Pratite nas

Hrvatska

STRATEŠKI CILJEVI STOŽERA ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Objavljeno

na

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predstavio je  javnosti  dokument sa strateškim ciljevima rada.

U obraćanju novinarima predsjednik SOHV je istaknuo:

Hrvatska mora glasno ustati u vremenu kad nam državnost, ponos, dostojanstvo i opstanak pokušavaju slomiti  dobro organizirani ostatci  totalitarnih struktura.

Stoga Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podastire  javnosti na ocjenu   zacrtane ciljeve. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji  drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske.

Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u daljnju razradu ciljeva te stvaranje snažne strategije nacionalnog jedinstva i napretka. Svaku razrađenu zamisao ćemo autorizirati

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ustrojili smo 10. siječnja 2013. godine kako bi Vukovar i Hrvatsku zaštitili od protuustavnog i protuzakonitog nasrtaja vladajućih na temeljne vrijednosti demokratske Hrvatske.

Planskim, mirnim, demokratskim ali energičnim akcijama uspjeli smo zaustaviti sijanje kaosa u Vukovaru , rušenje demokratskog društva i narušavanje ustavnih i zakonskih odredbi.

Iz Vukovara opet pružamo ruku javnog dijaloga, predanog, otvorenog i transparentnog rada.

Parafraziramo riječi pokojnog, ratnog ministra obrane RH Ivana Vekića Pozivam sve dragovoljce , branitelje i sve ljude dobre volje da ustanu, ne na građanski neposluh, nego na aktivan građanski otpor.

Vlastima poručujemo:Nemojte nas više izazivati da od povjetarca ne dođe do oluje.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

[ad id=”68099″]

STRATEŠKI CILJEVI SOHV-a

 1. Vukovar mjesto posebnog (i trajnog) pijeteta:

– Proglasiti Vukovar mjestom posebnog (i trajnog) pijeteta po svim točkama projekta SOHV-a. Projekt provesti izradom Statuta grada Vukovara i donošenjem odluke u Hrvatskom saboru, po uzoru na Hirošimu i Nagasaki.

– Podržati i pokretati inicijative za gospodarski i demografski oporavak i razvoj grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

– Suzbiti segregaciju u javnim vrtićima i školama Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije po bilo kojem kriteriju. Provoditi obavezno školovanje po nacionalnom programu, a pripadnicima nacionalnih manjina omogućiti dodatno obrazovanje na materinjem jeziku i pismu. U svim školama osigurati provođenje jedinstvenog programa novije hrvatske povijesti.

 1. Zaštita ljudskih prava:

– Zaštititi sve protiv kojih se vode sudski postupci vezani uz otpor prema nasilnom uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru ili zbog rada u SOHV-u kroz pružanje pravne i materijalne pomoći. Stalno upozoravati hrvatsku i svjetsku javnost na represiju vladajućeg režima prema dragovoljcima, braniteljima i svima koji se zalažu za slobodu javne misli i riječi.

 1. Zaštita temelja državnosti RH:

– Sustavnim korektivnim djelovanjem zaštititi dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih dragovoljaca, stradalnika i branitelja te pripadnika HVO-a.          Zaštititi Deklaraciju o Domovinskom ratu. Promicati istinu i zaštititi temelje stvaranja  neovisne Republike Hrvatske, Domovinski rat, vjeru i obitelj.

– Potragu za nestalim braniteljima i civilima postaviti kao glavni prioritet u svim budućim pregovorima sa susjednim zemljama na svim razinama vlasti.

– Zaštititi nacionalni identitet snažnim promicanjem hrvatske povijesti, kulture, jezika i pisma

 1. Sprječavanje rasprodaje strateških resursa RH:

– Nacionalnim mehanizmima zaštite spriječiti sklapanje štetnih ugovora i koncesija s ciljem zaštite strateških resursa RH.

(Zaštita mora, morske obale i otoka, vode, zračnog prostora, rudnog blaga i drugih prirodnih bogatstava, ali i zemljišta, šume, biljnog i životinjskog svijeta, drugih dijelova prirode, nekretnina i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja za RH (sukladno čl. 52. Ustava RH)).

 1. Gospodarski oporavak RH:

– Spriječiti daljnje, namjerno, urušavanje sustava te provesti ekonomski i gospodarski oporavak RH.

– Prilagoditi obrazovni sustav društvenim i ekonomskim potrebama RH.

– Otvaranjem novih radnih mjesta zadržavati mlade i obrazovane i stvarati uvjete za povratak onih koji su napustili RH.

 1. Demografski oporavak i socijalna sigurnost u RH:

– Zahtijevati pronatalitetnu populacijsku politiku stvaranjem svih potrebnih uvjeta za provedbu iste.  Usmjeravati dio sredstava koji se koristi za financiranje „nevladinih“  udruga iz Državnog proračuna u projekt „Majka odgajateljica“.                                      – Ustrojiti učinkovite sustave koji će  skrbiti  o djeci, starcima, bolesnima i siromašnima.

 1. Domovinska (nacionalna) sigurnost RH:

– Razviti učinkovit i fleksibilan sustav Domovinske (nacionalne) sigurnosti, temeljen na dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata sa zadaćom zaštite Republike Hrvatske od terorističkih prijetnji, nesreća i prirodnih katastrofa.

– Jačati Hrvatsku vojsku, policiju i sigurnosne službe.

– Provoditi nacionalni sigurnosni nadzor u javnim ustanovama  i  državnim tijelima RH.

 1. Lustracija:

– Provesti opću lustraciju. Inzistirati na javnoj objavi traženih registara kako bi  saznali istinu o pretvorbi, privatizaciji i ostalim bitnim procesima koji se sustavno kriju od hrvatske javnosti.

– Osuditi i  zabraniti  sve totalitarne režime kao i uporabu i isticanje njihovih simbola. Razotkriti neokomunističke interesne grupacije koje upravljaju polugama vlasti u RH, „ nevladinim udrugama“ i medijima.

 1. Suverena nacionalna politika RH:

– Usmjeravati hrvatsku vanjsku politiku prema zemljama članicama EU i NATO-a, uz snažno, javno kontroliranje potpisivanih dogovora i sporazuma.

 1. Izborno zakonodavstvo RH:

– Izmijeniti metodologiju popisa birača. Utvrditi točan broj stanovnika RH i birača.

– Izmijeniti Izborni zakon kako bi što neposrednije birali osobu. Uvesti dopisno i elektronsko glasovanje. Omogućiti mjesnu dostupnost glasačima u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

            – Regulirati i snažno zaštititi institut referenduma.

 1. Rješavanje dužničke krize građana RH

– Snažno poduprijeti sve inicijative koje se bore za rješenje dužničke krize. Ujedinjenim  naporima razotkriti bankarsku lihvu građana. Zahtijevati hitnu primjenu  u praksi potvrđenih modela rješavanja tog problema.                                                      – Zakonski čvrsto urediti zaštitu jedinog doma.

 1. Zaštita Hrvata u BiH i povratak iseljenih

– Hrvatska država mora bezuvjetno zaštititi konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Spriječiti politički progon pripadnika  HVO-a.              – Zahtijevati prioritetno stvaranje poticajnih uvjeta za ulaganja iseljeništva u RH na svim razinama te stimulirati njihov povratak.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prilaže ove ciljeve na ocjenu svekolikoj hrvatskoj javnosti. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji  drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske.

Cijeli dokument možete pročitati u prilogu:

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/04/Strateški-ciljevi-SOHV-a-II1.pdf” width=”740″ height=”600″]

SOHV/Kamenjar.com

-priloge strateške ili projektne razine molimo dostaviti na  [email protected]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ličani u strahu, 20 migranata utaborilo se kod crkve i škole u Širokoj Kuli

Objavljeno

na

Objavio

Lika je postala jedna od uhodanih ruta ilegalnih migranata na putu prema zapadu. Najnoviji slučaj zabilježen je u Širokoj Kuli kraj Gospića gdje je 20-ak migranata osvanulo u crkvenom dvorištu.

Lokalnom stanovništvu ne pomažu ni svakodnevni pozivi policiji jer, kako kažu, neprestano žive u strahu. Zbog toga su se počeli zaključavati u kuće, a boje se voditi i stoku na ispašu, piše RTL.

Proljetna lička ruta za grupu migranta presječena je u Širokoj Kuli kraj Gospića. Policija je uhvatila 21-og muškarca u dobi od 19-35 godina

“Nije ugodno i sama sam tu, zaključavamo se dan i noć i roletne zatvaramo… Ne idem ja sad sama, čekam muža il tu zovnem susjeda jednog imamo i onda kad idem po ovce idem s njim jer bojiš se”, kaže Zrinka Brakus

“Svako malo njih ima po dvadeset, trideset. Oklen dolaze i što al vjerojatno njih neko dovozi tu jer ne može oni dolazit slučajno i da dolaze baš u Široku Kulu i da se nalaze tu kod crkve i kod škole, to nije slučajno”, dodaje Miloš Brakus.

Migranti su prenoćili pored mjesne crkve i škole gdje ih je pored ceste Nick vidio ujutro

Nije samo kod nas, u Korenici često se pojavljuju, Rudopolje da ne govorim. Široka Kula je i Ljubovo jedno mjesto gdje se često pojave i mještani tamo ih jako često vide pa mi i jave”, ističe Nick Mraović, vlasnik web portala.

Ti ljudi kada su na putu oni nemaju, ne idu oni na javni wc ni nigdje nego tamo gdje se nađu tu i vrše nuždu.

Oko crkve gdje su boravili migranti sad je gotovo pokupljeno svo smeće no ponešto je ipak ostalo. Jedan nož s kojim se vjerojatno rezala hrana, bočica soka bosansko-hercegovačkog proizvođača. Tu i tamo može se pronaći i poneka stara cipela.

Zbog sve učestalije pojava migranta u slabo naseljenim ličkim selima, Svetlana se boji sama voditi ovce na ispašu.

“Ne osjećam se sigurnom. Ja sam nosila čak i pojedine neke rekvizite u slučaju ne daj bože da se nešto desi. Jako je neugodna situacija.”

Što ste nosili?

“Pa nosila sam neku malu sikiricu i nož sam imala i eto stvarno, bilo me strah”, kaže RTL-u Svetlana Serdar.

Policija je utvrdila da su svi migranti ilegalno ušli u Hrvatsku.

“Utvrđeno je da se radi o 11 državljana Pakistana, 8 državljana Indije, 1 državljanin Afganistana i 1 državljanin Maroka..U tijeku je postupak njihovog povratka sukladno Zakonu o strancima”, kaže Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko – senjske.

Dolaskom proljeća i otapanjem snijega na planinama između Hrvatske i BiH, Ličani očekuju da će susreti s migrantima biti i puno češći.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković na vježbi ‘Sigurnost 19’: Sustav domovinske sigurnosti uspješno djeluje u kriznim situacijama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković, izjavio je u utorak u Divuljama, nakon međuresorne vježbe  “Sigurnost 19” u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, da je vježba pokazala kako sustav domovinske sigurnosti i sinergija svih dionika uspješno djeluju u kriznim situacijama i na teško pristupačnom terenu.

Čestitao je svim sudionicima vježbe. “Impresivno je bilo vidjeti zračne i pomorske snage, kvalitetna vozila koja imaju vatrogasci, potporu vojske, kao i osiguranje policije. To je zaista visoki tehnološki napredak”, rekao je premijer Plenković, dodavši kako su svi komunikacijski uređaji koji imaju Odašiljači i veze, te Hrvatske šume integrirani u sustav zaštite od požara.

U ovoj vježbi su svi pokazali visoki stupanj sposobnosti, naglasio je premijer, najavivši da će se u mandatu ove Vlade status Hrvatske vatrogasne zajednice podići na razinu Središnjeg državnog ureda.

“Na taj način ćemo u institucionalnom pogledu ustrojiti vatrogastvo na razinu koju po meni zaslužuje i koja će se jako dobro uklopiti u sve što radimo na razini uvezivanja, koordinacije, sinergije svih dionika, te zaštite kritične infrastrukture i kvalitetnije sposobnosti Hrvatske da se suočava s požarima. Ulažemo i u ljude i u tehnička sredstva, te bolju koordinaciju koja ima i svoje međunarodne dimenzije”, istaknuo je Plenković.

Rekao je da će se vidjeti koliko Hrvatska koristi EU sredstva i dolaskom europskog povjerenika za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć, Christosa Stylianidesa, koji se u četvrtak očekuje u Splitu, a najavio je nabavku novih bespilotnih letjelica iz EU sredstava.

O nadograđenom i usavršenom Sustavu domovinske sigurnosti, ministar obrane Damir Krstičević je rekao da je upravo taj sustav brend Vlade RH, naglasivši da se jedino kroz sustav možemo nositi sa svim modernim ugrozama.

“Meni je drago da je i ova vježba danas pokazala združeno djelovanje vatrogasaca, vojske, policije, spasitelja i svih ostalih sastavnica sustava. Ono što je ključ tog sustava je partnerstvo za sigurnost, koordinacija, objedinjavanje svih resursa i da se u duhu zajedništva nosimo sa svim ugrozama”, kazao je Krstičević.

Iako je ostalo još određeno vrijeme za pripremu protupožarne sezone, preporučio je da se provjere hidranti, pristupne ceste, deponiji i sve ostalo kako bi se požari prevenirali.

U financijskom okviru unutar EU od 2021. do 2027. trostruko povećanje za pitanja sigurnosti

Da je današnja vježba sjajan primjer kako se sustav zaštite i spašavanja izgrađuje, ocijenio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da je iz godine u godinu sustav sve bolji, koferentniji i učinkovitiji i sve se više obraća pozornost na prevenciju.

Istaknuo je da se u financijskom okviru unutar EU u razdoblju od 2021. do 2027. godine predviđa trostruko uvećanje ukupnih sredstava za pitanja sigurnosti.

“Kada se govori o zaštiti i spašavanju, specifično unutar toga, četiri puta je više sredstava nego što je do sada EU izdvajala. To za nas znači veliku mogućnost i obvezu. No mislim da je Ministarstvo unutarnjih poslova upravo s natječajem vezanim za radio komunikacijska sredstva za sve žurne službe i za novih više od 90 vatrogasnih vozila, pokazalo kako ima ljude, znanje i sposobnost da ta sredstva povuče i to je posao kojim ćemo se kontinuirano baviti”, rekao je Božinović.

Hrvatska spremna za ljetnu protupožarnu sezonu

Međuresorna vježba “Sigurnost 19” odrađena je u utorak u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, u vojarni „Knez Trpimir”, nazočni su bili premijer Andrej Plenković i ministri obrane i unutarnjih poslova Krstičević i Božinović, te ministri uprave i zdravstva, Lovro Kuščević i Milan Kujundžić.

Ocjenjeno je da je koordinacija svih snaga koje su sudjelovale odlična i Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu.

Vježbu je predstavio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i izrazio zadovoljstvo cjelokupnim sustavom, današnjom integracijom svih slika i kamera s terena, s pet lokacija. „Koordinacija svih sastavnica sustava bila je na vrlo visokoj razini“, rekao je Tucaković.

„Sigurnost 19“ je vježba čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik, dok je Hrvatska vojska sudjelovala sa svojim zračnim, pomorskim i kopnenim snagama: četiri kanadera, dva air tractora, dva transportna helikoptera Mi-8 te dva broda HRM-a DBM i DJB te gumene brodice i dva protužarna voda Hrvatske kopnene vojske i timom za traganje i spašavanje ZSS-a i SOD s besposadnim sustavom ORBITER III.

Vježba se u realnom vremenu odvijala na udaljenim lokacijama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gosti i uzvanici su intervencije koordiniranih snaga u simulaciji požara na otvorenom (Gračac, otok Brač, NP Krka) te spašavanju unesrećenih u saobraćajnoj nesreći (ulaz u tunel Sv. Ilija) mogli pratiti u stvarnom vremenu na ekranu postavljenom u Divuljama.

Prezentiran je besposadni sustav „Orbiter“, predstavljeno uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima Hrvatske ratne mornarice, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca dok je na taktičko-tehničkom zboru prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni.

Vježba „Sigurnost 19“ je na taj način bila provjera nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su tijela osnovana, provjera komunikacije i koordinacije unutar vatrogasnog sustava i između tijela sustava domovinske sigurnosti, provjera komunikacijsko-informacijskog sustava za potrebe rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari