Pratite nas

Hrvatska

STRATEŠKI CILJEVI STOŽERA ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Objavljeno

na

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predstavio je  javnosti  dokument sa strateškim ciljevima rada.

U obraćanju novinarima predsjednik SOHV je istaknuo:

Hrvatska mora glasno ustati u vremenu kad nam državnost, ponos, dostojanstvo i opstanak pokušavaju slomiti  dobro organizirani ostatci  totalitarnih struktura.

Stoga Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podastire  javnosti na ocjenu   zacrtane ciljeve. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji  drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske.

Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u daljnju razradu ciljeva te stvaranje snažne strategije nacionalnog jedinstva i napretka. Svaku razrađenu zamisao ćemo autorizirati

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ustrojili smo 10. siječnja 2013. godine kako bi Vukovar i Hrvatsku zaštitili od protuustavnog i protuzakonitog nasrtaja vladajućih na temeljne vrijednosti demokratske Hrvatske.

Planskim, mirnim, demokratskim ali energičnim akcijama uspjeli smo zaustaviti sijanje kaosa u Vukovaru , rušenje demokratskog društva i narušavanje ustavnih i zakonskih odredbi.

Iz Vukovara opet pružamo ruku javnog dijaloga, predanog, otvorenog i transparentnog rada.

Parafraziramo riječi pokojnog, ratnog ministra obrane RH Ivana Vekića Pozivam sve dragovoljce , branitelje i sve ljude dobre volje da ustanu, ne na građanski neposluh, nego na aktivan građanski otpor.

Vlastima poručujemo:Nemojte nas više izazivati da od povjetarca ne dođe do oluje.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

[ad id=”68099″]

STRATEŠKI CILJEVI SOHV-a

 1. Vukovar mjesto posebnog (i trajnog) pijeteta:

– Proglasiti Vukovar mjestom posebnog (i trajnog) pijeteta po svim točkama projekta SOHV-a. Projekt provesti izradom Statuta grada Vukovara i donošenjem odluke u Hrvatskom saboru, po uzoru na Hirošimu i Nagasaki.

– Podržati i pokretati inicijative za gospodarski i demografski oporavak i razvoj grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

– Suzbiti segregaciju u javnim vrtićima i školama Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije po bilo kojem kriteriju. Provoditi obavezno školovanje po nacionalnom programu, a pripadnicima nacionalnih manjina omogućiti dodatno obrazovanje na materinjem jeziku i pismu. U svim školama osigurati provođenje jedinstvenog programa novije hrvatske povijesti.

 1. Zaštita ljudskih prava:

– Zaštititi sve protiv kojih se vode sudski postupci vezani uz otpor prema nasilnom uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru ili zbog rada u SOHV-u kroz pružanje pravne i materijalne pomoći. Stalno upozoravati hrvatsku i svjetsku javnost na represiju vladajućeg režima prema dragovoljcima, braniteljima i svima koji se zalažu za slobodu javne misli i riječi.

 1. Zaštita temelja državnosti RH:

– Sustavnim korektivnim djelovanjem zaštititi dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih dragovoljaca, stradalnika i branitelja te pripadnika HVO-a.          Zaštititi Deklaraciju o Domovinskom ratu. Promicati istinu i zaštititi temelje stvaranja  neovisne Republike Hrvatske, Domovinski rat, vjeru i obitelj.

– Potragu za nestalim braniteljima i civilima postaviti kao glavni prioritet u svim budućim pregovorima sa susjednim zemljama na svim razinama vlasti.

– Zaštititi nacionalni identitet snažnim promicanjem hrvatske povijesti, kulture, jezika i pisma

 1. Sprječavanje rasprodaje strateških resursa RH:

– Nacionalnim mehanizmima zaštite spriječiti sklapanje štetnih ugovora i koncesija s ciljem zaštite strateških resursa RH.

(Zaštita mora, morske obale i otoka, vode, zračnog prostora, rudnog blaga i drugih prirodnih bogatstava, ali i zemljišta, šume, biljnog i životinjskog svijeta, drugih dijelova prirode, nekretnina i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja za RH (sukladno čl. 52. Ustava RH)).

 1. Gospodarski oporavak RH:

– Spriječiti daljnje, namjerno, urušavanje sustava te provesti ekonomski i gospodarski oporavak RH.

– Prilagoditi obrazovni sustav društvenim i ekonomskim potrebama RH.

– Otvaranjem novih radnih mjesta zadržavati mlade i obrazovane i stvarati uvjete za povratak onih koji su napustili RH.

 1. Demografski oporavak i socijalna sigurnost u RH:

– Zahtijevati pronatalitetnu populacijsku politiku stvaranjem svih potrebnih uvjeta za provedbu iste.  Usmjeravati dio sredstava koji se koristi za financiranje „nevladinih“  udruga iz Državnog proračuna u projekt „Majka odgajateljica“.                                      – Ustrojiti učinkovite sustave koji će  skrbiti  o djeci, starcima, bolesnima i siromašnima.

 1. Domovinska (nacionalna) sigurnost RH:

– Razviti učinkovit i fleksibilan sustav Domovinske (nacionalne) sigurnosti, temeljen na dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata sa zadaćom zaštite Republike Hrvatske od terorističkih prijetnji, nesreća i prirodnih katastrofa.

– Jačati Hrvatsku vojsku, policiju i sigurnosne službe.

– Provoditi nacionalni sigurnosni nadzor u javnim ustanovama  i  državnim tijelima RH.

 1. Lustracija:

– Provesti opću lustraciju. Inzistirati na javnoj objavi traženih registara kako bi  saznali istinu o pretvorbi, privatizaciji i ostalim bitnim procesima koji se sustavno kriju od hrvatske javnosti.

– Osuditi i  zabraniti  sve totalitarne režime kao i uporabu i isticanje njihovih simbola. Razotkriti neokomunističke interesne grupacije koje upravljaju polugama vlasti u RH, „ nevladinim udrugama“ i medijima.

 1. Suverena nacionalna politika RH:

– Usmjeravati hrvatsku vanjsku politiku prema zemljama članicama EU i NATO-a, uz snažno, javno kontroliranje potpisivanih dogovora i sporazuma.

 1. Izborno zakonodavstvo RH:

– Izmijeniti metodologiju popisa birača. Utvrditi točan broj stanovnika RH i birača.

– Izmijeniti Izborni zakon kako bi što neposrednije birali osobu. Uvesti dopisno i elektronsko glasovanje. Omogućiti mjesnu dostupnost glasačima u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

            – Regulirati i snažno zaštititi institut referenduma.

 1. Rješavanje dužničke krize građana RH

– Snažno poduprijeti sve inicijative koje se bore za rješenje dužničke krize. Ujedinjenim  naporima razotkriti bankarsku lihvu građana. Zahtijevati hitnu primjenu  u praksi potvrđenih modela rješavanja tog problema.                                                      – Zakonski čvrsto urediti zaštitu jedinog doma.

 1. Zaštita Hrvata u BiH i povratak iseljenih

– Hrvatska država mora bezuvjetno zaštititi konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Spriječiti politički progon pripadnika  HVO-a.              – Zahtijevati prioritetno stvaranje poticajnih uvjeta za ulaganja iseljeništva u RH na svim razinama te stimulirati njihov povratak.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prilaže ove ciljeve na ocjenu svekolikoj hrvatskoj javnosti. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji  drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske.

Cijeli dokument možete pročitati u prilogu:

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/04/Strateški-ciljevi-SOHV-a-II1.pdf” width=”740″ height=”600″]

SOHV/Kamenjar.com

-priloge strateške ili projektne razine molimo dostaviti na  [email protected]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica o potpisima za referendum: Može se provesti revizija glasova koji su proglašeni nevaljalim

Objavljeno

na

Objavio

Iako se o “aferama” koje su aktualne u posljednje vrijeme u hrvatskoj javnosti nije izjašnjavala, aktualnu političku situaciju kao i curenje informacija, za Dnevnik Nove TV komentirala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

”Mislim da zapravo ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela u javnom prostoru, nije dobra i dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske. Ako se osvrćete na SMS aferu, nakon povratka iz SAD-a razgovarala sam s onim ljudima s kojima mogu u okviru svojih ustavnih ovlasti, s premijerom, Jandrokovićem i zaključila da nema potrebe za mojom reakcijom”, rekla je predsjednica za Dnevnik Nove TV.

Jedna od tema razgovora bio je i nedovoljan broj važećih potpisa referendumskih inicijativa. Predsjednica predleže, kako bi se otklonile nedoumice, da se provede revizija nevažećih potpisa.

“Treba imati povjerenja u institucije. One će same dokazati jesu li zaslužile to povjerenje ili ne. U ovom trenutku nemam razloga vjerovati da je itko u tom postupku pokušao ikoga prevariti.

Međutim, mislim da bi svima bilo u interesu da je proces bio puno transparentniji i da su u proces provjere potpisa bile uključene udruge koje su to zahtijevale. Pa čak i neke neutralne nevladine udruge koje prate procese vladavine prava i slično.

Mislim da bi to pomoglo i Vladi i Ministarstvu da može izaći pred ljude i s većom kredibilnošću reći da je sve bilo legalno. Što sada učiniti? Eventualno se može provesti proces revizije, ako ništa drugo barem onih glasova koji su problašeni nevaljalim iz bilo kojih razloga. I da se tim udrugama pruži prigoda da se objasni, da se provjeri da li je to stvarno tako.

Osim o referendumskim inicijativama predsjednica je prvi put progovorila i o aktualnim aferama koje tresu zemlju, svom odnosu s Milijanom Brkićem, vukovarskom prosvjedu, gradonačelniku Penavi…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Referendumske inicijative mogle bi i kazneno odgovarati?

Objavljeno

na

Objavio

Kuščević smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti referendumskih inicijativa

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predala je 9,9 posto nevažećih potpisa, a “Istina o Istanbulskoj” je predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma, izvijestio je u srijedu ministar uprave Lovro Kuščević i dodao kako osobno smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti kod obje inicijative zbog krivotvorenja potpisa.

Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, preminulih i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare predstavljajući Izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa te zakonitosti postupka njihova prikupljanja.

“Analizirajući sve nepravilnosti koje smo zatekli u ovim inicijativama, osobno mislim da ima elemenata kaznene odgovornosti zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka”, rekao je upitan za potez Hrvatske narodne stranke (HNS), koja je danas podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku.

Kuščević je rekao da je sada potez na policiji i DORH-u da to istraže.

Tvrtka APIS prebrojila je i provjerila gotovo milijun i 200 tisuća potpisa, a prilikom utvrđivanja njihove vjerodostojnosti bilo je, uz ostalo, važno da se potpisnik nalazi u registru birača na zadnji dan prikupljanja potpisa 27. svibnja 2018, da je točno i čitko navedeno ime potpisnika s pripadajućim OIB-om, bez križanja i nadopunjavanja. Najmlađi potpisnik rođen u ožujku 2018.

“Istina o Istanbulskoj” predala je 44.974 neispravnih potpisa, a u izvješću stoji da je među njima bilo 8000 duplih potpisa, 2594 potpisa osoba kojih nema u registru birača RH, 428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 158 potpisnika nije imalo hrvatsko državljanstvo, 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, a 33.554 potpisa utvrđeno je neispravnim jer osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača, unesen je neispravan OIB i sl.

“Narod odlučuje” za prvu referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakonodavstva predao je 40.875 neispravnih potpisa: 7488 duplih potpisa, 1844 nepostojećih OIB-a, 365 potpisanih osoba nije bilo punoljetno, a najmlađi potpisnik je rođen u ožujku 2018., 332 osobe uopće nisu bile hrvatski državljani, 120 ih je preminulo, a 30.726 potpisa je utvrđeno neispravnima.

Za drugo pitanje, koje se odnosi na odlučivanje zastupnika manjina u Saboru, predali su 40.666 neispravnih potpisa: 7443 duplih potpisa, 1807 nepostojećih OIB-a, 354 nepunoljetnih soba, 321 potpisanih nije imalo hrvatsko državljanstvo, 115 ih je preminulo i 30.626 potpisa utvrđeno je neispravnim iz drugih razloga.

“Znatan broj potpisnih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom”, rekao je ministar te dodao da su i one prihvaćene ako su imena i prezimena i odgovarajući OIB na njima bili ispravni.

Ustvrdio je i kako velik broj identičnih potpisnih lista jasno upućuje u osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative. “Sve uočene nepravilnosti ukazale su da Zakon o referendumu ima puno manjkavosti, da ga treba popraviti kako bi se omogućila bolja i kvalitetnija realizacija ustavnog prava građana da se izjašnjavaju neposredno na referendumu”, rekao je Kuščević najavivši zakonske izmjene već iduće godine.

Pozvao je sve zainteresirane inicijative i udruge civilnog društva da prema Ministarstvu uprave iskažu interes za kontrolu neispravnih potpisa.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da inicijative tuže Vladu ako smatraju zakinutima ili diskriminiranima, Kuščević je odgovorio kako “svatko može tužiti svakoga ako misli da je oštećen, a na sudu je da procijeni da li će se to razmatrati”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari