Connect with us

BiH

Smijenjena glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Objavljeno

-

Gordana Tadić nije više glavna državna tužiteljica Bosne i Hercegovine, odlučili su tako članovi Visokoga sudskog i tužiteljskoga vijeća (VSTV-a). Odluka je konačna i nema više mogućnosti na njezinu žalbu.

Gordana Tadić sada je tužiteljica Državnoga tužiteljstva. Disciplinskom tužbom iz travnja ove godine Gordana Tadić prijavljena je za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele.

Na čelu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bila je od rujna 2016. godine, prvo kao vršiteljica dužnosti, a od 2019. kao državna tužiteljica. Njezin rad kritiziran je u nekolicini međunarodnih izvještaja zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, visoke korupcije i ne transparentnosti rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija nakon izglasavanja smjene glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić govorio je o daljnjim postupcima i izboru vršitelja dužnosti ove važne funkcije.

Lagumdžija je kazao kako se izbor vršitelja dužnosti očekuje do kraja ove sjednice.

“Odjel za imenovanje krenuo je u kontaktiranje četiri aktualna zamjenika glavne tužiteljice, jer su oni jedini mogući zamjenici do okončanja natječajne procedure za izbor novog glavnog tužitelja”, kazao je Lagumdžija.

Mogući nasljednici su tako Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Dijana Kajmaković i Milanko Kajganić. Lagumdžija je kazao kako Tužiteljstvo ne može biti bez glavnog tužitelja.

“Izbor vršitelja dužnosti će biti posljednja točka dnevnog reda, zasjedat će podvijeće i izaći će s prijedlogom. Onda će se glasovati onim redoslijedom kako budu izlagani prijedlozi”, kazao je on.

O razlozima smjene Gordane Tadić kazao je da ne bi govorio o tome što je presudilo, da je svatko glasovao po svom osobnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.

“Na teret su joj stavljani rukovodni prekršaji”, kratko je kazao predsjednik VSTV-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari