Pratite nas

Kolumne

Šola: Hoće li najnovije promjene na Pantovčaku zastati na uklanjanju bista?

Objavljeno

na

Napisah nakon inauguracije aktualnog predsjednika kolumnu na ovoj stranici – da će Milanović krenuti u rat protiv državnih simbola. Evo samo podsjećanje na taj tekst otprije nekoliko tjedana: “Ako bih u jednoj riječi trebao sažeti što je to bila inauguracija Zorana Milanovića, onda je to – desimbolizacija.

Dok je izgovarao rečenicu kako su ratovi završeni, upravo je tom inauguracijom i govorom koji je izrekao otvorio novi, rat protiv državnih simbola. Tipično za svaku anarhističku ljevicu koja se ponaša da je ona apsolutni početak.” I eto, apsolutni početak se dogodio. Kakav kralj Tomislav, kakav Ante Starčević, kakav Stjepan Radić, kakav Strossmayer, Ivan Mažuranić… svi vanka, u muzej… hrvatska povijest počinje sa mnom.

Skromno, nema što. Podržavam gospodina Milanovića u tome, jer moramo biti moderni i progresivni i okrenuti se budućnosti, i ovo je jako dobar početak, ali tu ne treba stati s dezinfekcijom Pantovčaka.

Veliki sam ljubitelj životinja i član Društva za zaštitu životinja, a posebno su mi na srcu mufloni. Naime, kao što je pobacao hrvatske velikane u muzej, u skladu s progresivnim globalnim kretanjima u borbi za dobrobit životinja, smatram, i molim ga, da i životinje s Pantovčaka pusti tamo gdje im je mjesto. Ne u muzej, ma nipošto, već u zoološki vrt ili prirodu. Dakle, ako Starčeviću, Radiću, kralju Tomislavu… nije mjesto na Pantovčaku, prema svim civilizacijskim i progresivnim standardima, tamo nije mjesto ni zatočenim životinjama, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

ZATOČENA DIVLJAČ

Naime, kako je svojedobno donio Tportal, prema Programu zaštite divljači, na Pantovčaku su 2011. godine obitavala 124 jelena lopatara te dvije srne i 116 muflona. Dio životinja doveden je s Brijuna u mandatu Stipe Mesića, a divljači su pridruženi poniji i magarci. Tu je i brojna sitna divljač: kune, lisice, vrane, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice, zečevi, fazani, jarebice i trčke, prepelice, divlje patke i crne liske. Tik do Ureda predsjednika žive i vjeverice, paunovi, šišmiši, krtice, ježevi, miševi, šumske voluharice, jastrebovi kokošari, kopci ptičari, škanjci mišari, sove, sivi sokoli, gatalinke, barske kornjače itd.

Predsjednički dvori ograđeni su betonsko-žičanom ogradom visine oko dva metra, s ciljem sprečavanja ulaska neovlaštenih osoba, ali i sprečavanja ulaska ili izlaska divljači. Jeleni lopatari i mufloni nisu, naime, autohtona divljač te se nikako ne smije dopustiti njihov izlazak u slobodnu prirodu.

rema dostupnim podacima iz crvenih knjiga ugroženih vrsta Hrvatske i postojećih stručnih studija, na području Pantovčak – Predsjednički dvori stalno ili povremeno živi niz ugroženih i zaštićenih vrsta, uključujući sisavce, ptice, vodozemce i gmazove kao skupine od posebnog interesa, a među kojima i vrste na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost u smislu očuvanja staništa. Tako je pisao Tportal.

Mnoge od tih životinja jamačno pate u svom neprirodnom staništu na Pantovčaku, što je sa suvremenim modernističkim i progresističkim kretanjima u svijetu apsolutno neprihvatljivo. Pa apeliram na predsjednika da i njih izmjesti s Pantovčaka i, kao hrvatske velikane, prebaci tamo gdje im je mjesto.

Rekoh, meni su posebno na srcu mufloni na Pantovčaku, iako mi ni drugi sisavci s Pantovčaka nisu mrski, jer svi mi, pa i gospodin Milanović, pripadamo porodici sisavaca. No muflon je ipak mogući razlog za ideološke podjele jer nije Europljanin, on je podrijetlom iz Azije, ukraden i donesen u Europu i podsjeća na zločinačku europsku kolonijalnu prošlost, pa molim predsjednika da u skladu s modernim i progresističkim antikolonijalnim strujanjima vrati muflone u svoju pradomovinu.

Inače, muflon je predivan, ima lijepu crveno-smeđu dlaku, mužjaci imaju rogove, dok ih ženke mogu, a i ne moraju imati, što je lagana rodna diskriminacija. Al’ dobro, beštije su beštije i ne možemo ih mjeriti Istanbulskom konvencijom.
Imam još par stvari za koje bih volio da ih predsjednik makne s Pantovčaka.

MOGUĆI PRIJEPORI

Hrvatska je sekularna država, i to moramo čuvati kao zjenicu oka. No na Pantovčaku, među inim, nalazi se dosta umjetnina religijske, biblijske inspiracije, poput Meštrovićeve “Skice za Jobova sina”, pa, sukladno progresivnim i modernim sekularnim strujanjima, uistinu je neprikladno da takve umjetnine budu u Uredu predsjednika jedne sekularne države.

Na koncu, i sam predsjednički Ured na Pantovčaku, smatram, treba iščupati s temeljima i preseliti ga u muzej suvremene umjetnosti. To remek-djelo moderne arhitekture je djelo Richtera i Ostrogovića. I što je tu problem? Ma, opet, može dovesti do ideoloških prijepora u društvu. Da, Titova bista, a danas i sve druge, je maknuta. No ta zgrada završena je, koliko se sjećam, sredinom šezdesetih prošlog stoljeća, i bila je predana drugu Titu na svečanom otvorenju kao dar – Komunističke partije! Zato i s njom u muzej!

Gdje ćemo onda smjestiti predsjednika Milanovića? Ne znam, to nije u mojim kompetencijama, to je za neke druge struke. Mislim na arhitekte, naravno…

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Hodak: Uklanjanje bista je zakašnjela presuda ovoj državi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: ‘Kronologija početka otvorenog rata za novi svjetski poredak’

Objavljeno

na

Objavio

Kad budu jednog dana pravili kronologiju prve epidemije korona-virusa, a možda će se to tada zvati i kronologija početka otvorenog rata za novi svjetski poredak, to bi moglo izgledati ovako.

Faza prva: zapadni svijet podcjenjivački gleda epidemiju izazvanu dotad malo poznatim koronavirusom u kineskom gradu Wuhanu, u pokrajini Hubei, poznatom po velikoj industrijskoj suradnji sa zapadnom modnom industrijom. A ujedno je i glavni svjetski proizvođač zaštitnih maski. Europa i Amerika to doživljavaju kao lokalnu kinesku stvar, iako je virus već posijan među njima. Tada još ne znaju da je Kina barem mjesec i pol tajila epidemiju. A i da su znali, ne bi se ponijeli drukčije.

Faza druga: Europa je šokirana snimkama iz bolnica u talijanskoj pokrajini Lombardiji, u kojoj je najprije i najsnažnije eksplodirala epidemija. Bolnice su u kolapsu, epidemija je ušla u zdravstveni sustav, pacijenti umiru na hodnicima, liječnici moraju birati kome će dati šansu da preživi, vojska odvozi mrtve na kremiranje… Prizori su to o kojima je suvremena Europa dosad samo čitala vezano uz epidemije kuge, kolere, španjolske gripe…

Lombardija je pokrajina modne industrije, s iznimno razvijenom gospodarskom suradnjom s Kinom, s izravnom avionskom linijom s Wuhanom, ali ondje se nalazi i najveći svjetski proizvođač sredstava za uzimanje briseva iz ždrijela i nosa, koja su neizostavni dio testa na koronavirus. Epidemija se širi na cijelu Europu, a uz Italiju, osobito teško s njom se nose Španjolska i Francuska.

Već na prvom koraku puca europska solidarnost. Italija uzalud očekuje pomoć EU-a i EK, čije se vodstvo u to vrijeme bavi mjerama vlastite samoizolacije. Izostala je i solidarna pomoć ostalih država članica, koje se bave suzbijanjem epidemije na vlastitom tlu.

Faza treća. Ovih je dana možemo pratiti u realnom vremenu. EU se pretvorio u zbir država koje se svaka na svoj način suprotstavljaju epidemiji. Europa je na pladnju. U prostor na kojem je izostala europska organiziranost i solidarnost, najprije u talijansku Lombardiju, u pomoć talijanskom zdravstvenom sektoru najprije su stigli kineski epidemiolozi. Bespomoćni pred epidemijom, Talijani su zaboravili odakle im je epidemija stigla.

Potom, slavodobitno mašući kubanskim i talijanskim zastavama, u Lombardiju ulazi kubanska medicinska brigada. Riječ je o poznatim “vojnicima u bijelim kutama” koje je Castrova (Fidelova) Kuba običavala slati svijetom kao pomoć u humanitarnim krizama po Africi i Latinskoj Americi. Kao i svi medicinski timovi ozbiljnih država koji ordiniraju po svijetu u drugim državama kao ispomoć u ratnim i humanitarnim krizama, oni su u prvom redu obavještajna ekspozitura svoje države, u ovom slučaju Kube i njezina strateškog pokrovitelja Rusije.

Uz to, uvijek su imali i snažnu ulogu promocije komunizma i njegova sustava totalne državne kontrole nad društvom. Ovo je prvi put da kubanska medicinska brigada, sastavljena od liječnika koji u domovini nemaju osnovnih medicinskih sredstava za liječenje, dolazi u pomoć Europi, i to jednoj iz njezinih najbogatijih i tehnološki najrazvijenijih pokrajina. Uz njih, s nešto manje pompe, u Italiju u velikom broju stižu Putinovi vojni liječnici. Netko je ovih dana primijetio da nikada nije bilo toliko ruskih vojnika u jednoj članici NATO-a koliko ih je danas u Lombardiji.

Kako sada stvari stoje, ondje gdje 1945. godine nije mogla ući Staljinova Crvena armija, jer je zaustavljena američko-britanskim divizijama, danas kao spasitelji ulaze vojno-medicinske ekspedicije Vladimira Putina, Xi Jinpinga i Raula Castra. Zasad je to tek simbolični ulazak i velika propagandna pobjeda Kine, Rusije i Kube i zapadnih promotora autoritarnih poredaka nastalih mutacijom komunističkih režima.

Na sva usta u Europi ih zasad, riječju, ali i djelima u suzbijanju epidemije (policijska država, verbalna i postupovna brutalnost prema zaraženima ili potencijalno zaraženima) otvoreno promovira tek naš susjed Aleksandar Vučić. Ali uskoro bi metode totalne državne kontrole mogle dobiti i širu potporu u središtu stare Europe. Zato je bilo važno reagirati na pokušaj hrvatske Vlade za zakonskim ovlastima na potpunu kontrolu kretanja građana preko mobitela.

Naime, nakon prvog pada na ispitu solidarnosti, EU počinje padati i na ispitu zajedničkog suprotstavljanja koronavirusu i življenja s njime. Države mediteranskog kruga, predvođene Italijom, Španjolskom i Francuskom, pokrenule su inicijativu za izdavanje europskih korona-obveznica, kojima bi se financirao oporavak zdravstvenih i gospodarskih sustava od posljedica epidemije.

Njemačka je to, uz potporu Nizozemske, rezolutno odbila, štiteći euro, ali i svoj proračun. Ta je podjela ovaj tjedan blokirala Europsko vijeće i odluke o bilo kakvom financijskom modelu sanacije krize. Unutar članica EU-a obnavlja se stari jaz nastao još u krizi 2008. godine, samo u još dramatičnijim uvjetima. U takvim uvjetima predsjednica Komisije Ursula von der Leyen apelira na države članice EU-a da ne puštaju treće države da preuzmu njihove zdravstvene i druge strateške sektore. Misli, dakako, prvenstveno na Kinu i Rusiju.

Ali EU nije u stanju ponuditi alternativu uoči četvrte faze. A to će biti faza preuzimanja. EU je čeka u ležećem položaju.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ristić: Ako Vlada hitno ne rastereti gospodarstvo, očekuje nas više od pola milijuna nezaposlenih

Objavljeno

na

Objavio

Izvoz je skoro u potpunosti zaustavljen, turizma, koji čini petinu proračuna, gotovo pa i nema, a o doznakama iz inozemstva ne treba niti sanjati.

Poznata je biblijska priča o tome kako je faraon jednom usnio san o sedam debelih krava, koje su potom pojele sedam mršavih krava. Kako bi dokučio njegovo značenje u pomoć je pozvao Josipa, koji mu je objasnio kako je taj san pretkazanje sedam sušnih godina koje će uslijediti nakon sedam plodnih, i kako plodne godine treba iskoristiti kao pripremu za sušne koje dolaze.

Ova prispodoba pada na pamet dok danas gledamo kako se nad našim životima nadvija pošast “biblijskih” razmjera. Suočeni s pandemijom korone i zatvaranjem čitavih država u karantenu, ekonomija se počela ozbiljno ljuljati i prijeti sveopćim kolapsom.

Dok burze plešu kao da se radi o kriptovalutama, vlade proglašavaju hitne ekonomske mjere koje bi trebale ublažiti ovaj kolaps, a ljudima olakšati teške dane koji ih očekuju. Ali, kod nas izgleda nije tako.

Sudeći prema onome što vidimo, donose se mjere koje bi mogle imati sasvim suprotan učinak, piše Borislav Ristić / Večernji list

Tako je u prvim danima epidemije i navale na supermarkete Vlada donijela mjere o kontroli cijena nekih proizvoda. U okolnostima prekinutih lanaca dobave ograničiti cijene znači samo mogućnost da dođe do nestašica, jer se nikome ne isplati prodavati nešto ispod nabavne cijene. Ako biste određen broj artikala prodavali ispod nabavne cijene trošak ćete prebacit i poskupiti sve ostale artikle.

Potom je stigla i druga vladina mjera, kojom se poduzetnicima nudi mogućnost podizanja kredita i odgode plaćanja poreza i doprinosa u sljedeća tri mjeseca. To je očito palijativna mjera kojom se šalje apsurdna poruka kako smo sada slobodni ne plaćati struju i režije, ali ćemo platit za tri mjeseca sve odjednom, kada možda ne bude ni posla niti prihoda.

Takve mjere će naravno prouzročiti i rast cijena, jer je računica jednostavna – ako ne budem bio likvidan, moram se zadužiti, pa je bolje da podignem cijene kako se ne bih morao zaduživati. Vladino kreditiranje uz odgodu u ovoj situaciji znači još dublje zakopavanje, jer je ironično olakšicom nazivati kredit s kojim otplaćuješ dugove nastale u vrijeme dok ti je bio zabranjen rad, a uz to kao bonus dobiješ i kamatu.

Tako vidimo koliko su prijetnje vlasti kako će biti “zapamćeno” svima koji budu otpuštali radnike ili podizali cijene u stvari poput pucanja u vlastitu nogu, jer će rast cijena i otkazi biti upravo posljedica njihovih mjera. Umjesto da se dugovi i obveze poduzetnika u ovoj izvanrednoj situaciji otpišu, imamo mjere zbog kojih će ti dugovi još više rasti. Nisu li, onda, otkazi i gašenje tvrtki neminovan ishod?

Svi se sjećamo zadnje ekonomske krize i koliko je ljudi ostalo bez posla, što je za direktnu posljedicu imalo dužničku krizu, sa stotinama tisuća zaduženih i ovršenih. A onda je uslijedilo onih sedam “debelih” godina, kada je išlo dobro.

Tih sedam godina, međutim, mi nismo, poput nekih odgovornih zemalja, slijedili upute mudrog Josipa i pripremali gospodarstvo za krizu, već smo imali populističke mjere rastrošne vlasti, koja je novac bacala na “spašavanje” gubitaša. I sada nam dolazi onih sedam mršavih krava, koje počinju gutati one debele.

A vlada se u toj situaciji očito ne bavi sadržajem, već nastavlja iscrpljivati onu mršavu kravu muzaru. Umjesto da poduzme hitne mjere kako bi se gladnu kravu nahranilo da bi preživjela krizu, Vlada joj propisuje multivitamine i radi na poboljšavanju njenog apetita, pa kažu kako se tvrtke trebaju dodatno zadužiti, iako mnoge od njih neće preživjeti ni narednih mjesec dana mužnje.

Ukoliko se hitno ne krene u oprost dugova i pomogne realni sektor, neće biti ništa za nikoga. Neće biti ni za mirovine, niti za plaće u javnom sektoru. Uza sve to, neće biti ni za sve one požrtvovane ljude u zdravstvu, koji spašavaju živote. A znamo da je to sustav koji je i do sada stvarao gubitke, zato nije potrebna velika mudrost da se zaključi kako bi kolaps gospodarstva doveo do kolapsa zdravstva, u trenutku kad nam je ono najpotrebnije.

Ako je pak ono zadnje bila ekonomska kriza, ovo što nam dolazi je ekonomska katastrofa.

Nikada kao do sada svjetska ekonomija nije bila tako zaustavljanja, pa ne čude procjene da ćemo u proračunu imati rupu veću od 50 milijardi kuna.

Dovoljno je samo reći kako nema tri najveće stavke našeg proračuna – izvoz je skoro u potpunosti zaustavljen, turizma, koji čini petinu proračuna, gotovo pa i nema, a o doznakama iz inozemstva ne treba niti sanjati, piše Borislav Ristić / Večernji list

Mnogi su se, nakon svega što nas je zadesilo, epidemije i potresa, pitali što je sljedeće. Izgleda da smo dobili odgovor – ministar Horvat. Nonšalantnim ponašanjem i receptima koje nam prepisuju, šalje nam se poruka – nema panike, ako preživite koronu, možda umrete od gladi.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari