Connect with us

Kolumne

Šola: Nakon što je pokušala ukrasti Božić, hoće li nam EK pokušati ‘ukrasti‘ kuće i stanove?

Objavljeno

-

Svaka manipulacija počinje od zahvata u jezik. Svaki totalitarizam, svaki uvod u civilizacijsko i kulturološko crnilo počelo je od riječi i sintagmi koje zvuče nevino.

O tome su napisane brojne studije. Spomenut ću samo jednu koja opisuje jezičnu zlouporabu, mimikriju, kojom je Hitler sakrio svoje prave namjere. To je djelo “Zloporaba jezika, zloporaba moći” njemačkog filozofa Josefa Piepera, koji je još sedamdesetih godina upozorio na jezični inženjering kao ključ manipulacije masama s prikrivenim zloćudnim nakanama. Danas, veli Pieper, svi znamo što je Hitler mislio pod pojmom “Lebensraum”. Nevin i za svakog zdravorazumskog čovjeka prihvatljiv pojam “životni prostor”. U prijevodu na mnoge jezike, pa i na engleski, “Lebensraum” zvuči još nevinije, to je “dnevna soba” (living room).

Jednako tako, danas znamo što je to “Endlösung den Judenfrage” (konačno rješenje židovskog pitanja), no tada je to bio tek dvosmisleni eufemizam za jedan od najvećih zločina u ljudskoj povijesti. Jednako tako, u SSSR-u se glavno glasilo koje je lagalo ljude zvalo “Pravda” (Istina).

Niti u bunilu ne bih povlačio nikakve istoznačnosti između EU-a i zločinačkih režima prošlosti. No kako kroz povijest, tako i danas, od reklamne industrije do zakona u demokratskim društvima, nitko nije imun od zlouporabe jezika, pogotovo riječi koje zvuče lijepo, a zapravo su uvod u nešto ne baš lijepo, ovdje ću se pozabaviti s par riječi, sintagmi, kojima Europska komisija ide i protiv zdravog razuma, protiv vlastitih građana, njihova identiteta i temeljnih prava.

U Europskoj uniji u tijeku je već duže vremena dvostruka revolucija. Prva je ona kojom se želi promijeniti narav čovjeka i naše kulture, a provodi se u ime veoma prihvatljive riječi – “inkluzivnost”. Nedavni slučaj pokušaja “krađe Božića” od strane Komisije, kao i brisanje razlike između muškog i ženskog prilikom oslovljavanja u kontekstu “rodne neutralnosti”, kao i naziva otac i majka, poznati su. Sve je to nasilje nad zbiljom, nad ljudima, nad kulturom i našim milenijski građenim identitetom u ime – inkluzivnosti. Lijepa riječ.

Druga je revolucija koja je na djelu u EU-u, osim ove antropološko-kulturološke, zelena revolucija pretvorena u religiju. Kao što prva provodi svoje soft nasilje pod riječju “inkluzivnost”, odnosno “rodna neutralnost”, zelena revolucija također ima svoju plemenitu neutralnost nazvanu “klimatska neutralnost”.

PRIVATNO VLASNIŠTVO

Protiv ekologije nitko normalan nema ništa protiv. No kada u ime “klimatske neutralnosti” idete u napad na tuđe privatno vlasništvo, e onda čekaj malo… Tako Europska komisija u pripremi ima dokument kojim bi se, u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, europskim građanima zabranila prodaja i najam vlastitih (!) kuća i stanova ako nemaju zadovoljavajući ekološki certifikat. I sada je potreban takav certifikat, ali ne za zabranu prodaje ili najma nekretnine, nego za određivanje više/niže cijene, što je razumno.

No prema novom prijedlogu, za nekoliko godina kuće i stanovi niskog energetskog razreda neće se moći prodavati niti iznajmljivati, što, očito, uključuje i apartmane na moru. Tako se u ime zelene revolucije, “klimatske neutralnosti”, dovode u pitanje ustavna prava koja su se do sada smatrala neotuđivim, poput privatnog vlasništva i raspolaganja njime u kontekstu slobode gospodarske inicijative.

Ako netko želi prodati ili iznajmiti svoju (!) kuću bez, recimo, demit fasade, a netko takvu kuću ili apartman želi kupiti ili unajmiti, što država ili Bruxelles ima s tim? I tko je taj ili ti koji će određivati kriterije za “klimatski neutralnu” kuću?

Ako ovaj prijedlog bude prihvaćen, to će, među inim, snažno pogoditi ne samo Hrvatsku, jer je za radnike izgrađeno mnoštvo nekvalitetnih stambenih naselja nakon Drugog svjetskog rata, radnika i umirovljenika koji i danas spajaju kraj s krajem, kako će oni, ili tko, financirati klimatski neutralnu obnovu svojih nekretnina?

Eto nam, dakle, “inkluzivnosti” i “klimatske neutralnosti”, revolucionarnih ideologija koje se kriju iza sasvim prihvatljivih riječi i sintagmi. Ključ svakog jezičnog inženjeringa, pa i danas, jest fenomen koji je Orwell nazvao “doublethink”, iliti dvostruko razmišljanje.

Doublethink je simulacija komunikacije, jer ne komunicira, a njegove su riječi u proturječju sa svojim značenjem. Dvostruko mišljenje implicira sposobnost istovremenog prihvaćanja u vlastitoj svijesti dva među sobom oprečna mišljenja, prihvaćajući oba: rat je mir, sloboda je ropstvo, a na primjeru Europske komisije i pokušaja “krađe Božića” u ime uključivosti (inkluzivnosti), orwellovski “doublethink” na bruxelleski način značio bi – uključivost je isključivost.

Klimatska neutralnost, pak, Europske komisije u tom orwellovskom kontekstu nije klimatska neutralnost, nego klimatska diskriminacija, a spašavanje (planeta) je ubijanje sirotinje jer im se nameću za njih financijski neizdržive klimatski neutralne norme i porezi.

Tko će financijski biti dobitnik, a tko gubitnik zelene revolucije i “klimatske neutralnosti”? Raja, kao i kod svih revolucija, teško. Revolucionari, sigurno.

Božić je “raja”, za sada, obranila od “inkluzivnosti”. Valjda će i vlastite domove i raspolaganje njima od “klimatske neutralnosti”.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Šola: ‘Zabranjujući riječ Božić i kršćanske simbole, Europska komisija radi isto što i islamisti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas