Connect with us

Kronika

Šok za Židove ispred sinagoge: ‘Prijavite se ili slijedi deportacija’

Objavljeno

-

Židovima u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine u kojem su proruski militanti zauzeli vladine zgrade, rečeno je da se trebaju ‘registrirati’ ili će se, u suprotnom, suočiti s deportacijom.

Letke s nacističkim prizvukom na izlasku iz sinagoge predali su im trojica muškaraca sa skijaškim maskama na licima koji su u rukama držali rusku zastavu, javljaju izraelski mediji.

BlcDfs9CIAAH4X7U Donjecku ukrajinska vlada trenutno provodi antiterorističku operaciju, a na pamfletu je potpisan Denis Pushilin, koji se identificirao kao šef privremene vlade uspostavljene u Donjecku.

Pushilin je kazao kako su leci distribuirani pod njegovim imenom no kako on osobno nema nikakve veze s njima.

– Dragi građani Ukrajine židovske nacionalnosti – započinje pismo te objašnjava kako se svi stariji od 16 godina moraju prijaviti Povjerenstvu za nacionalnost u Donjecku i registrirati – zato što vođe židovske zajednice podupiru banderizam u Kijevu (što se referira na Stepana Banderu, vođu ukrajinskog nacionalističkog pokreta koji se borio za nezavisnost Ukrajine u II. svjetskom ratu) i protive se Narodnoj republici Donjeck koju su osnovali proruski prosvjednici.

U letku je opisano i koje dokumente trebaju sa sobom ponijeti:’ Kako bi registrirali vjeru, potrebna je osobna iskaznica, crkveni dokument za članove obitelji, kao i dokumente o vlasništvu nad nekretninama, kao i pokretninama’.

Ako to ne učine, piše, bit će protjerani i oduzet će im se sva imovina.

Olga Reznikova (32), židovkinja iz Donjecka, kazala je kako dosad u svom gradu nikad nije osjetila antisemitizam.

– Ne znamo jesu li ove letke podijelili proruski aktivisti ili netko drugi, no strašno je i ozbiljno što uopće postoje. Tekst podsjeća na neki fašistički iz 1941. godine.’

Američki državni tajnik John Kerry, koji se u Ženevi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, šeficom EU diplomacije Catherine Ashtonte ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, iskazao je zgražanje nad pamfletom.

– U 2014. godini ovakve stvari ne možemo tolerirati. Ovo je groteskno i neprihvatljivo i nema mjesta za ljude koji se bave ovakvim aktivnostima, iz koje god da stranke dolaze – kazao je Kerry.

Čelinici okupljeni u Ženevi jučer su, nakon sedmosatnog sastanka, postigli dogovor o raspuštanju svih, kako ih je Lavrov nazvao, ilegalnih vojnih formacija te da sve okupirane zgrade moraju biti oslobođene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari