Pratite nas

BiH

Smilje – rijetko vrijedno i traženo bogatstvo Hercegovine

Objavljeno

na

Obiteljsku tradiciju i vladajuće trendove svojom upornošću spojio je mladi agronom Marko Matić. Napustio je privremeni posao i još prije 5 godina počeo skupljati sjeme smilja.

Kamenjar i krš je očistio i pretvorio ga u površine na kojima je zasadio smilje – ljekovito bilje koje pomaže u rješavanju brojnih medicinskih i kozmetičkih problema.

“Prvi koraci bili su jako teški, jer je nama bilo nepoznato što i kako raditi smilje, kako ga dovesti s brda i odraditi proizvodnju sadnjeg materijala i odraditi plantaže kako treba”, kaže Matić, javlja N1.

Danas je Marko jedini izvoznik smilja u BiH. Narudžbe stižu s cijelog Balkana, a i šire.

No problem, kaže sada stvara niža otkupna cijena.

“Godina nam je bila kišna, smilje je bilo dosta vodeno, bilo je dosta zelene mase, i zelena masa je preplavila destilerije nisu bile spremne, tek sada nakon 20-ak dana stvari sjedaju na svoje mjesto”, dodaje.

No ni niža otkupna cijena nije prepreka brojnim poljoprivrednicima koji uzgojem ove biljke očekuju brz i lak profit.

Euforija oko uzgoja smilja se ne stišava. Sve je počelo prije pet godina no u posljednjih nekoliko mjeseci sve više pojedinaca, obitelji, udruženja tvrtki počinje se baviti uzgojem smilja.

Za dvije godine plantažni zasadi smilja u Hercegovini povećani su sa 10 na preko 2.000 hektara. Samo u ovoj godini u Hercegovini je niklo pedesetak plantaža smilja.

A da ne postoji profitabilnija biljna kultura od ove i da ima dobre izglede za perspektivnu budućnost, mišljenje je stručnjaka.

“Hercegovina je predodređena svojim ekološkim karakteristikama da daje smilje odličnih kemijskih karakteristika koje se poprilično razlikuje od drugih iz mediteranskih zemalja, evo konkretno Francuske gdje je smilje prilično eksponirano, tako da je potražnja na svjetskom tržištu, farmaceutskoj i kozmetičkoj induustriji vro izgledna i te pretpostavke treba iskoristiti”, tvdi Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić.

Kilogram ulja ove biljke kreće se od 1.500 do 3.000 eura. Ove godine prinosi po jednoj biljci bili su od 100 do 200 grama, a već iduće godine mogu se očekivati prinosi od 500 do 800 grama po jednoj biljici.

“Za radovanje je činjenica da je već ogroman broj destilerija podignut vrlo ozbiljan broj destilerija se nabavlja tako da proizvodnj smilja ima prosperitet”, dodaje Džubur.

Potreba za hercegovačkim smiljem na inozemnim tržištima je velika, a očekuje se da će se trend nastaviti i narednih godina.

smilje 5

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

HNS BiH: Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveći broj hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, u nedjelju je ocijenio da je deklaracija koju je dan ranije prihvatila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) “rušilačka ” i nedobronamjerna za Hrvate i državu.

SDA će inzistirati na izmjenama Ustava i preuređenju BiH koje bi vodilo uspostavi prijeratne Republike BiH, ukidanju entiteta i županija te vladavini većine u državi u kojoj Bošnjaci po zadnjem popisu imaju više od 50 posto pučanstva, stoji je u platformi koju je SDA usvojio u subotu na kongresu u Sarajevu.

HNS BiH ocjenjuje da te promjene zapravo poništavaju odredbe Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH.

Zbog toga je HNS BiH u nedjelju odbacio ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na Kongresu stranke kazavši da su štetni za Hrvate i državu BiH.

„Smatramo je potpuno neprihvatljivom za opstojnost i stabilnost države BiH. Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države – jednakopravnost svih naroda i građana“, navodi se u reagiranju iz HNS-a BiH.

BiH je jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda, a ne samo jednoga – Bošnjaka, navode.

„Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika ne može se predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije“, navodi HNS BiH u priopćenju.

Taj politički blok koji okuplja hrvatske političke predstavnike pod vodstvom HDZ-a BiH pozivaju političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima kako bi se dogovorila rješenja koja bi svima u BiH donijela istu poziciju.

“Budući da postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici“, kaže HNS BiH.

Zaključuje da stabiliziranje unutarnjih prilika u BiH potrebno kako bi se ubrzale euroatlantske integracije, a “Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH“. (Hina)

 

Slaven Raguž: Napokon su nositelji bošnjačke politike u potpunosti otvorili svoje karte

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Udar na Daytonsku BiH: SDA želi vraćanje na ratnu Republiku BiH i Sarajevo s prijeratnim teritorijem

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Kongresa SDA usvojili su večeras sve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom.

Među njima je i programska deklaracija kojom definiraju političku poziciju i politiku SDA u sljedećem razdoblju.

“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti; državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”, piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su večeras podržali izaslanici., prenosi HMS

Izaslanici su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Također, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o podjeli vlasti, regionalnu razinu vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, povijesnih, prometnih, kulturnih i drugih, kako navode, europskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA inzistirati na uvođenju simetričnih rješenja u parlamentima entiteta, tj. inzistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umjesto sadašnjeg Vijeća naroda.

Nadalje, SDA će se zalagati da ustavna reforma obuhvaća i pravosuđe BiH na način da VSTV i pravosudni sustav na državnoj razini imaju eksplicitan ustavni status, te da se na razini države uspostavi sudsko tijelo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosljedno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

“Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagat ćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset općina, u okviru šire regije”, piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu”, stoji između ostalog u ovoj rezoluciji. (HMS)

Slaven Raguž: Napokon su nositelji bošnjačke politike u potpunosti otvorili svoje karte

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari