Pratite nas

BiH

Smilje – rijetko vrijedno i traženo bogatstvo Hercegovine

Objavljeno

na

Obiteljsku tradiciju i vladajuće trendove svojom upornošću spojio je mladi agronom Marko Matić. Napustio je privremeni posao i još prije 5 godina počeo skupljati sjeme smilja.

Kamenjar i krš je očistio i pretvorio ga u površine na kojima je zasadio smilje – ljekovito bilje koje pomaže u rješavanju brojnih medicinskih i kozmetičkih problema.

“Prvi koraci bili su jako teški, jer je nama bilo nepoznato što i kako raditi smilje, kako ga dovesti s brda i odraditi proizvodnju sadnjeg materijala i odraditi plantaže kako treba”, kaže Matić, javlja N1.

Danas je Marko jedini izvoznik smilja u BiH. Narudžbe stižu s cijelog Balkana, a i šire.

No problem, kaže sada stvara niža otkupna cijena.

“Godina nam je bila kišna, smilje je bilo dosta vodeno, bilo je dosta zelene mase, i zelena masa je preplavila destilerije nisu bile spremne, tek sada nakon 20-ak dana stvari sjedaju na svoje mjesto”, dodaje.

No ni niža otkupna cijena nije prepreka brojnim poljoprivrednicima koji uzgojem ove biljke očekuju brz i lak profit.

Euforija oko uzgoja smilja se ne stišava. Sve je počelo prije pet godina no u posljednjih nekoliko mjeseci sve više pojedinaca, obitelji, udruženja tvrtki počinje se baviti uzgojem smilja.

Za dvije godine plantažni zasadi smilja u Hercegovini povećani su sa 10 na preko 2.000 hektara. Samo u ovoj godini u Hercegovini je niklo pedesetak plantaža smilja.

A da ne postoji profitabilnija biljna kultura od ove i da ima dobre izglede za perspektivnu budućnost, mišljenje je stručnjaka.

“Hercegovina je predodređena svojim ekološkim karakteristikama da daje smilje odličnih kemijskih karakteristika koje se poprilično razlikuje od drugih iz mediteranskih zemalja, evo konkretno Francuske gdje je smilje prilično eksponirano, tako da je potražnja na svjetskom tržištu, farmaceutskoj i kozmetičkoj induustriji vro izgledna i te pretpostavke treba iskoristiti”, tvdi Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić.

Kilogram ulja ove biljke kreće se od 1.500 do 3.000 eura. Ove godine prinosi po jednoj biljci bili su od 100 do 200 grama, a već iduće godine mogu se očekivati prinosi od 500 do 800 grama po jednoj biljici.

“Za radovanje je činjenica da je već ogroman broj destilerija podignut vrlo ozbiljan broj destilerija se nabavlja tako da proizvodnj smilja ima prosperitet”, dodaje Džubur.

Potreba za hercegovačkim smiljem na inozemnim tržištima je velika, a očekuje se da će se trend nastaviti i narednih godina.

smilje 5

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Indeks korupcije: BiH najlošija otkad se provode istraživanja

Objavljeno

na

Objavio

Organizacija Transparency international (TI) priopćila je u četvrtak kako je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala najlošiji indeks percepcije korupcije otkako se provode istraživanja i pojasnila kako tome najviše pridonose nerazjašnjeni slučajevi poput ubojstava mladića Memića i Dragičevića.

Predstavljajući godišnji izvještaj indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2019. godinu, kojim TI svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipiranu razinu korupcije u javnom sektoru, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin rekao je kako se BiH nalazi na 89. mjestu.

Ispred nje su pozicionirane Hrvatska i Crna Gora, a lošije su Srbija i Kosovo. BiH je svrstana u red zemalja koje najviše nazaduju u toj oblasti, te je u prošloj godini ostvarila najlošiji rezultat otkako se provode istraživanja.

Blagovčanin je istaknuo kako vlasti imaju upitan legitimitet što je posljedica neregularnih izbora u toj zemlji.
“BiH je u situaciji u kojoj je korupcija postala službena državna, entitetska i županijska politika i to je moguće vidjeti u svakom pojedinačnom potezu institucija i ukoliko analizirate bilo koje imenovanje, natječaj, propis, vidjet ćete da je riječ o osobnom interesu koji stoji iza njih”, rekao je Blagovčanin.

Po njegovim riječima u toj zemlji je slaba uloga parlamenta jer se zastupnici svode ‘na puke glasnogovornike stranačkih lidera, bez mogućnosti da se bilo koji od antikorupcijskih zakona, kao što su zakoni o sukobu interesa, financiranju političkih stranaka ili Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, nađu u situaciji da budu usvojeni’.

“Najbolji primjer za to su slučajevi Memić i Dragičević. Pravosuđe, ne da ništa nije uradilo kako bi otkrilo počinitelje, nego su uradili sve da ih prikriju pa su pojedinci bili nagrađeni visokim pozicijama, umjesto da budu sankcionirani”, rekao je predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Ubojstva mladića Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u središtu Banja Luke godinama nisu razriješena, a obitelj nastradalih i odvjetnici tvrde kako je bilo puno propusta i zataškavanja u službenim institucijama kako bi se prikrili pravi počinitelji zločina. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bivši časnik ‘bosanskih Srba’ optužen za ratne zločine

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Mileta Ujića kojega tereti za ratne zločine počinjene na području istočne Bosne 1992. i 1993. godine.

Ujić (69) je tijekom rata bio zamjenik zapovjednika tzv. Rogatičke brigade vojske bosanskih Srba koja je izravno sudjelovala u kampanji masovnog progona nesrpskog stanovništva iz istočne Bosne.

Pripadnici te postrojbe pod Ujićevim su zapovjedništvom napali i selo Kozadre nastanjeno Bošnjacima. Selo je najprije napadnuto topništvom pri čemu je ranjeno najmanje dvadeset stanovnika među kojima je bilo i žena i djece a potom je uslijedio pješački napad.

Tijekom osvajanja sela zarobljeno je osam muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su potom ubijeni. Sve kuće u selu su nakon pljačke spaljene. Tijela ubijenih zarobljenika pronađena su tek nakon rata.

Iz tužiteljstva su najavili kako će Ujićevu odgovornost za ovaj zločin dokazati iskazima 60 neposrednih svjedoka i vještaka. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari