Connect with us

Politika

Sokol optužio Stipu Mesića da cijelo vrijeme djeluje manje više kao otvoreni bošnjački lobist

Objavljeno

-

HDZ-ov zastupnik u EP-u Tomislav Sokol jutros je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” podržao Dragana Čovića, koji se nije pojavio na sastanku u Bruxellesu o BiH, a saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk optužio je hrvatsku diplomaciju i Vladu za pasivnost po tom pitanju. Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić rekao je da je napadom Rusije na Ukrajinu odbačena mogućnost destabilizacije u smjeru sukoba u BiH.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako je doputovao u Bruxelles, rekavši da nije htio promovirati dvojicu bošnjačkih članova Predsjedništva. Na sastanak su pozvani i članovi predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

– Mislim da je njegov postupak logičan, rekao je Sokol o Čovićevu izostanku. Dodao je da se praktički od 2006. godine Komšić bira kao lažni predstavnik hrvatskog naroda te da su Hrvati tu u nezgodnom položaju.

– Shvaćam zbog čega gospodin Čović nije htio dati legitimitet takvoj situaciji, dodao je.

Sokol je rekao da je još važnije pitanje od Komšića pitanje Doma naroda, ustvrdivši da su prije 20-ak godina aktivnostima i djelovanjima stranih predstavnika promijenjena pravila, što je omogućilo da se Hrvate može isključiti iz formiranja izvršne vlasti.

Na konstataciju kako se u dokumentu spominje da se treba promijeniti izborni zakon, Sokol je poručio da, dok zapadne sile ne naprave dovoljan pritisak na bošnjačku stranu, dogovora neće biti.

– Ono što je važno je da se doista zapadne sile tu angažiraju u punom smislu riječi, dakle, ne samo na riječima, nego konkretnim djelima, pritisnu one koji ne žele dogovor, koji blokiraju, a to su Bošnjaci, rekao je.

– Hrvati žele minimum, da biraju svoje političke predstavnike, a to su već imali po Daytonskom mirovnom sporazumu, dodao je Sokol.

Bauk: Ne vidimo rezultat rada hrvatske diplomacije

Bauk je rekao da je Sokol dao dobar povijesni prikaz i analizu, ali da on nije komentator niti analitičar.

– Kao predstavnik stranke koja je na vlasti mislim da pokušava bježati od glavne teme, a to je zbog čega je hrvatska diplomacija i hrvatska vlada ovako pasivna po tom pitanju u međunarodnim okvirima pa prepušta ili ostavlja na vjetrometini predsjednika Republike da se sam de facto angažira na način na koji se angažira, rekao je Bauk.

– Sve ovo što je rekao kolega Sokol je točno, ali ne vidimo rezultat rada hrvatske diplomacije, dodao je.

Bauk je rekao i da je angažman zapadne diplomacije, odnosno međunarodne zajednice očito ključan.

– Ali nisam siguran da angažman ide u smjeru koji bi mi htjeli, barem jednog dijela saveznika na koje računamo, rekao je SDP-ov zastupnik.

Avdagić: SAD je ključan

Avdagić je rekao da je SAD ključan – bez njega ne bi bilo ni Daytona. Ustvrdio je i da je ono što se dogodilo u Ukrajini podrezalo krila onima koji su se mislili oslanjati na Kremlj u BiH.

– Tako da mogućnost destabilizacije u smjeru nečega što nitko ne želi vidjeti, a to je da doista dođe do nekakvog sukoba nižeg ili višeg intenziteta, to je zapravo odbačeno samim napadom Rusije na Ukrajinu, rekao je Avdagić, dodajući da je zbog toga istovremeno izostala mogućnost da situacija u BiH bude u primarnom fokusu SAD-a.

Avdagić je rekao da su skup u Bruxellesu svi iskoristili na svoj način za predizbornu kampanju – i Dodik, i Čović i svi ostali – ali da je bitno da su svejedno došli.

– I to opet smiruje tenzije i reže krila njima da se vraćaju i govore o tome da se treba de facto dizati na oružje, rekao je Avdagić.

Prepirka Sokola i Bauka

Sokol je uzvratio Bauku rekavši da mu je jako drago da je SDP otkrio temu Hrvata u BiH, podsjetivši da svojedobno u Saboru nisu podržali Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

– Isto tako je činjenica da su najštetnije promjene na štetu Hrvata u BiH napravljene upravo u mandatu Račanove vlade, i Barryjevi i Petritschevi amandmani su bili tada, rekao je Sokol, koji je također optužio bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića da cijelo vrijeme djeluje manje više kao otvoreni bošnjački lobist.

Poručio je i da ova vlada i garnitura HDZ-a radi kao nijedna prije od 2000. naovamo na borbi za interese Hrvata u BiH. Rekao je također da većinu prepreka rade lijeve političke grupacije u Europi.

Složio se da će SAD biti ključan da se pritisne onoga tko ne želi dogovor i destabilizira BiH, a to su po njemu Bošnjaci. Ustvrdio je i da je potpuno krivo govoriti da Čović na bilo koji način doprinosi destabilizaciji zemlje.

Reagirajući na Sokolove tvrdnje, Bauk je uzvratio da su SDP-ovci dali amandman na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, ali da on nije prihvaćen, pa zbog toga nisu glasali za tu deklaraciju. Dodao je da je ona donesena i bez njihovih glasova, ali da nije imala učinak.

U odgovoru na Sokolov komentar o lijevim strankama, Bauk je izrazio nadu da će HDZ postići da barem CSU ne glasa za rezoluciju o BiH u Bundestagu.

– Mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da rezultati glasanja budu onakvi kakvi mi mislimo da bi trebali biti, rekao je Sokol.

Avdagić je pak rekao da ono što će donijeti njemački parlament neće ništa promijeniti te da Njemačka sama ima problema sa svojim izbornim zakonom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas