Pratite nas

Iz Svijeta

Snažan Orbanov saveznik Ader ponovno izabran za mađarskog predsjednika

Objavljeno

na

Mađarski zastupnici ponovno su izabrali za predsjednika Janoša Adera, veterana vladajuće stranke Fidesz, na novi petogodišnji mandat, što je znak da premijer Viktor Orban čvrsto drži vlast nešto više od godinu dana prije parlamentarnih izbora.

Ader (57), odvjetnik i dugogodišnji član Orbanovog Fidesza, snažan je premijerov saveznik otkako je izabran na tu većinom ceremonijalnu dužnost 2012.

Ader je u drugom krugu glasovanja u parlamentu osvojio 131 glas od ukupno 170 glasova zastupnika, odnijevši uvjerljivu pobjedu nad oporbenim kandidatom Laszlom Majtenyijem, bivšim ombudsmanom za zaštitu podataka, koji je dobio 39 glasova, dok je 29 zastupnika bilo suzdržano.

Predsjednika Mađarske bira parlament svakih pet godina.

“Za nešto više od godinu dana svi ćete se suočiti s testom. Žestoke političke debate pojačat će se idućih mjeseci”, rekao je Ader zastupnicima prije glasovanja pozvavši ih da stave interese Mađarske ispred političkih prepirki.

Nijedan kandidat za predsjednika nije osvojio dvotrećinsku većinu glasova koliko je bilo potrebno za pobjedu u prvom krugu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari