Pratite nas

Razgovor

I. Šojat: Moja kandidatura potaknuta je očajnim stanjem u koje je grad Osijek potonuo kao u žitki glib

Objavljeno

na

Razgovor s Ivanom Šojat, književnicom i kandidatkinjom za gradonačelnicu Osijeka

Poštovana gospođo Šojat, mediji su nedavno izvijestili da ćete biti kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu grada Osijeka. Kako je došlo do Vaše kandidature?

Kako to već često biva u životu, na svim njegovim razinama, i moja kandidatura zapravo je splet okolnosti. Iako sam članica HDZ-a još od 1992., moje je članstvo bilo u mirovanju što zbog činjenice da sam bila usredotočena na majčinstvo i književnu karijeru, što zbog stanja unutar same stranke koje me nije nadahnjivalo na bilo kakvu aktivnost. Dolaskom gospodina Plenkovića na čelo stranke, ali i nekih drugih značajnih ljudi, osjetila sam potrebu aktivirati se. Pa ipak, moja kandidatura nipošto nije puki politički čin. Prvenstveno je ponukana očajnim stanjem u koje je grad Osijek potonuo kao u žitki glib.

Osijek se, naime, srozao na manje od sedamdeset tisuća stanovnika, napuštaju ga najproduktivniji, a samim tim i najvažniji za njegov urbani opstanak. Koliko god zvučalo isprazno (budući da profesionalni političari često posežu baš za takvim floskulama), na kandidaturu i djelovanje potaknula me je ljubav prema gradu koji se pretvorio u blijedu sjenu onoga što je nekoć bio, žarka želja da se štošta promijeni.

Kako procjenjujete izglede za pobjedu na lokalnim izborima?

Uzdajući se u još uvijek živ građanski duh mojega grada, u sve koji još imaju i snage i volje boriti se za njega, uvjerena sam da su mi izgledi sjajni.

Kako gledate na trenutnu političku i društvenu situaciju u Osijeku? Što treba mijenjati?

Osijekom već više od dva desetljeća vladaju političari koji se vole nazivati iskusnima budući da osim politike u životu nisu iskusili nijednu drugu aktivnost, ali i lobiji uskih osobnih interesa. Osijek je grad u kojemu čovjek mora paziti s kim će u javnosti popiti kavu, budući da jedan običan razgovor može odaslati poruku o „prelasku“ u neki interesni tabor, ali i grad u kojemu na svim razinama cvatu klijentelizam i nepotizam.

Osijek se pretvorio u grad iznimno nezdrava društvenog ozračja. Gotovo sve funkcionira „po babi i stričevima“, čak i na najnižim razinama. To se mora iz temelja promijeniti, jer baš to je izazvalo egzodus, kolektivni odlazak mladih koji su savršeno svjesni da im se crno piše ako nemaju obiteljskih veza i sprega.

Koje su temeljne odrednice Vašega političkog programa kojim ćete pokušati doći na čelo Osijeka?

U mojemu programu na kojem je radio tim stručnjaka temeljna je odrednica zaustaviti iseljavanje, potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje, stvariti pozitivno ozračje koje će ljude, osobito mlade potaknuti da ostanu, a našim starijim sugrađanima zajamčiti mirnu i dostojanstvenu starost. Gospodarstvo, turizam, kultura, javna infrastruktura temelji su mojega programa. Po uzoru na glavni grad Donje Austrije, St Pölten koji je gospodarski rast prvenstveno zabilježio okrećući se sprezi kulture i turizma, te razvoju IT sektora, Osijek ima veliki potencijal uzme li se u obzir činjenica da je sveučilišno središte s gotovo 22 tisuće studenata, budućih stručnjaka za najrazličitije gospodarske i kulturne sektore.

Što se pak infrastrukture tiče, izuzme li se južna obilaznica iza koje stoje nastojanja Vlade RH, Osijek tavori u stanju u kojemu se našao nakon ratnih djelovanja – mnoge zgrade, a i ceste i nogostupi na sebi još nose tragove granatiranja. To je sramotno. Osobito uzme li se u obzir da brojne ožiljke na sebi nose baš secesijska zdanja kojima se Osječani ponose.

Nagrađivana ste književnica i kulturna djelatnica. U povijesti su mnogi književnici i kulturnjaci bili istaknuti političari, pa i državnici. Kako u tom smislu ocjenjujete stanje na hrvatskoj političkoj sceni i angažman osoba iz kulture u poltičkim procesima?

Politika koja etimološki se rodila u polisima antičke Grčke, a kojoj smisao je bilo rješavanje problema u korist cjelokupne zajednice u međuvremenu se doista srozala na umjetno stvaranje prijepora u svrhu očuvanja elite koja se nametnula kao takva. Umjesto skrbi o puku koji ih je demokratskim izborima smjestio na odgovorno mjesto s kojega je moguće iznaći rješenja za društvene, gospodarske i ine druge probleme, naša politička elita uglavnom bije ideološki boj kojim se ne rješava problem nezaposlenosti i siromaštva. Politika se svela na međusobno ruganje, a ponekad i na prijetnje po uzoru na onu: „Ili mi, ili oni.“ Smatram kako je nužna smjena generacija u smislu promjene poimanja, svijesti kako vladajući položaj nije samo čast, nego prvenstveno odgovornost i obveza.

Aktivirala sam se svjesna činjenice da se ne može zauvijek stajati po strani i kritizirati očigledno loše, nego je nužno aktivirati se, učiniti nešto, promijeniti sustav.

S obzirom na to da dolazite iz područja kulture i umjetnosti, zanima nas kako komentirate nedavna događanja oko HAVC-a?

Kad govorimo o HAVC-u, imam dojam da govorimo o svetoj kravi, božanskom entitetu o kojemu se ne smije propitivati, još manje nadzirati njegov rad. Onako kako je svaka fizička i pravna osoba nužna svoje financijske transakcije podastirati Poreznoj upravi, tako je i HAVC dužan poreznim obveznicima koji hrane državni proračun iz kojega se i on hrani redovito i transparentno izvještavati o sredstvima što ih dodjeljuje autorima i producentskim kućama.

Neki će ovakav moj stav prozvati krvnički usmjerenim ubijanju kulture, odnosno filma. Suštinski, međutim, uopće nije tako. Nije HAVC jedan čovjek, niti je samo jedna skupina u stanju proizvesti kvalitetan film. I dalje se osobno pitam kako to da pod okriljem HAVC-a nije snimljen nijedan film o Domovinskom ratu, nijedan „ozbiljan“ film.

Vrlo mladi uključili ste se u Domovinski rat i obranu Osijeka. Kako kao hrvatska braniteljica gledate na odnos prema Domovinskom ratu općenito, a kako u hrvatskoj kinematografiji o kojoj je bilo riječi u prethodnom pitanju?

U Hrvatskoj je stvoreno prilično negativno ozračje prema braniteljima. Priznati se mora da su za takvo stanje u nekim slučajevima i sami odgovorni – imamo gomilu udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje su slabo povezane, zajednički artikulirane, imamo lažne branitelje, lažne hrvatske ratne vojne invalide koji su status stekli potpisima suboraca. S druge, pak, strane, spregom doista propagandnih djelovanja, branitelji su svedeni na uvijek pijanu i nasilnu karikaturu – onako kako ih vidimo po do sad snimljenim filmovima. Slijedom toga došli smo do stanja da je krajnje kontraproduktivno pri zapošljavanju napomenuti da si branitelj i dragovoljac, budući da to za sobom povlači negativne konotacije. Osim toga, moram reći da je doista sramotno kako do sad nije snimljen nijedan film u hrvatskoj produkciji o bitki za Vukovar.

Vaš posljednjih roman „Understadt“, u kojemu pišete o nekoliko generacija Osječanki u 20 st., dobio je nagradu „Vladimir Nazor“. Kako ste zadovoljni recepcijom romana kod publike i u stručnim krugovima?

Unterstadt je moj pretposljednji roman. Istodobno očekivano i sasvim neočekivano, kritika ga je dočekala s hvalospjevima, a publika s ogromnim odobravanjem. I dan-danas je na top-ljestvicama najčitanijih knjiga po knjižnicama. Roman govori o obitelji njemačkog podrijetla koja po završetku Drugog svjetskog rata proživljava kalvariju izopćenja iz društva, nacionalizacije, ali i progona u partizanske logore namijenjene baš Nijemcima. Romanom sam kroz priču o „malim ljudima“ htjela prikazati svu bešćutnost velike, kolektivne povijesti koja se „događa“ čovječanstvu i nema vremena za ljude i ljudskost.

Kuda sežu početci Vašega književnog rada?

Poput vjerojatno ogromne većine mojih kolega, i ja sam vrlo rano počela pisati. No, ima pisanja i pisanja. Nekakvu literarnu suvislost dosegnula sam zapravo dosta kasno: tek na pragu tridesete. Pritom zanemarujem činjenicu da sam još u osnovnoj školi objavljivala pjesme i priče, te čak dobivala nagrade. No, to je ono „djetinje“, prije suočavanja s istinskim samim sobom.

Možemo li i u slučaju pobjede na lokalnim izborima očekivati nastavak književnog rada? Pripremate li trenutno neku novu knjigu?

Književno stvaralaštvo moj je životni poziv. Zato jednostavno ne mogu prestati pisati, nema te situacije ili stanja koje bi me spriječilo u pisanju. Već radim na novom romanu. Malo sam, priznajem, u posljednje vrijeme taj roman zanemarila, no nipošto neću odustati. Riječ je o povijesnom romanu Ezan čija se radnja odvija u šesnaestom stoljeću. Glavni lik je janjičar Luka koji nakon što ga kao desetogodišnjeg dječaka odvedu s područja Jablanice dobiva novo ime i novu vjeru, postaje sastavnim dijelom civilizacije koja je u to vrijeme proživljavala vrhunac.

Razgovarao Davor Dijanović/HKV

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

Objavljeno

na

Objavio

Ratni put Ratka Mladića, ‘popločen’ zločinima od kojih je za mnoge i optužen, počeo je u Hrvatskoj, u dalmatinskom zaleđu gdje je u ljeto 1991. postao zapovjednik Devetog korpusa ‘JNA’ u Kninu.

U tom su području ‘JNA’ i srpske paravojne snage terorizirale hrvatsko stanovništvo na obali i u zaleđu, u Cetinskoj krajini, počinile masovan pokolj u Škabrnji i Nadinu, zločine i palež u Kijevu, Vrlici, Maljkovu i u drugim mjestima.

Mladićeve snage granatirale su i pokušavale osvojiti Zadar, Šibenik i Sinj, a krajnji cilj Ratka Mladića bio je izbiti na more.

Poraz u Šibeniku

Najbliže je ostvarenju toga cilja došao napadom na Šibenik u rujnu 1991. godine, kada su snage JNA došle nadomak svog cilja, do Šibenskog mosta.

No, dalje nisu stigle – tu ih je čekala obrana Šibenika kojom je zapovijedao hrvatski general Rahim Ademi.

Ademi za Al Jazeeru objašnjava kako je Mladićeva namjera bila presjeći Hrvatsku na tom dijelu napola, s pravcima i prema Sinju i Biogradu.

U tom slučaju otvarali bi mu se novi pravci, posebno prema Splitu i južnije te bi pad Šibenika, kaže, bio pitanje cijele Dalmacije. Zato obranu Šibenika smatra jednom od najvećih hrvatskih pobjeda.

Bio je to prvi vojni poraz Ratka Mladića u Hrvatskoj, a mnogi kažu da Mladić i nije bilježio drugo do poraze.

“To je bila vojska koja je bila modernizirana, s tenkovima, a u to doba mi nismo imali čime se braniti. Onda sam organizirao osvajanje vojarne u Rogoznici, gdje smo došli do teškog naoružanja i topova i tu smo preko noći formirali topničke bitnice i postavili obranu ispred Šibenika.

I tako smo obranili Šibenik, a poslije toga smo išli negdje 25 kilometara iza Vodica, prema Gaćelezama se uspjeli prebaciti i s tim smo izvršili deblokadu Šibenika. To je bio njegov poraz, a ja smatram kao vojnik da je to najveća pobjeda Hrvatske vojske i prva pobjeda u Domovinskom ratu, u ratu u Šibeniku”, kaže Ademi.

Ademi je, dok je to područje bilo pod njegovim zapovjedništvom, onemogućavao Mladiću i zauzimanje brane Peruća, čijim je rušenjem kasnije prijetio, a suđenje njezino miniranje je još je u tijeku – na optuženičkoj klupi je general Borislav Đukić, prije dvije godine izručen Hrvatskoj iz Crne Gore. Tada je bilo ugroženo više od 50.000 ljudi.

Ademi: Nisam ga upoznao, hvala Bogu

“Bio sam tamo zapovjednik 126. brigade u Sinju i u to doba dok sam ja bio zapovjednik on se nikad nije uspio približiti Peruči, a miniranje Peruće se desilo poslije mog odlaska iz 126. brigade”.

Mladića, navodi, nije nikada sreo ni upoznao – hvala Bogu, kaže, jer misli o njemu i kao čovjeku i kao časniku sve najgore. Gledali su se samo preko nišana, a u svakom napadu na Šibenik, ističe, ‘polomio je zube’.

“Mogu reći da on nije bio nikakav vojnik. On svoje vojničke vještine ratovanja nikada nije pokazao, on je pokazao samo ‘hrabrost’ na nedužnim civilima, ubijajući civile i ljude koji su bili nenaoružani. A što se tiče bitaka, tu je uvijek bio veliki gubitnik, a njegova osoba se najbolje vidi u Škabrnji što je napravio – tamo je ubijao civile – i u Srebrenici. To je njegova najveća sramota, načinio je ratni zločin na civilima, i to ne jedan nego više.

On je bio tu zapovjednik, najodgovorniji je bio i jedino je znao da tuče po civilima, a kad je naišao na Hrvatsku vojsku uvijek se povlačio – gdje je osjetio da su civili, nenaoružan narod, tu je poslao tenkove i pravio je zločine, a gdje je naišao na otpor Hrvatske vojske, uvijek se povlačio. Tako da je doživio poraze od Hrvatske vojske dok god je bio ovdje”.

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Zdravko Tomac: Nikakva presuda nas ne smije pokolebati u borbi za istinu

Objavljeno

na

Objavio

Razgovor s prof. dr. sc. Zdravkom Tomcem ususret haaškoj presudi hrvatskoj šestorci

Dvadeset i devetog ovog mjeseca očekuje nas izricanje pravomoćne presude hrvatskoj šestorci u Haagu. Kakva su Vaša očekivanja kad je ishod tog predmeta u pitanju?

Kažu da se u politici, a Haaški sud je puno više politika nego pravosuđe, ništa ne događa slučajno. Mislim da datum objavljivanja presude upravo na “29. novembra”, praznik bivše Jugoslavije, nije slučajno izabran.

Ta činjenica, što mi govore mnogi poznanici i građani, izaziva zloslutne slutnje da Haaški sud i ovaj puta neće biti pravedan. Kada bi se sudilo po činjenici i istini, onda bi ne samo Hrvatska nego i optuženici morali biti oslobođeni svake krivnje.

Zbog toga je teško reći kakva će presuda biti. Zavisi od odnosa političkih snaga i planova gospodara svijeta, koji upravljaju Haaškim sudom.

Teško je predviđati jer ako se presude donose na bazi odnosa političkih snaga onda se ništa ne može predvidjeti.

Navest ću mogućnosti. Po pravdi trebala bi biti oslobađajuća presuda.

Međutim, kako pravde nema puno u Haaškom sudu sve je moguće. Mislim da će se napraviti kompromis. Haaški sud će odustati od suđenja Hrvatskoj za udruženi zločinački pothvat. Ali vjerojatno neće osloboditi u potpunosti okrivljenike. Vjerojatno će im smanjiti kaznu.

Već do sada Haaški sud je nanio veliku nepravdu Hrvatskoj i hrvatskom narodu

U prvostupanjskoj presudi spominje se tzv. „udruženi zločinački pothvat“. Na čemu se uopće temelji ta konstrukcija i koje su njezine opasnosti po Hrvatsku?

Bezbroj puta je već dokazano, pa i sam sam o tome napisao nekoliko knjiga i stotine članaka i analiza, kao i mnogi drugi, da je udruženi zločinački pothvat konstrukcija i izmišljotina i krivotvorina i sramota za međunarodno pravo. Već do sada Haaški sud je nanio veliku nepravdu Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Međutim, činjenica da su Gotovina i Markač oslobođeni krivnje i da je pravomoćnom presudom Hrvatska oslobođena krivnje za navodni udruženi zločinački pothvat daje nadu da bi se to moglo ponoviti.

Međutim, kako se uvijek presude donose većinom glasova i nadglasavanjem, teško je predvidjeti čiji će utjecaj prevladati na Haaškom sudu.

Bez pete hrvatske kolone sve to ne bi bilo moguće

Kako gledate na odnos vladajućih političara svih ovih godina trajanja predmeta kad je šestorka u pitanju?

Nema nikakve dvojbe da je jedan broj hrvatskih političara, političkih stranaka, hrvatskih medija, intelektualaca i javnosti ustvari podržavao Haaški sud i njegove krivotvorine i lažne optužbe. O tome sam napisao nekoliko knjiga u kojima sam argumentima dokazao da je dio hrvatskih političara ustvari vodio veleizdajničku politiku protiv hrvatskog naroda.

Podsjećam da je Hrvatsko nacionalno etičko sudište sastavljeno od 50- tak bivših političara, ministara, državnih odvjetnika, istaknutih intelektualaca, akademika i sveučilišnih profesora, branitelja, za moralnu veleizdaju, uključujući i antihrvatsko djelovanje i pomaganje Haaškog suda osudilo za veleizdaju između ostalih Stjepana Mesića, Ivu Josipovića, Zorana Milanovića, Budimira Lončara, Vesnu Pusić, Milorada Pupovca i druge. Obrazloženje tih presuda, koja su javna i dostupna, nitko nije osporio.

Sve loše što se događalo hrvatskom narodu ne bi bilo moguće bez te jake pete haaške kolone.

Jesu li neki političari svojim izjavama i postupcima davali legitimitet tezama tužiteljstva?

Mnogi političari u Hrvatskoj pridonijeli su podizanju lažnih optužnica protiv optuženih. Ponavljam, bez pete hrvatske kolone sve to ne bi bilo moguće.

Zašto su mediji ignorirali postupak protiv šestorke, a posebno maestralnu obranu generala Praljka?

Praljak

Što se tiče medija, nema nikakve dvojbe, da su se glavni mediji ponašali skandalozno i antihrvatski. Napisao sam tekst u svojoj novoj knjizi “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo”, koja će biti promovirana 23. studenog u 18 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu, jedan tekst o tragičnoj sudbini generala Praljka. S argumentima sam dokazao da general Slobodan Praljak po svom humanom postupanju i čovještvu zaslužuje da ga se predloži kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Taj tekst inspirirao je akademika Josipa Pečarića da napiše pismo predsjednici države i da javno predloži generala Slobodana Praljka za kandidata za Nobelovu nagradu za mir. Pokrenuo je i peticiju koju mnogi potpisuju. Kao obrazloženje toga prijedloga uzeo je moj tekst o Slobodanu Praljku.

O svojoj sudbini odlučuje hrvatski narod, a ne haaški sud

Koliko će presuda imati utjecaja na rješavanje hrvatskog pitanja u BiH?

Svaka presuda ima utjecaj i imat će utjecaja ma kakva bila na događanja ne samo u Bosni i Hercegovini nego i na sudbinu hrvatskog naroda u cjelini. Međutim, želim ponovno naglasiti da nikakva presuda, ma kakva bila, ne može promijeniti istinu o junačkoj borbi hrvatskog naroda za slobodu. Povijest je napisana o toj borbi i nju ne može pisati i promijeniti haaški sud. Dakle, bez obzira kakva presuda bila hrvatski narod će obraniti istinu i izboriti se za istinu.

Međutim, svakako da negativna presuda može izazvati nove probleme. Ali ipak o svojoj sudbini odlučuje hrvatski narod, a ne haaški sud.

Kako bi se hrvatska politika trebala postaviti nakon presude u slučaju da ishod ne bude povoljan po Hrvatsku?

Pitate kako bi se hrvatska politika trebala postaviti nakon presude u slučaju da ishod ne bude povoljan po Hrvatsku? Još jedanput ponavljam, borba za istinu i pravdu mora se nastaviti složno i odlučno. Nikakva presuda nas ne smije pokolebati u borbi za istinu, ali nepovoljna presuda za optuženike i za hrvatski narod u cjelini može izazvati nove probleme.

Važni su sloga i odlučnost. Važno je djelovati. Vjerujem da na kraju pravda pobjeđuje i da nitko ne može hrvatskom narodu nametnuti lažnu krivnju i povijesne krivotvorine. Ali važno je boriti se i biti svjestan da bez složne i uporne borbe nije moguće savladati eventualne teške posljedice nepovoljne presude.

Davor Dijanović / HKV

Višnja Starešina: Hrvatska ‘šestorka’ i hrvatska šutnja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari