Connect with us

Naši u svijetu

Snowdenov let u fokusu: Latinska Amerika kao utočište za bjegunce pred imperijalizmom dok Kina ističe: “SAD je najveći zlikovac našeg doba”

Objavljeno

-

Kineska službena državna novinska agencija objavila je reakciju kineskih vlasti na najnovija otkrića o američkoj špijunaži i hakiranju njihovih računalnih i telekomunikacijskih sustava. Podsjetimo, za ova otkrića zaslužan je američki zviždač Edward Snowden.

U kineskoj reakciji žestoko se napada ova praksa SAD-a, čak se SAD naziva “najvećim zlikovcem našeg doba”. Zahvaljujući Snowdenu i njegovoj hrabrosti, već se snažno osjeća utjecaj na neka važna pitanja na globalnoj razini. Nemojmo zaboraviti kako je prije svega nekoliko tjedana američki predsjednik Barack Obama za vrijeme prvog posjeta novog kineskog predsjednika Xi Jinpinga SAD-u doslovno kineskom državniku “držao lekciju” o problemu “cyber sigurnosti” dok su vodeći američki i njima podobni mediji u jedan glas Kinu prozivali velikom prijetnjom za cyber sigurnost

Zahvaljujući dokumentima koje je u javnost pustio Edward Snowden, koji u ovim trenucima prelazi pola svijeta kako bi izbjegao američki progon, ova propaganda oko potkopavanja Kine vratila se Obaminoj administraciji kao bumerang. Sada je SAD pred očima svijeta optužen – ali u ovom slučaju s dokazima – kao najveći špijun i imperija koja želi imati informacije o svima, svugdje i u svakome trenutku.

Osvrnimo se na dio teksta koji je objavljen u službenom kineskom glasilu:

“Edward Snowden, zaposlenik američkih obavještajnih službi otkrio je neke od najtajnijih špijunskih aktivnosti američke vlade te je stavio Washington u poprilično čudnu poziciji.

Proteklih nekoliko mjeseci američki političari i mediji krenuli su s brojnim optužbama za internetsko špijuniranje protiv Kine, nastojeći stvar prikazati tako da izgleda kako je Kina jedan od najvećih počinitelja internetske špijunaže.

Te tvrdnje još su i snažnije naglašene za vrijeme sastanka između kineskog predsjednika Xia Jinpinga i američkog predsjednika Baracka Obame ranije ovog mjeseca u Californiji gdje se trebalo razgovarati o odnosima između dvije najveće svjetske ekonomije.

Sve ovo je išlo relativno dobro za SAD dok se nisu pojavili podaci o špijunskom programu PRISM američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (NSA).

Prema Snowdenu, američka vlada se upustila u široke dubiozne špijunske aktivnosti ne samo protiv vlastitih stanovnika, već i protiv vladinih, akademskih i poslovnih entiteta diljem svijeta.

Posljednji izvještaji lista South China Morning Post iz Hong Konga, koji očito ima kontakt sa Snowdenom, otkrivaju kako je Washington hakirao računalne sustave glavnih kineskih telekom operatora te jedno od državnih glavnih sveučilišta.

Ove, kao i prethodne optužbe, su jasno zabrinjavajući znakovi. Oni pokazuju kako se SAD, koji se već dugo vremena želi prikazati nevinom žrtvom cyber napada, zapravo pretvorio u najvećeg zlikovca našeg doba.”

————————————————————————-

Optužbe u kineskom državnom glasilu jesu teške, no sasvim argumentirane. Nakon ovih otkrića SAD više ne može po svijetu izigravati ugroženog zaštitnika demokracije jer su svojim radnjama pokazali svoju imperijalističku narav. To vjerojatno neće nimalo promijeniti njihov pristup nastojanju da kontroliraju ostatak svijeta, no taj ostatak svijeta mora tih činjenica postati svjestan. I kada govorimo o SAD-u, nipošto ne govorimo o zemlji, jer su i stanovnici SAD-a itekako žrtve ovog sistema.

Možda još nismo ni svjesni što je Snowden zapravo učinio svojim hrabrim činom. Ne samo da je potvrdio one činjenice koje su dugo egzistirale na samom rubu dostupnih informacija, već je ponudio jedan novi obrazac za sve one koji se do sada nisi usudili krenuti njegovim stopama. Poručio je: “Ovo nije svijet u kojem želim živjeti” i taj stav bio je jači od straha i mogućih posljedica.

Kina i Rusija će nastojati izbjeći znatnu eskalaciju odnosa sa SAD-om, no njihov pozitivan angažman “ispod horizonta” već je itekako vidljiv. Vlasti u Moskvi i Pekingu će sve zanijekati, no jasno je kako bez njih zapravo ne bi bilo moguće izvesti ovu akciju koja je danas u tijeku – Snowden je napustio Hong Kong i krenuo za Moskvu. Od tamo će otići u neku treću zemlju, vjerojatno Venezuelu, Ekvador ili možda, prema nekima, Island. U svakom slučaju uskoro bi mogao postati pravno nedostupan za američku administraciju koja je šokirana činjenicom da joj je “osovina” Peking-Moskva na ovako “drzak” način odbila poslušnost.

“Snowdenov let” mogao bi postati velika prekretnica u međunarodnim odnosima, a ti odnosi usko i šire vezani su uz gotovo sva međunarodna događanja u današnjem svijetu. Ako Snowden zaista završi u Latinskoj Americi, to će biti veliki trijumf jedne politike koja se otela kontroli te stasala u pravu autonomiju. Latinska Amerika, unatoč svim problemima (prosvjedi u Brazilu) još uvijek može nastupiti kao važan i utjecajan politički faktor. Julian Assange već ima azil u Ekvadoru, no do tamo ne može doći zbog toga što je “zatočen” u ambasadi u centru Londona. Snowden bi mogao biti veće sreće. U konačnici možda Latinska Amerika uskoro postane oaza za one koji traže utočište od nepravde i progona, a takva nikada bila ne bi da je u ključnim trenucima nisu vodili ključni ljudi – od Ernesta Che Guevare, do pokojnog “El Commandantea” Huga Chaveza i drugih državnika demokratskog socijalizma – Latinska Amerika je spremna postati bastion otpora.

izvor(i): Xinhua | AFP | RT | Press TV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas