Connect with us

Soči: Počinju najskuplje Igre u povijesti, Rusi već potrošili 51 milijardu $

Published

on

Kada je 2007. godine Rusija izabrana kao domaćin narednih Zimskih olimpijskih igara, maleni gradić Soči činio se kao neobičan izbor domaćina ove ogromne države. Danas, sedam godina kasnije, vidljivo je što je sve Rusija učinila kako bi ovaj obalni gradić transformirala u pozornicu najvećih zimskih Olimpijskih igara dosad.

U petak počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju, a za potrebe tog velikog natjecanja, Rusija je maleni obalni gradić transformirala u hvalevrijednog domaćina najvećeg sportskog natjecanja. Her Campus donosi devet stvari koje još niste znali o OI u Sočiju.

Najskuplje Igre u povijesti
Zimske Olimpijske igre u Sočiju bit će najskuplje Igre u povijesti. Rusi su već potrošili 51 milijardu dolara na ovogodišnji događaj, čime su srušili rekord od 40 milijuna dolara koje je Kina potrošila na puno veće ljetne Olimpijske igre 2008. godine. Kompleks se sastoji od novih hotela u planinama, novo kontruiranih cesta i pruga, Olimpijskog sela, dva natjecateljska ‘klastera’ i 11 arena svjetske klase.Nove discipline

Zimske Olimpijske igre 2014. udomaćit će neke nove discipline: mješovite štafete u biatlonu i bobu, slopestyle u skijaškom i snowboard formatu, halfpipe na skijama, skijaške skokovi u ženskoj konkurenciji, paralelni snowboard slalom, kao i mješovito timsko umjetničko klizanje.Neočekivani teren

Soči u Rusiji nije arktička tundra za kakvu bi se očekivalo da bude domaćin zimskih OI. Ova je regija zapravo subtropsko područje Rusije, stoga će za potrebe ovogodišnjih Igara biti potrebne ogromne količine umjetnog snijega koji će biti dostavljen na mjesto događaja. Soči je za 200. pobijedio protukandidate za domaćina OI koji uključuju Pyeonchang u Južnoj Koreji i Salzburg u Austriji.

I više nego zanimljive medalje, ali i put Olimpijske baklje
Put koji je prešla legendarna olimpijska baklja bit  najdulji je i najambiciozniji dosad. Ona je putovala 123 dana kroz ulice ruskih gradova, okolne zemlje, prola Sjeverni pol, ali i svemir.Medalje koje će dobiti najuspješniji sportaši prokazuju mozaičku kompilaciju scena iz ruske kulture. Ove će godine biti podijeljen rekordan broj medalja – njih čak 1300. Neke od medalja sadržavati će fragmente meteorite koji je eksplodirao iznad Čeljabinska prije godinu dana, kako bi se komemorirala godišnjica događaja koji se zbio 15. veljače prošle godine.
Sve što niste znali o OI u Sočiju

Službene maskote OI u Sočiju su snježni leopard, zec i polarni medvjed.

Sve što niste znali o OI u Sočiju

Amerikanci prvi put na OI u Rusiji

Zanimljivo je naglasiti i da će ovo biti prvi put da američki tim putuje na Olimpijske igre u Rusiji. Ljetne OI koje su se održavale 1980. u Moskvi Amerikanci su bojkotirali zbog tenzija povezanih s Hladnim ratom.

Raspored Natjecanja
sochi-kamenjar-tabela

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari