Pratite nas

Kolumne

Šola: Hoće li najnovije promjene na Pantovčaku zastati na uklanjanju bista?

Objavljeno

na

Napisah nakon inauguracije aktualnog predsjednika kolumnu na ovoj stranici – da će Milanović krenuti u rat protiv državnih simbola. Evo samo podsjećanje na taj tekst otprije nekoliko tjedana: “Ako bih u jednoj riječi trebao sažeti što je to bila inauguracija Zorana Milanovića, onda je to – desimbolizacija.

Dok je izgovarao rečenicu kako su ratovi završeni, upravo je tom inauguracijom i govorom koji je izrekao otvorio novi, rat protiv državnih simbola. Tipično za svaku anarhističku ljevicu koja se ponaša da je ona apsolutni početak.” I eto, apsolutni početak se dogodio. Kakav kralj Tomislav, kakav Ante Starčević, kakav Stjepan Radić, kakav Strossmayer, Ivan Mažuranić… svi vanka, u muzej… hrvatska povijest počinje sa mnom.

Skromno, nema što. Podržavam gospodina Milanovića u tome, jer moramo biti moderni i progresivni i okrenuti se budućnosti, i ovo je jako dobar početak, ali tu ne treba stati s dezinfekcijom Pantovčaka.

Veliki sam ljubitelj životinja i član Društva za zaštitu životinja, a posebno su mi na srcu mufloni. Naime, kao što je pobacao hrvatske velikane u muzej, u skladu s progresivnim globalnim kretanjima u borbi za dobrobit životinja, smatram, i molim ga, da i životinje s Pantovčaka pusti tamo gdje im je mjesto. Ne u muzej, ma nipošto, već u zoološki vrt ili prirodu. Dakle, ako Starčeviću, Radiću, kralju Tomislavu… nije mjesto na Pantovčaku, prema svim civilizacijskim i progresivnim standardima, tamo nije mjesto ni zatočenim životinjama, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

ZATOČENA DIVLJAČ

Naime, kako je svojedobno donio Tportal, prema Programu zaštite divljači, na Pantovčaku su 2011. godine obitavala 124 jelena lopatara te dvije srne i 116 muflona. Dio životinja doveden je s Brijuna u mandatu Stipe Mesića, a divljači su pridruženi poniji i magarci. Tu je i brojna sitna divljač: kune, lisice, vrane, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice, zečevi, fazani, jarebice i trčke, prepelice, divlje patke i crne liske. Tik do Ureda predsjednika žive i vjeverice, paunovi, šišmiši, krtice, ježevi, miševi, šumske voluharice, jastrebovi kokošari, kopci ptičari, škanjci mišari, sove, sivi sokoli, gatalinke, barske kornjače itd.

Predsjednički dvori ograđeni su betonsko-žičanom ogradom visine oko dva metra, s ciljem sprečavanja ulaska neovlaštenih osoba, ali i sprečavanja ulaska ili izlaska divljači. Jeleni lopatari i mufloni nisu, naime, autohtona divljač te se nikako ne smije dopustiti njihov izlazak u slobodnu prirodu.

rema dostupnim podacima iz crvenih knjiga ugroženih vrsta Hrvatske i postojećih stručnih studija, na području Pantovčak – Predsjednički dvori stalno ili povremeno živi niz ugroženih i zaštićenih vrsta, uključujući sisavce, ptice, vodozemce i gmazove kao skupine od posebnog interesa, a među kojima i vrste na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost u smislu očuvanja staništa. Tako je pisao Tportal.

Mnoge od tih životinja jamačno pate u svom neprirodnom staništu na Pantovčaku, što je sa suvremenim modernističkim i progresističkim kretanjima u svijetu apsolutno neprihvatljivo. Pa apeliram na predsjednika da i njih izmjesti s Pantovčaka i, kao hrvatske velikane, prebaci tamo gdje im je mjesto.

Rekoh, meni su posebno na srcu mufloni na Pantovčaku, iako mi ni drugi sisavci s Pantovčaka nisu mrski, jer svi mi, pa i gospodin Milanović, pripadamo porodici sisavaca. No muflon je ipak mogući razlog za ideološke podjele jer nije Europljanin, on je podrijetlom iz Azije, ukraden i donesen u Europu i podsjeća na zločinačku europsku kolonijalnu prošlost, pa molim predsjednika da u skladu s modernim i progresističkim antikolonijalnim strujanjima vrati muflone u svoju pradomovinu.

Inače, muflon je predivan, ima lijepu crveno-smeđu dlaku, mužjaci imaju rogove, dok ih ženke mogu, a i ne moraju imati, što je lagana rodna diskriminacija. Al’ dobro, beštije su beštije i ne možemo ih mjeriti Istanbulskom konvencijom.
Imam još par stvari za koje bih volio da ih predsjednik makne s Pantovčaka.

MOGUĆI PRIJEPORI

Hrvatska je sekularna država, i to moramo čuvati kao zjenicu oka. No na Pantovčaku, među inim, nalazi se dosta umjetnina religijske, biblijske inspiracije, poput Meštrovićeve “Skice za Jobova sina”, pa, sukladno progresivnim i modernim sekularnim strujanjima, uistinu je neprikladno da takve umjetnine budu u Uredu predsjednika jedne sekularne države.

Na koncu, i sam predsjednički Ured na Pantovčaku, smatram, treba iščupati s temeljima i preseliti ga u muzej suvremene umjetnosti. To remek-djelo moderne arhitekture je djelo Richtera i Ostrogovića. I što je tu problem? Ma, opet, može dovesti do ideoloških prijepora u društvu. Da, Titova bista, a danas i sve druge, je maknuta. No ta zgrada završena je, koliko se sjećam, sredinom šezdesetih prošlog stoljeća, i bila je predana drugu Titu na svečanom otvorenju kao dar – Komunističke partije! Zato i s njom u muzej!

Gdje ćemo onda smjestiti predsjednika Milanovića? Ne znam, to nije u mojim kompetencijama, to je za neke druge struke. Mislim na arhitekte, naravno…

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Hodak: Uklanjanje bista je zakašnjela presuda ovoj državi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kolumne

Negativna evolucija povijesti ponovno ubija nadu milijunima ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Događaji oko Hong Konga promijenit će sliku Kine u svijetu. Mnogi su je doživljavali kao “okrenutu sebi” i bez ambicija da nameće svoju ideologiju i sustav vladavine drugima. Sada možemo vidjeti da je to bila zabluda

Zadnjeg dana lipnja, točno na 23. obljetnicu predaje britanske uprave nad Hong Kongom, kineske su vlasti donijele dugo najavljivani zakon o sigurnosti. Radi se o drakonskom zakonu, koji je donesen kao odgovor kineskih komunističkih vlasti na prošlogodišnje masovne prosvjede u Hong Kongu.

Već sutradan je po tom zakonu uhićeno 300 prosvjednika, kojima sada prijeti izručenje Kini i proces pred tamošnjim sudovima. Po tom zakonu, oni mogu biti suđeni za terorizam, subverzivno djelovanje i doušništvo sa stranim silama zbog izražavanja mišljenja, čime se na drastičan način ukidaju vladavina prava i demokracija u ovoj nekadašnjoj oazi slobode na Dalekom istoku.

Britanski je premijer Boris Johnson na ovo reagirao nudeći građanima Hong Konga državljanstvo, dok je američki kongres donio zakon kojim se uvode sankcije za neke kineske državne tvrtke.

Premda je Zapad sklon gledati na kinesku strategiju isključivo kroz geopolitičku i vojnu optiku, kao u biti racionalnu strategiju u duhu ciničnog konfucijanizma, stvarnost nam govori kako je ideologija samo srce tog režima, koje on želi po svaku cijenu očuvati.

Kada je kineski predsjednik Xi Jinping preuzimao dužnost glavnog tajnika KP Kine 2013., istaknuo je kako “historijski materijalizam osuđuje kapitalizam na izumiranje, a socijalizam na pobjedu”. Samo se osjećajem ideološke ugroze režima mogu objasniti koraci koje kineske vlasti poduzimaju prema Hong Kongu, kao i prema susjednim zemljama i, konačno, konfrontacije sa samim Zapadom.

Iz tog osjećaja ugroze proizlazi i kineska želja za svjetskom dominacijom, njena vojna ekspanzija, masivne investicije u infrastrukturu u namjeri da se kontrolira svjetske trgovinske tokove, kao i otvaranje fronti u domeni informatičkog ratovanja. Dovoljno je spomenuti kako Kina od 27 susjednih zemalja samo s tri ima prijateljske odnose.

Prema tumačenju samog Pekinga, ostvarenje kineskog sna o “novom dobu” u direktnoj je sprezi s diskreditacijom sustava vrijednosti liberalnog kapitalizma, vladavine prava i demokracije. Unatoč prihvaćanju određenih mehanizama tržišnog kapitalizma, kineske vlasti vjeruju da su oni predvodnici sustava koji se nalazi u oštroj opoziciji prema kapitalističkom svijetu.

U internom partijskom dokumentu iz 2013. Govori se o tome kako se Kina nalazi “usred intenzivne ideološke kampanje” u borbi za opstanak. Kao glavna prijetnja opstanku Kine navode se “podjela vlasti”, “neovisno sudstvo”, univerzalna ljudska prava”, “zapadne slobode”, “ekonomski liberalizam”, “sloboda tiska” i “slobodna razmjena informacija na internetu”.

Iz promašaja maoističke etape kineski komunisti su izvukli pouku da Kina može biti jaka samo ako je integrirana s ostatkom svijeta. Međutim, primjer Sovjetskog Saveza ih je naučio kako “otvaranje” krije svoje opasnosti. Po njima, kolaps SSSR-a je započeo Hruščovljevom kritikom Staljina. Xi Jinping na pitanje “Zašto je propao Sovjetski Savez?” kaže: “Odgovor je u sferi ideologije – preispitivanje ideologije je ludost!” U svom čuvenom referatu s 19. kongresa KP Kine 2017. godine, Xi Jinping je obznanio kako Kina ulazi u “novo doba”.

Prema njemu, prošlo je vrijeme kada je Kina “skrivala svoju snagu i čekala svoje vrijeme”, što je bila deviza kojom se vodio njegov prethodnik Deng Xiaoping u prvoj fazi “otvaranja”. Sada je došlo vrijeme da Kina tu snagu otvoreno pokaže i aktivno se uključi u promjenu međunarodnih odnosa i ostvarenje plana za kineskom dominacijom.

Događaji oko Hong Konga svakako će promijeniti sliku Kine u svijetu, koju su mnogi doživljavali kao “okrenutu sebi” i bez ambicija da nameće svoju ideologiju i sustav vladavine drugima.

Sada na primjeru Hong Konga možemo vidjeti da je to bila zabluda, te da kineski režim ne preza od poduzimanja drastičnih koraka kako bi svijet uskladio sa svojom ideologijom i podvrgnuo ga svojoj kontroli. U osnovi beskrupuloznog ukidanja demokracije u Hong Kongu stoji ideološka motivacija kineskog režima, a ne racionalna strategija.

Scene koje danas gledamo podsjećaju na podizanje Berlinskog zida i početak Hladnog rata između nekadašnjeg SSSR-a i Zapada. Negativna evolucija povijesti ponovno zatvara horizont nade milijunima ljudi koji bježe od blagodati komunističkog raja, dok se slobodni svijet suočava sa spoznajom o naravi monstruma kojeg je desetljećima tetošio i hranio

Borislav Ristić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Milan Ivkošić: Za Hrvatsku bi na vlasti bio najbolji HDZ; ali bez Škore

Objavljeno

na

Objavio

Sutra dolazi olakšanje, kao sunce poslije tolike predizborne kiše koja je natapala zemlju do gnjecavosti. U toj kiši fraza i protufraza nije bilo nijednog uvjerljivog programa koji bi, od pojedinosti do pojedinosti, zadovoljio birače i naveo ih na glasanje za određenu stranku ili koaliciju.

Zapravo je jedini program imao HDZ ali ponajviše zato što je četiri godine bio na vlasti pa znamo kako vlada i kako bi vladao. Restart koalicija počinje svoj program naglašavanjem kako je riječ o “strankama bliskih svjetonazora i sličnih programa socijaldemokracije, lijevoga centra, progresivne i liberalne demokracije i zelenoga razvoja”, piše Milan Ivkošić / Večernji list

Zapravo i nisu trebali ništa drugo napisati jer svak zna reći da je za “sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva”, da je “Hrvatska ekonomski slaba, demokratski deficitarna, obrazovno zastarjela, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena i administrativno neučinkovita”, da je potreban “novi početak”, itd., itd.

Kad bi, na primjer, neki radnik zaposlen u državnoj ili privatnoj tvrtki tražio koji bi mu program donio veću plaću, manje troškove života i sigurnu budućnost za njegovu djecu, ne bi našao manje-više ništa. Stoga ću ponoviti što sam već napisao: desni će glasati za desne, lijevi za lijeve, srednji za srednje, ekstremni za ekstremne, Srbi za svoje, Istrani za svoje…

U Hrvatskoj i nisu mogući spektakularni obrati na izborima i velika premoć neke stranke. Unekoliko se taj prevrat dogodio na početku 2000. godine kad je “restart koalicija” Budiše i Račana uvjerljivo pobijedila HDZ, ali od tada do danas SDP je na vlasti dvaput teško razočarao a Budiša i njegova stranka su nestali, pa današnja Restart koalicija nema šanse ponoviti uspjeh oporbe s početka 2000. godine.

Razočarao je nekoliko puta i HDZ, uključujući i Plenkovićev, no ipak će te dvije stranke osvojiti najviše glasova na izborima i biti glavne u jednoj ili drugoj koaliciji. Dakle, na kraju će Hrvatska odlučivati – Plenković ili Bernardić. Za Hrvatsku bi vjerojatno ipak bilo najbolje da pobijedi HDZ, što će se zacijelo i dogoditi.

Živimo u teškim vremenima, koronavirus bacio nas je na koljena, ali je vlast jako dobro vodila zemlju od početka pandemije i nastojala da posrnulo gospodarstvo ne padne. Stoga bi bila jako rizična promjena vlasti, kao otprilike kad bi zbog nekih razloga kirurga u osjetljivoj fazi operacije bolesnika zamijenio kolega. No to vrijedi samo u slučaju da HDZ vlada uz pomoć glasova manjinaca i još nekih, bez Škore. Sa Škorom to bi bilo gore nego velika koalicija.

Prvo, na što bi sličila koalicija u kojoj je jedan partner nastao kao suprotnost drugome? To bi bilo kao kad bi tko kome oteo ženu ali bi po dogovoru svi živjeli u istoj kući i dijelili isti krevet. Ni stari ni novi muž ne bi bili muževi, niti bi žena bila njihova žena. Ako bi se Škoro radi koalicije odrekao svojih stavova, zašto mu je onda uopće trebalo tim stavovima zavoditi dio birača? Slično načelo vrijedi i za Plenkovića – on može sa Škorom samo ako se “poškori”.

Stoga bi zasigurno koalicija Plenković-Škoro bila puno konfliktnija od negdašnje koalicije HDZ-Most. A ta konfliktnost u vremenu u kojem je Hrvatska u “konfliktu” s teškim stanjem u gospodarstvu i s pandemijom za zemlju bi mogla biti opasna.

Škoru zapravo nacionalni interesi ne zanimaju, on je od njih i dosad bježao, samoljubivi narodni pjevač i bogatun sigurno ne bi mogao podnijeti drugorazrednu ulogu u koaliciji pa bi bio spreman na svaki lom da bi bio prvi.

Zato bi on u koaliciju s HDZ-om samo uz uvjet da Plenković ne bude premijer, jer Plenković je jedina osobnost u stranci kojoj Škoro nije ni do gležnja a htio bi za glavu biti veći od njega. Iz slične samoljubivosti Mostu nisu uspijevali savezi s tom strankom.

Most i danas pamti svoja posrnuća na vlasti, pa se uoči izbora, premda slab te će jedva biti parlamentarna stranka, okomio i na HDZ i na SDP, kao da im je ravan. I iznova se pozivajući na narod kod kojeg stoji katastrofalno.

Dakle, treba moliti Boga da HDZ, bude li relativni pobjednik, izbjegne Škoru i vlast sastavi s drugim partnerima. SDP bi u teško neideološko stanje unio ideološke kriterije, a Škoro, okrenut samo sebi i svojoj ne postojećoj veličini, to stanje i ne vidi.

Milan Ivkošić / Večernji list

Sve na jednom mjestu. Usporedba uspješnosti vlada HDZ-a i SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari