Pratite nas

Razgovor

Sokolar: Situacija u Savudrijskoj vali je vrlo komplicirana i prijeti joj eskalacija

Objavljeno

na

Ministarstvo vanjskih poslova RH poručilo je hrvatskim ribarima u Savudrijskoj uvali da ne moraju strahovati za kazne koje Slovenci pišu zbog navodne povrede njihove granice. No upitno je prijete li kazne hrvatskim policajcima koji svakodnevno štite i prate ribare.

Zoran Sokolar, umirovljeni djelatnik MUP-a, komentirao je u HRT-ovom Studiju 4 ultimatum koji ističe u 16 sati, a kojega je premijeru Andreju Plenkoviću dao ratni veteran Petar Janjić Tromblon. Kazao je da je to jedan simbolični poziv ili vapaj da dvije države napokon riješe tu situaciju.

Taj potez nije moguć iz više razloga – ponajprije zbog posebnih propisa koja uređuju plovidbu na moru, a tu su potrebne i posebne dozvole. Stoga ponavljam da se tu zapravo radi o pozivu da je strpljenju kraj. Situacija u Savudrijskoj vali je vrlo komplicirana i prijeti joj eskalacija.

Situacija ondje nije redovita. Da je redovita slovenska policija držala bi se crte razgraničenja, odnosno crte sredine u samom zaljevu. Prema tome, na ovakav način kako slovenska policija provodi politiku svoje vlasti, nužno dolazi do kontakata odnosno i do prijepora s jedne strane njih kao naoružanih predstavnika i nas koji smo također u plovilima naoružani. Prema tome, gruba kršenja naše teritorijalne cjelovitosti nisu dobra za obje države, rekao je Sokolar.

Potvrdio je da je bilo dosad pokušaja slovenskog pravosuđa nad hrvatskom policijom zbog uredovanja na granici. Takvih slučajeva je bilo posebno u Savudrijskoj vali. Od 1991. godine nadalje stalno su se policije obje države susretale na moru, ali 2002. godine u kolovozu bilo je malo većih srazova, kazao je i dodao da nitko od hrvatskih policajaca nije odgovarao.

Opisujući slovenske i hrvatske kontakte u Savudrijskoj vali posljednjih dana Sokolar je kazao: pomorski policajci Slovenije idu pramcem svog policijskog naoružanog broda u bok hrvatskog pomorskog policijskog broda. To je direktno kršenje sigurnosti pomorske plovidbe. Osim toga, odbijanje, odvraćanje, paralelna plovidba pruža niz mogućnosti da dođe i do neželjenog kontakta, a isto tako i do pomorske nesreće, rekao je Sokolar.

Naglasio je da je slovenska granična policija u Kopru već 8. travnja 1991. godine obavijestila policijsku postaju Umag i policijsku postaju za graničnu kontrolu, odnosno za postupanje na moru u Puli, da će za suzbijanje emigracija i krijumčarenja na moru zaposjesti cijeli, kako oni kažu, Piranski zaljev.

Slijedom toga oni polažu na određeni način pravo zaposjedanja, odnosno obavljanja vlasti iako oni to nisu nikada ostvarili na terenu, istaknuo je umirovljeni djelatnik MUP-a za Studio 4.

Sokolar: Ne treba ni ne može policija stvarati granice. Političari se moraju dogovoriti

Naša policija je uložila puno truda i strpljenja, od 1991. nadalje, da se stanje na granici održi stabilno. Međutim, imamo problema i na drugim granicama gdje se potencira ili pretendira na neki način da se oduzme naš dio teritorija, kazao je Sokolar i opet apelira – jedino je moguće da političari sjednu i dogovore se. Bez obzira koliko to trajalo, to se mora riješiti.

U ratovima na području bivše Jugoslavije stradalo je između 130.000 i 140.000 ljudi. Svima je dosta ratova, ali neka onda politika rješava posao. Neka policajcima kaže – ovo vam  je granična crta i dotle radite. A ne da policajci na terenu stvaraju neku svoje običajno ili neko drugo pravo koje se može tumačiti ovako ili onako, dodaje Sokolar.

Govoreći o odnosima sa slovenskim kolegama kazao je da su prema njegovim iskustvima slovenske kolege drage i stručne. S njima imam i  privatne veze i poznanstva, prijateljstva. Ali kad se spomene Savudrijska vala ili Piranski zaljev – to za njih predstavlja dogmu.

Oni ne žele odstupiti ni milimetar od toga da je njihova cijela Savudrijska vala, odnosno Piranski zaljev, tvrdi Sokolar i upozorava – ne treba ni ne može policija stvarati granice. Političari moraju sjesti i dogovoriti.

Ruža Tomašić: Hrvatska mora braniti svoju granicu na moru!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari