Connect with us

Šokantan e-mail sina vlasnika Agrama kandidatkinji za posao

Objavljeno

-

[pullquote_left]Sin vlasnika Agrama: Životopis mora imati i golišave fotke[/pullquote_left] N. K. šokirao je e-mail koji je dobila, a Grgić tvrdi da je to njegov način šale. Nije trebala otvarati e-mail ako joj se ne sviđa. Već sam imao problema zbog slanja takvih e-mailova, kaže Mirko Grgić.

ŽivotopisZbog nezaposlenosti žene često postaju žrtve poslodavaca koji ih spolno uznemiravaju i izrabljuju. Pokazuje to slučaj N. K., koja je zimus tražila posao u Zagrebu i naletjela na nemoralnu ponudu koja joj je poslana sa službenog e-maila Mirka Grgića, glavnog stručnog suradnika u koncernu Agram, inače sina vlasnika Agrama Dubravka Grgića. Stigao joj je mail u kojem je bio naputak kako bi trebao izgledati njen životopis koji bi, osim stručnih referencija i dokaza o stečenom iskustvu, trebao sadržavati i golišave fotografije.

– Grgića sam susrela u jednom kafiću gdje sam bila u društvu bratića. U kurtoaznom razgovoru rekla sam da tražim posao, na što se on sam ponudio da i ja i bratić dođemo na razgovor – bratić za praksu, a ja za eventualni posao. Zajedno smo otišli na razgovor i odnijela sam mu životopis. Tada mi je nabacio neke seksualne aluzije, ali nisam tome davala neko značenje. Mislila sam da je riječ o zafrkanciji jer smo generacijski bliski.

– prepričala nam je N. K.

Nema sudske prakse

No nakon odlaska šokirao ju je mail koji je dobila. Uz isprike što joj šalje mail i poruku da je “ovo životopis, a ne kao ovaj Vaš”, priložio je “životopis” popraćen fotografijama potpuno gole djevojke u raznim pozama. Sam Grgić nam je potvrdio da joj je poslao takav e-mail te dodao da ga nije trebala otvarati ako joj se ne sviđa. Već je, kazao je, imao problema zbog takvih stvari.

– Ona je mlada cura i to je bila zezancija. Već sam imao neugodnosti jer se volim tako zafrkavati. Ljude zapošljavamo na natječajima i tražimo stručnost, a za nju sam mislio da je cura koja se voli zezati – kazao je Grgić.kamenjar zivotopis

Maja Mamula iz Ženske sobe objašnjava da je seksualno uznemiravanje teško dokazati te da se svi dosadašnji procesi mogu objesiti o klin. Tek od 1. siječnja ove godine u Kaznenom zakonu postoji kategorija seksualnog uznemiravanja. Situaciju otežava i to što žene zbog straha i srama seksualno uznemiravanje ne žele prijaviti.

Nove opasnosti!

Kamenjar zivotopis 2

 

 

K nama je anonimno dolazila žena, članica Upravnog odbora jedne tvrtke, samohrana majka koju je napastovao šef tog odbora. Ona bi se k nama došla isplakati, tresla se, no nije ga htjela prijaviti – kaže Mamula. Upozorava žene i na novu pošast: lažne tvrtke traže radnice, a “razgovor za posao” koriste za spolno napastovanje.

– Ne znamo još detalje, no imamo ženu koja je doživjela pokušaj silovanja. Sve smo prijavili policiji. Te su kvazitvrtke napravile i lažne stranice na internetu, a žene im prvo šalju životopise tako da znaju adresu i ostale detalje kojima poslije koriste za ucjenu – poziva Mamula žene da takve slučajeve prijave. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poručuje da se 42,5 posto pritužbi odnosi na spolno uznemiravanje pri zapošljavanju i/ili tijekom radnog odnosa. Podnijele su ih isključivo žene.

– Žrtve najčešće ne nailaze na razumijevanje okoline, što je rezultat straha potencijalnih svjedoka za svoju budućnost i predrasuda o tome kako bi se žene trebale ponašati. Zlostavljačevo ponašanje često se opravdava time da se zaljubio, da ga je zavela žrtva koja želi izvući nekakvu materijalnu korist, a za žrtvu se kaže da se neprimjereno ponaša i odijeva, “zavodi” i daje mu nadu u fizički kontakt – prepričala je iskustva pravobraniteljica.

Vecernji.hr & Kamenjar.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari