Pratite nas

BiH

SNSD s liberalima i Boljitkom nudi potpredsjednika Federacije

Objavljeno

na

SNSD blizu je dogovora sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom “Radom za boljitak” o pokretanju zajedničke inicijative za izbor potpredsjednika Federacije BiH FBiH iz reda srpskog naroda, rekao je Srni zastupnik u Domu naroda federalnog parlamenta Slaviša Mihajlović.

On je naveo da bi tu inicijativu, ukoliko bude postignut dogovor, u ime Kluba Srba na narednoj sjednici Doma naroda pokrenuo SNSD.

“Mi smo i jutros, kao i proteklih dana, razgovarali sa čelnicima političkih stranaka za koje smatramo da bi mogle podržati inicijativu SNSD-a. U trenutnim razgovorima smo najbliži dogovoru sa Narodnom strankom ‘Radom za boljitak’ i Liberalnom strankom”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, SNSD definitivno ostaje pri stavu da želi pokrenuti inicijativu i da svog kandidata za potpredsjednika FBiH, prenose Nezavisne novine.

“To jedna od najbitnijih funkcija i SNSD želi da pripadne njoj da bi mogla zaštititi svoj narod u budućem razdoblju, jer godine koje dolaze neće biti nimalo lake”, istaknuo je Mihajlović.

On podsjeća da SDP BiH ima najveći broj izaslanika unutar Kluba Srba i da može pokrenuti nicijativu, ali da je najavio da će, ukoliko se nešto ne promijeni, nastaviti djelovati iz opozicije.

”U takvoj konstalaciji odnosa ključ rješenja izbora potpredsjednika FBiH je u rukama SNSD-a”, naglasio je Mihajlović.

On kaže da je broj od pet izaslanika – tri SNSD-a i po jedan Liberalne stranke i Narodne stranke “Radom za boljitak” – dovoljan za pokretanje inicijative, jer je, prema Poslovniku o radu Doma naroda i Ustavu FBiH, za to potrebna trećina izabranih izaslanika

“Stav SIP-a BiH je da je pet izaslanika trećina od 13 izaslanika koliko trenutno broji Klubu Srba. Ta inicijativa mora dobiti podršku oba doma ili u drugom krugu glasovanja samo jednog doma Parlamenta FBiH. Očekujem da će parlamentarna većina uvažiti inicijativu SNSD-a”, rekao je Mihajlović.

On je ranije izjavio da je situacija u vezi sa izborom potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo ozbiljnija nego što se to čini u prvi mah.

“Tu nije riječ samo o stranačkom kadroviranju i postavljanju funkcionera iz pojedinih političkih stranaka, već je pravi smisao zauzimanje pozicija prije ustavnih reformi u BiH i FBiH”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, značajna je pozicija potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, jer će taj dom biti politička arena, gdje će se događati najveći dio dogovora i procesa o ustavnim reformama.

On napominje da politička elita iz Sarajeva nastoji dati ekskluzivno pravo Demokratskoj fronti, kao što je to nekada činila SDP-u, odnosno da se sva kadrovska rješenja koja pripadaju srpskoj kvoti daju jednoj političkoj stranci.

Upravo na taj način je, kaže Mihajlović, DF i Željko Komšić postao dio kombinatorike buduće vlasti u FBiH i BiH, napominjući da je isti posao radio i prije četiri godine sa pozicije SDP-a, prenose Nezavisne novine.

“SNSD kao politička stranka koja je na sebe preuzela obavezu da zaštiti srpski narod u FBiH je zainteresirana za te pozicije kako bi mogli aktivno sudjelovati u ustavnim reformama koje će se dogoditi u naredne dvije godine”, dodao je Mihajlović.

Konstitutirajuća sjednica Doma naroda FBiH je prekinuta, a nije izabran zamjenik predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, niti potpredsjednik FBiH.
Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH umjesto 17 čini 13 izaslanika zbog činjenice da je SIP BiH odbio četiri kandidature kandidata koji su se u dva izborna procesa različito izjašnjavali.

U ovom klubu SDP BiH ima šest izaslanika, SNSD tri, a po jednog izaslanika imaju “Naša stranka”, Liberalna stranka BiH, Narodna stranka “Radom za boljitak” i DF.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari