Pratite nas

Vijesti

ŠOLA: Zašto su republike bivše Jugoslavije istovremeno ukinule Zakon o podrijetlu imovine?

Objavljeno

na

Nekoliko tjedana, gle čuda, prije nego što će HDZ pobijediti na prvim višestranačkim izborima, a iz Miloševićeve retorike bilo i slijepcu jasno da će izbiti rat, sve republike bivše Jugoslavije istovremeno su ukinule jedan zanimljiv zakon, Zakon o podrijetlu imovine. Sabor Socijalističke Republike Hrvatske, kao i drugi “parlamenti” bivših jugoslavenskih republika, 27. travnja 1990. pod predsjedanjem Anđelka Runjića i u vrijeme predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske Ive Latina, pred sam rat i raspad Jugoslavije, stavljaju izvan snage baš Zakon o podrijetlu imovine, piše Ivica Šola u svojoj kolumni za Glas Slavonije.

Ne treba smetnuti s uma da je na kraju svog drugog predsjedničkog mandata Stipe Mesić, koji je od “nekoga” posudio dva milijuna kuna za kupnju novog stana, a ne zna se je li tom nekom vratio novac, Anđelka Runjića i Ivu Latina odlikovao Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos dobrobiti građana Republike Hrvatske. Da, orden za dobrobit hrvatskih građana, samo ne piše u obrazloženju kojih to građana uoči rata. Onih koji su se pripremali da u ratnom kaosu opljačkaju, privatiziraju bivšu državnu imovinu, da se preko noći obogate. Imate li drugo logično objašnjenje za ukidanje baš Zakona o podrijetlu imovine uoči izbijanja rata i sasvim sigurnog raspada bivše države? Ja nemam, to je bio čin kojim se krenulo u privatizacijsku pljačku, čisto ratno profiterstvo, koje je bilo sustavna rabota bivših komunističkih kadrova i struktura prema već poznatoj rečenici razočaranih hrvatskih idealista i branitelja: Nekome metak, nekome imetak! Ta krađa devedesetih zapravo je bila kriminalni oblik neke vrste “prvobitne akumulacije kapitala”, pa smo dobili gomilu homo novusa, “uglednih poduzetnika” koji su iz zasranih gaća i pokrpanih guzova uskočili u Armanijeva odijela, a imovina im od svinjca i kokošinjca skočila na desetke i stotine milijuna tadašnjih dojčmaraka.

Državljani BiH

Mahom su to bivši komunistički direktori, partijski kadrovi i njihova djeca, zasoljeni s nešto onih koje su pripustili u “privatizaciju” a nisu bili dio starih struktura. Kada su se dokopali novca i ogromnog imetka tijekom rata, lako su postavljali tužitelje i suce, korumpirali ministre i premijere. Hrvatska i “ortački kapitalizam”, koji u kontekstu Agrokora spominje Martina Dalić, zapravo je ratno profiterstvo nastalo kao sustav, a ne kao pojedinačni čin, profiterstvo u kojem je glavni arhitekt bila bivša i nova država, njezine strukture i jake osobe. Osijek, Zagreb, Rijeka, Pula… prepuni su političara, ministara, državnih službenika, sudaca, dorhovaca, policajaca na najvišim funkcijama, liječnika, sveučilišnih profesora… čija imovina ne odgovara njihovim prihodima, a nisu je naslijedili niti imaju pokriće i u plaćenom porezu. U Osijeku ih gledam na dnevnoj razini kako se šepure, bahate, kadroviraju na svim razinama sustavnom korupcijom, a kada se poskliznu, uglavnom postaju državljani Bosne i Hercegovine. Kome da ih tužite? Onima koje kontroliraju? Ne, upravi vodovoda ili, u drugom slučaju, kupite kartu za Dublin jer više ne možete povraćati, boli vas ošit.

Tko bi zakon provodio?

Ove godine, dakle, 2018., pojedini su zastupnici tražili od Plenkovićeve vlade da ponovno donese Zakon o podrijetlu imovine i oduzimanju nezakonite, no Vlada je to odbila uz briljantno obrazloženje: “Vlada Republike Hrvatske mišljenja je da se predmetnim Prijedlogom zakona na nepravilan način obveznicima ispitivanja porijekla imovine, njihovim srodnicima i njima povezanim osobama zadire u ustavna prava propisana Ustavom Republike Hrvatske i to prava propisana: člankom 3. (o jednakosti, nepovredivosti vlasništva, vladavini prava), člankom 14. (o pravima i slobodama te jednakosti pred zakonom), člankom 16. (o ograničenjima u smislu poštivanja razmjernosti naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju), člankom 48. (o pravu vlasništva), člankom 49. (o poduzetničkoj i tržišnoj slobodi i pravima stečenim ulaganjem kapitala) i člankom 50. (o uvjetima ograničavanja ili oduzimanja vlasništva).” Kao što možete pročitati, ova je vlada odbijanjem prijedloga zakona o podrijetlu imovine ove godine pokazala izniman senzibilitet prema svojim građanima i njihovim ljudskim pravima, o njihovu nepovredivu vlasništvu, o tržišnim slobodama, bla, bla, bluć, muć, truć, puć…

Doduše, koji sam naivac, i da ga donesu, tko bi ga provodio, kao i druge slične zakone?
Zato, kao uzorni građanin pokorni ove zemlje, presudu Sanaderu za ratno profiterstvo ne mogu komentirati, zaključuje Šola za Glas Slavonije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Split: Tri ministarstva potpisala sporazume o pomorskoj sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Ministarstva obrane, mora i poljoprivrede potpisala su u utorak u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” tri sporazuma o pomorskoj sigurnosti, koji bi trebali unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.

Prvi sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu sedam milijuna kuna vrijedne imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Hrvatske potpisali su ministri obrane Damir Krstičević i mora Oleg Butković.

Zatim su potpisali i sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže. Naime, EMSA je krajem lipnja na brigu Hrvatskoj predala dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora koju će uskladištiti u splitskoj luci Lora, te je među ostalim koristiti i za obuku pripadnika Obalne straže.

Sporazum podrazumijeva da će MORH izdavati potvrde o ostvarenoj plovidbenoj službi i obnašanim dužnostima na brodovima HRM-a za sve članove posade vojnih brodova, a uz to će i oba ministarstva surađivati na usklađivanju i verifikaciji programa tečajeva koji se provode u središtu za obuku HRM-a.

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković svoj je potpis, uz onaj Krstičevićev, stavila na treći Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva.

Krstičević: HRM i Obalna straža bit će spremni čuvati Jadran od bilo koje ugroze

Krstičević je izrazio uvjerenje da će ovi sporazumi znatno unaprijediti sposobnost HRM- a i Obalne straže, te doprinijeti jačanju pomorske sigurnosti, a time i učinkovitijem nadzoru i zaštiti hrvatskih prava i interesa na moru. Vrijedna oprema daje novu sposobnost Obalnoj straži, a pomoći će očuvati Jadran čistim u slučaju bilo kakve pomorske nesreće, istaknuo je ministar.

“Potpisom sporazuma HRM i Obalna straža dobivaju kvalitetno i osposobljeno osoblje spremno čuvati Jadran od bilo koje ugroze, a imat će priznat status kao i ostali pomorci. Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva, vrijedan 13 milijuna kuna, omogućit će da još kvalitetnije nadziremo Jadran. Ovo potvrđuje ozbiljan pristup ove Vlade prema sigurnosti naše domovine, a sve kako bi bili još jači i spremniji odgovoriti na bilo koji izazov”, poručio je.

Ministar Butković rekao je kako prvi sporazum znači veliki iskorak i sigurnost za obalu, turizam i gospodarstvo dok se ne nabave novi brodovi koji bi bili u funkciji zaštite od onečišćenja. Za drugi sporazum je kazao kako rješava opće uvjete pomorskih zvanja u ratnoj mornarici s onima u trgovačkoj mornarici.

Butković: Pomorci su hrvatski brend

“Pomorci su brend Hrvatske, to je nešto po čemu smo cijenjeni i traženi na svjetskom tržištu, zaključio je Butković.

O trećem sporazumu i nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva govorila je ministrica Vučković te izvijestila da Hrvatska ima 219 ovlaštenih osoba koje čuvaju more od onečišćenja, ilegalnog ulova, nedozvoljenog ulaska stranih brodova. Najavila je da će uskoro potpisati novi sporazum o nabavi četiri broda u suradnji s Carinskom upravom.

“Posljednje dvije godine smo ugovorili šesterostruko veća sredstva kroz program, ugovorili smo više od 2100 projekata vrijednih više od 1,4 milijarde kuna, od kojih je već isplaćeno više od 660 milijuna kuna. Vjerujem da će i dalje biti bolje i učinkovitije”, poručila je ministrica.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnju kada su mu zbog toga odredili i mjeru pritvora

Kako prenosi Dnevni avaz, Bosiljčić je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je i kako je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari