Pratite nas

Satira

Smanjenje trgovine hranom između BiH i RH: Podaci još porazniji kad se potroše zalihe

Objavljeno

na

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo je do značajnog pada izvoza bh. hrane u tu susjednu zemlju, ali i smanjenja uvoza hrane iz Hrvatske.

Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u razdoblju od srpnja do kraja rujna 2013. iznosio je 173,41 milijun KM, dok je ukupan uvoz iznosio 675,91 milijun KM.

Poboljšana je pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda u ovom razdoblju i iznosila je 25,66 posto.

Dok je ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u razdoblju srpanj – rujan 2013. imao pad od 10,34%, izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU je rastao po stopi od 37,13 posto, što je posljedica ulaska Hrvatske u EU.

Istodobno je rastao i uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u BiH, ali po nižoj stopi rasta u usporedbi sa stopom rasta izvoza od 8,69 posto. Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku u razdoblju od srpnja do rujna prošle godine iznosio je 39,77 milijuna KM i imao je pad od 39,34% u odnosu na 2012., što je očito posljedica ulaska Hrvatske u EU i nemogućnosti izvoza proizvoda životinjskog podrijetla, dok je ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske u BiH iznosio 119,52 milijuna KM i manji je za 45,26 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Vijeće ministara BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo ovu, kao i informaciju o vanjskotrgovinskoj razmjeni, trendovima proizvodnje, razini cijena i opskrbi tržišta Bosne i Hercegovine mlijekom u razdoblju od 90 dana nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će ovu analizu i informaciju Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a vidjet ćemo hoće li i kakvih mjera biti kako bi se negativni trend trgovinske razmjene hrane s Hrvatskom zaustavio.

Ekonomski ekspert i analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže kako treba pričekati rezultate za zadnja tri mjeseca prošle godine, jer bi se onda moglo mnogo bolje sagledati koliko su ovi podaci prouzročeni pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, a koliko nekim drugim razlozima.

”Očekivano je bilo smanjenje i uvoza i izvoza hrane zbog promjene u carinskom tretmanu proizvoda iz Hrvatske, a nemogućnosti izvoza nekih bh. prehrambenih proizvoda u Hrvatsku.

Međutim, treba imati na umu da je ovdje riječ o podacima za prvih nekoliko mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU kada su na oba tržišta još uvijek postojale velike zalihe ranije uvezenih proizvoda, tako da ovo još ne daje pravu sliku stanja”, ističe Gavran.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Satira

Potresna ispovijest bivšeg pripadnika zloglasnog kulta

Objavljeno

na

Objavio

Video sadrži eksplicitne opise prakse kojom se vrbuju mladi, naivni i neiskusni ljudi kako bi postali robovi moćnih organizacija. Ovdje objavljujemo prvi dio gdje svjedok opisuje ritual inicijacije pristupa kultu.

Domagoj Pintarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Satira

Da smo izgubili u Domovinskome ratu, Sloba bi Hrvatima svejedno dao državu na temelju antifašističkih zasluga 22. 6.

Objavljeno

na

Objavio

EKSKLUZIVNO: Nakon 28. godina otkriće koje će sve promijeniti!

U novome Prdografu čitajte!

“Da smo izgubili u Domovinskome ratu, Sloba bi Hrvatima svejedno dao državu na temelju antifašističkih zasluga 22. 6.!

Kako doznajemo, Sloba bi Franji rekao: ajde, ajde, bre, 22. 6. je pukla prva antifašistička puška u okupiranoj Europi (pustimo Poljake koji ratuju još od 39.), EVO VAM HRVATI unatoč porazu ipak tu vašu neovisnu državu!”

“22. 6. i antifašizam su nam zapravo bili rezervna opcija pred Miloševićem. Da su dragovoljci kontaminirani vastašama izgubili rat ipak bismo dobili samostalnu i neovisnu državu. Pred Miloševićem ne bi ni morali isticati 22. 6. i antifašizam kao argument za afirmaciju državnosti. Kao renomirani antifašist Sloba bi sam uvažio 22. 6. i dao nam državu. Zato je 22. 6. NESUMNJIVO temelj hrvatske državnosti, a tko drugačije kaže, taj kleće i laže!” – komentirao je za Prdograf prof. dr. sc. Ivo Goldstein s Kumrovečkog fakulteta Drug Mao.

S Goldsteinom se slaže i neovisni kolumnist i publicist, upravitelj Titova Galeba u Rijeci, Vuk Perišić. “Dok se ne riješimo ustaša koji su posvuda oko nas ne će biti niti ekonomskog napretka; razdoblje Jugoslavije bilo je radoblje prosvjećenosti i napretka., komentirao je kolumnist Davor Dijanović.


Komentar je satiričnog karaktera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari