoljan broj potpisa omogućio je uvrštavanje rasprave po hitnom postupku, a ona će se zasnivati na dvije važne točke: Sabor će kroz raspravu zahtijevati od Vlade RH da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavilo izvan snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ. Kao drugo, zahtijevat će se od Vlade da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin nad hrvatskim državljanima iz 1991., za koji tvrdi da nije počinio. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a najviše zauzimanje hrvatske vlasti za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Dosadašnji potezi Vlade RH nisu bili dovoljni.

Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Kako u javnosti nema nikakvih naznaka da Vlada i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru, potpisnici inicijative inicirali su raspravu oko ovog važnog problema i smatraju kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi izvan snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

veljko sabor1

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

SOHV je uspio u nakani prikupljanja dovoljnog broja potpisa saborskih zastupnika kako bi problematiku srbijanskog nasrtaja na pravni sustav Hrvatske uvrstio u saborsku proceduru.

U inicijativi uz SOHV sudjeluju: Bedem Ljubavi, ZUVHGP,  USJP,  HOS i mnoge druge braniteljske udruge.

Međunarodnu dimenziju slučaja osigurali su  europarlamentarni zastupnici Hrvatske ,predvođeni Marijanom Petir.

Inicijativu su potpisali: HDSSB- 7, HDZ- 41, HSP AS-1, HSS-1, te Vesna škare Ožbolt NZ, Jadranka Kosor- NZ, Branko Vukšić- NZ, Slavko Linić- NZ,  Željko Sabo- SDP, te Darko Ledinski -SDP. U Veljkovo ime hvala svima.

Klubovi zastupnika HDSSB i HDZ su primili izaslanstvo SOHV i Bedema Ljubavi , još jednom izrazili potporu inicijativi, održali kraće radne sastanke i dogovorili strategiju nastupa u ovome slučaju.

Očekivano ali ipak zapanjujuće i neoprostivo odbijanje saborskog dijaloga o predloženoj temi doživjeli smo od  velike većine zastupnika SDP-a , svih zastupnika HNS-a, SDSS-a te ostalih zastupnika manjina.

Poseban bezobrazluk pokazao je zastupnik SDPa Ivo Jelušić koji je razgovor o inicijativi uvjetovao skidanjem oznaka SOHV sa jakni naših članova.

Najduži verbalni duel vođen je s Nenadom Stazićem pred prvim vratima i Mirelom Holy na drugim vratima. Unatoč pokušajima verbalne akrobatike nikako nisu uspjevali pronaći valjan razlog odbijanja potpisivanja inicijative koja traži institucionalni dijalog o poznatome problemu međunarodnog karaktera. Stazićevo odbijanje više nikoga ne čudi ali je Mirela Holy pokazala da se iza debelog sloja šminke i praznih floskula o demokraciji i zelenilu krije dijete s naslijeđem rigidnog totalitarizma i ništa više. Sve ostalo je laž.

Za scenu dana pobrinuo se Željko Sabo iznenadivši nas potpisom inicijative, no sve je stavio pod znak pitanje zna li što je potpisao, kad je volonterima poželio „Sretan Uskrs“ na odlasku.

Unatoč lošim iskustvima sa prepredenošću Josipa Leke koji točku o vukovarskom prijeporu ,već godinu dana, uporno gura na kraj dnevnog reda kako se o tome ne bi raspravljalo pred očima javnosti, sada je na svima nama da pisanjima i traženjima prisilimo predsjednika Sabora da obje točke dođu na raspravu po hitnom postuku.

                                                           PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA

 

            Sukladno članku 226. stavak 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora, zastupnici Klubova

zastupnika ………..(1/3 ukupnog broja zastupnika) predlažu dopunu dnevnog reda 15. Sjednice Hrvatskoga sabora, sljedećom točkom:

PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROBLEMATICI SRBIJANSKE PRIMJENE UNIVERZALNE JURISDIKCIJE NAD DRŽAVLJANIMA HRVATSKE

 ZAKLJUČAK

Na temelju članka 165. Poslovnika Hrvatskog sabora Hrvatski sabor donosi Zaključak kojim se predlaže:

  1. obvezati Vladu Republike Hrvatske da kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se  kroz poglavlje 23. stavilo van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Srbija je time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.
  2. obvezati Vladu Republike Hrvatske da poduzme sve političke, pravne i diplomatske korake kako bi spriječili daljnje kršenje osnovnih ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Obrazloženje:

            Nakon zakašnjele i neadekvatne reakcije Hrvatske Vlade u slučaju „Šešelj“ i zabrinjavajućih izjava najviših dužnosnika Republike Srbije, a vezano za pitanje kvazi univerzalne jurisdikcije koja je utvrđena u srbijanskom kaznenom zakonodavstvu u pogledu ratnih zločina te opravdanog straha od mogućih novih uhićenja, Klubovi zastupnika…….predlažu hitnu raspravu i donošenje Zaključka Hrvatskog sabora kojim bi se Vlada Republike obvezala da poduzme sve predviđene mehanizme kako bi se kroz poglavlje 23. stavio van snage srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je Republika Srbija proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ.

            Gospodin Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina za navodni ratni zločin, za koji tvrdi da nije počinio. Osuđen je za zločin počinjen u Hrvatskoj 1991. nad hrvatskim državljanima. Njegovoj molbi da se prebaci na odsluženje kazne u Hrvatsku nije udovoljeno. Obzirom na njegovo ozbiljno narušeno zdravlje, minimum dobre volje bio bi osigurati Veljku Mariću humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražimo da se hrvatske vlasti zauzmu za izručenje Veljka Marića Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje.

            Dosezi napora hrvatske države nisu išli dalje od toga da je „intervencijom” ministra Predraga Matića prebačen iz Padinske Skele u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

            Pravni napori Ministarstva pravosuđa RH su zablokirani jer ono nije spremno pristati na presedan i udovoljiti zahtjevima Srbije za ispitivanjem svjedoka u Hrvatskoj kako bi se u Srbiji moglo ponovo suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima.

            Naime, 2003. godine Republika Srbija donijela je Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine i time proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na cijeli teritorij bivše SFRJ, neovisno o državljanstvu počinitelja ili žrtve, te je tim činom Republika Srbija postupila u suprotnosti s načelom nemiješanja u unutarnje poslove druge države, kao jednog od temeljnih načela međunarodnog prava. Mišljenja smo kako Vlada Republike Hrvatske nije poduzela odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države, te da zaštiti hrvatske državljane da im se ne sudi u drugim državama za (stvarne ili navodne) zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske nad hrvatskim državljanima. Naprotiv, u javnosti nema nikakvih naznaka da MVPEI i Predsjednik RH djeluju u tome smjeru. Ministrica i prva potpredsjednica Vlade još uvijek daju bezuvjetnu potporu Srbiji za ulazak u EU, kao što to čini i predsjednik Ivo Josipović.

            Smatramo kako se Republici Hrvatskoj pruža mogućnost da kroz pristupne pregovore Republike Srbije sa Europskom unijom uloži dodatne napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen.

 

            Zbog svega navedenog smatramo opravdanim ovu točku dnevnog reda žurno uvrstiti u saborsku raspravu.

 

ZASTUPNICI KOJI PREMA ČLANKU 226. STAVAK 3. POSLOVNIKA

HRVATSKOG SABORA (1/3 UKUPNOG BROJA ZASTUPNIKA)

PREDLAŽU DOPUNU DNEVNOG REDA 15. SJEDNICE HRVATSKOG SABORA

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Damir Borovčak: Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek vrijedi

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 10. prosinca na preoranom groblju hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na Mirogoju u Zagrebu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek, Hrvatskog domobrana Osijek, Žrtve za Hrvatsku Osijek i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo.

Poslije svete mise za duše pokojnih u crkvi Krista Kralja na Mirogoju održano je komemorativno sjećanje na mjestu njihovih grobova i poslije smrti obesčašćenih kosti hrvatskih bojovnika Nezavisne države Hrvatske.

Poginulim hrvatskim vojnicima komunistička vlast zapovjedila je preorati njihove grobove. Učinjeno je to po zapovijedi izdanoj 6. srpnja 1945. od zloglasnog partizansko-komunističkog Ministra unutarnjih poslova Vicka Krstulovića.

Na tom prekopanom i poravnatom nekadašnjem posljednjem počivalištu preminulih hrvatskih bojovnika od 1941. – 1945. sjećanje je obnovljeno prigodnim govorom i s imenima pokojnika na pripremljenih 550 svijeća.

U ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek istaknuo je kako su protiv diskriminacije i kršenja osnovnih ljudskih prava i uskraćivanja prava na obilježeni grob, hrvatski biskupi upozorili još 20. rujna 1945. Tada su u svom glasovitom Pastirskom pismu uputili poruku vjernicima:

„Napokon, još jednu bolnu i neobičnu činjenicu moramo vam napomenuti, predragi vjernici. Ni grobovi pokojnika nisu ostali pošteđeni. Na grobljima u Zagrebu, Varaždinu i drugim mjestima, odredbom neposredno pretpostavljenih vlasti, skidaju se križevi s grobova ustaša i njemačkih vojnika. Sami grobovi poravnati su tako, da se ne može raspoznati, gdje je tko pokopan. Ovakav postupak mora se osuditi. Pred smrću klanjaju se svi ljudi. I neprijatelj prestaje poslije smrti biti neprijatelj. I njemu pripada po nepisanim zakonima čovječanske uljudbe, koja izvire iz kršćanske ljubavi, pravo na pristojan grob. Poznato je, da su poslije prvoga svjetskoga rata nekadašnji neprijatelji i te kako poštivali i čuvali grobove vojnika, koji su kao osvajači pali u stranim zemljama. Danas se to kod nas uskraćuje vlastitim sinovima.“

Potom je govornik upozorio kako su na ovom groblju hrvatskih vojnika od 1941.-1945. pokopani oni koji su umrli u zagrebačkim bolnicama od posljedica rata, kao i vojnici koji su poginuli u borbama u okolici Zagreba. Odlukom komunističkih vlasti u srpnju 1945. uklonjena su nadgrobna obilježja i uništena, grobni humci su preorani, a obiteljima i danas nije dopušteno obilježiti grob člana svoje obitelji. Komunističko obrazloženje odluke o uklanjanju vojničkih groblja okupatora glasilo je: „Treba izbrisati svaki trag zloglasne fašističke vladavine. Tak je potrebno da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi po kojima bi se razaznalo mjesto gdje su se dizala takva groblja.“ Kako bismo razumjeli ovu naredbu moramo poznavati izričaj komunističke ideologije koji kaže: „Tko nije s nama protiv nas je“ ili u prijevodu, tko nije komunist taj je fašist.

Istaknuto je da se tom odlukom krši ljudsko pravo na obilježen grob, povrijeđen je mir i dostojanstvo pokojnika, narušeno je pravo na osobnost, sloboda vjeroispovijesti, ali je napravljena i diskriminacija iz mržnje barbarskim postupkom uništenja. Ljudska prava nisu izmišljena, ona su prirodna. Od rođenja do smrti, što godi bili u životu, postoje ljudska prava koja se odnose na svakog čovjeka i posvuda – ona su univerzalna. Ta prava vrijede u rodilištu, i na groblju, ona vrijede za pobjedničke i poražene vojnike, svi ljudi su jednaki u rođenju i smrti.

Uništenjem ovoga groblja povrijeđena je: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Ženevska konvencija, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelja EU o temeljnim pravima, Ustav RH, Zakon o grobljima, Zakon o istraživanju uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Kazneni zakon čl. 332 Povreda mira pokojnika.

Na groblju Mirogoj dostojanstveno su pokopani ugledni građani i obični ljudi. Ovdje brončane i kamene skulpture imaju prava i dostojanstvo po Zakonu o zaštiti spomenika kulture budući da je Mirogoj zaštićeni spomenik kulture. Na ovom groblju jedino nikakva prava nemaju hrvatski vojnici poginuli u vremenu 1941. do 1945. na ozemlju Hrvatske. Paljenjem 550 svijeća, na 550 grobnih mjesta, s imenom i prezimenom pokopanog hrvatskog vojnika, željelo se vratiti dostojanstvo ljudima koji anonimno počivaju u prikrivenim grobovima pored raskošnih grobnica groblja Mirogoj. Sukladno općoj Deklaraciji o ljudskim pravima pravu na slobodu vjeroispovijesti, tražimo da se ovim ljudima vrati dostojanstvo i mir, grobovi obilježe u skladu s vjerskom pripadnošću pokojnika. Na grob za kršćane u znaku križa, a za pripadnike islamske vjere znak nišana.

Selektivna primjena ljudskih prava je kršenje ljudskih prava. Zato što su ovi ljudi pripadali poraženoj vojsci, obiteljima je nametan osjećaj krivnje za zločine koje nisu počinili, tako da i danas postoje traume koje su prisutne u naraštajima koji nisu živjeli u to vrijeme. Ovo groblje je dio kulture sjećanja, ali i suočavanja s prošlošću. I na kraju govornik je završio prvim člankom Opće deklaracije o ljudskim pravima:

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva”.

Molitvu za pokoj duša vojnika na preoranom groblju predvodio je za katolike velečasni Ante Pavlović, a za duše islamske vjeroispovijedi efendija Mersad Kvesić.

Potom je organizator zamolio da okupljeni upale pripremljenih 550 svijeća za 550 pokojnika na groblju hrvatskih vojnika 1941-1945. Svaka svijeća imala je ime i prezime pokojnika s datumom smrti.

Barbarstvo komunističkih vlasti 1945. koje su izdale neciviliziranu zapovijed i preorali groblja palih hrvatskih vojnika, još se uvijek poštuje i štiti. To je vidljivo na Mirogoju u Zagrebu. Neobilježene i neuređene grobne plohe na to ukazuju. Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek traje. Na to su nas podsjetili pristigli domobrani iz Osijeka, koji su potaknuli na pomnije razmišljanje. Nakon 45 godina komunističkog terora i nakon 27 godina samostalne države Hrvatske, po prvi puta su upaljene svijeće i odana počast za sve obesčašćene bojovnike na preoranom dijelu Mirogoja. A zašto zakazuje gradska vlast i državna vlast, kad su u pitanju dostojanstvo i ljudska prava pokojnika na posljednje počivalište? Zar se potomci nemaju pravo sjećati svojih predhodnika palih za san o hrvatskoj slobodi. A s njima i svi istinoljubivi domoljubi pokloniti se žrtvama onih koji su poginuli u vihoru Drugog svjetskog rata za nikad dosanjanu slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

fotografije  tekst: Damir Borovčak/HKV

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

POSUŠJE: Održana prva projektno-edukacijska radionica Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora

Objavljeno

na

Objavio

Projektno-edukacijska radionica o mogućnostima ostvarivanja sredstava iz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, održana je prvi put danas u Posušju.

Organizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH, te Agencije za regionalni razvoj RH, a radionica je održana na inicijativu Općine Posušje. Sudionici su bili predstavnici tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave i poduzeća u njihovom vlasništvu, i razvojnih agencija u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanoskoj županiji u BiH.

Žana Ćorić, ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kazala da su kao organizatori jako zadovoljni odazivom i spremnošću na suradnju, te da je to jako dobar temelj za nastavak rada. „Prva je ovo u nizu radionica koje planiramo. Ova je organizirana za zainteresirane iz Zapadnohercegovačke i Hercegbosnaske županije. Smatramo da je jedna od najvažnijih pouka ove radionice zajedništvo koje imamo“, kazala je Ćorić. Najavila je drugi poziv programa “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“ koji kreće u prvoj polovici iduće godine. „Mi smo ovdje danas predstavili konkretne potrebne korake za ovaj poziv: kako jačati ljudske kapacitete, kako osmisliti projekt, kao ga realizirati, što može konkurirati u ovom programu, koji su potrebni koraci, što može biti prepreka,…“, kazala je Ćorić.

Prema riječima općinskog načelnika Branka Bage, cilj ove radionice je obučavanje kadrova i upoznavanje s mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije, te zbližavanje svih djelatnika u općinskim institucijama koji bi radili i koji rade na ovim projektima.“Mi već imamo u tijeku jedan ovakav projekt. Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom, a odnosi se na nabavku CNC strojeva koji bi bili smješteni u poslovnoj zoni Osrdak.

Riječ je o jednom infrastrukturnom, proizvodnom i tehnološkom projektu za koji se nadamo da ćemo uspješno provesti“, kazao je Bago. Dodao je da ipak prioritet općine Posušje izgradnja kanalizacijske mreže. „Mi smo krenuli s nekim mini zahvatima na izgradnji kanalizacije, ali sami takav projekt ne možemo realizirati. Naš proračun je skroman, stoga očekujemo pomoć s državne razine, ali isto tako se nadamo da ćemo dio sredstava za ovaj problem povući iz dostupnih fondova EU“, kazao je Bago. Također je zahvalio Zvonku Milasu, predstojniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, na ukazanom povjerenju da Općina Posušje bude domaćin ovom događaju.

 

Stella Arneri ispred Agencije za regionalni razvoj RH je kazala da je ova agencija nositelj kada je u pitanju program “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“. Upravo je ovaj program prilika stanovnicima BiH za povlačenje sredstava iz fondova EU. „Drugi poziv ovog programa kreće u provom djelu 2018. godine i bit će dostupno 35 milijuna eura sredstava i mi smo upravo tu u Posušju da bi predstavili ovaj poziv, jer smatramo da je ovo izvrsna prilika za doći do novih i dodatnih sredstava“, kazala je Arneri. Dodala je da je prekogranična suradnja vrlo važna, pogotovo za ova pogranična područja jer može riješiti jako puno problema. „U ovom slučaju granica nam nikako nije barijera“, kazale je Arneri.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i europske fondove RH je kazala da je jako važno za RH povezati se sa susjedima kako bi zajednički što uspješnije povlačili sredstav europskih fondova. „Cilj nam je kroz ovu radionicu dati naša iskustva ovoj lokalnoj zajednici kako bi mogli s nama kvalitetno sudjelovati u povlačenju sredstava. Želimo što više poništiti negativne učinke kada je u pitanju administracija, ali i suradnja. Mi smo ovdje u ulozi podupiranja naših partnera,“ kazala je Bilić.

Cilj Projektno-edukacijske radionice bilo je jačanje kapaciteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, te poticanja prekogranične i regionalne suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a predavači su bili Anđelka Hajdek, Ante Vukasović, Antonija Ermut Erceg te Kristjan Futač koji je moderirao i panel diskusiju.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari