Pratite nas

Soči: Počinju najskuplje Igre u povijesti, Rusi već potrošili 51 milijardu $

Objavljeno

na

Kada je 2007. godine Rusija izabrana kao domaćin narednih Zimskih olimpijskih igara, maleni gradić Soči činio se kao neobičan izbor domaćina ove ogromne države. Danas, sedam godina kasnije, vidljivo je što je sve Rusija učinila kako bi ovaj obalni gradić transformirala u pozornicu najvećih zimskih Olimpijskih igara dosad.

U petak počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju, a za potrebe tog velikog natjecanja, Rusija je maleni obalni gradić transformirala u hvalevrijednog domaćina najvećeg sportskog natjecanja. Her Campus donosi devet stvari koje još niste znali o OI u Sočiju.

Najskuplje Igre u povijesti
Zimske Olimpijske igre u Sočiju bit će najskuplje Igre u povijesti. Rusi su već potrošili 51 milijardu dolara na ovogodišnji događaj, čime su srušili rekord od 40 milijuna dolara koje je Kina potrošila na puno veće ljetne Olimpijske igre 2008. godine. Kompleks se sastoji od novih hotela u planinama, novo kontruiranih cesta i pruga, Olimpijskog sela, dva natjecateljska ‘klastera’ i 11 arena svjetske klase.Nove discipline

Zimske Olimpijske igre 2014. udomaćit će neke nove discipline: mješovite štafete u biatlonu i bobu, slopestyle u skijaškom i snowboard formatu, halfpipe na skijama, skijaške skokovi u ženskoj konkurenciji, paralelni snowboard slalom, kao i mješovito timsko umjetničko klizanje.Neočekivani teren

Soči u Rusiji nije arktička tundra za kakvu bi se očekivalo da bude domaćin zimskih OI. Ova je regija zapravo subtropsko područje Rusije, stoga će za potrebe ovogodišnjih Igara biti potrebne ogromne količine umjetnog snijega koji će biti dostavljen na mjesto događaja. Soči je za 200. pobijedio protukandidate za domaćina OI koji uključuju Pyeonchang u Južnoj Koreji i Salzburg u Austriji.

I više nego zanimljive medalje, ali i put Olimpijske baklje
Put koji je prešla legendarna olimpijska baklja bit  najdulji je i najambiciozniji dosad. Ona je putovala 123 dana kroz ulice ruskih gradova, okolne zemlje, prola Sjeverni pol, ali i svemir.Medalje koje će dobiti najuspješniji sportaši prokazuju mozaičku kompilaciju scena iz ruske kulture. Ove će godine biti podijeljen rekordan broj medalja – njih čak 1300. Neke od medalja sadržavati će fragmente meteorite koji je eksplodirao iznad Čeljabinska prije godinu dana, kako bi se komemorirala godišnjica događaja koji se zbio 15. veljače prošle godine.
Sve što niste znali o OI u Sočiju

Službene maskote OI u Sočiju su snježni leopard, zec i polarni medvjed.

Sve što niste znali o OI u Sočiju

Amerikanci prvi put na OI u Rusiji

Zanimljivo je naglasiti i da će ovo biti prvi put da američki tim putuje na Olimpijske igre u Rusiji. Ljetne OI koje su se održavale 1980. u Moskvi Amerikanci su bojkotirali zbog tenzija povezanih s Hladnim ratom.

Raspored Natjecanja
sochi-kamenjar-tabela

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari