Connect with us

Pregled

Šoljak: Potrebno je zajedništvo hrvatskog naroda u domovini i dijaspori

Objavljeno

-

FOto: Hina

Hrvati iz domovine i dijaspore trebali bi se ujediniti na programu istinskog boljitka te je vrijeme da se narod osvijesti i preuzme odgovornost za vlastitu budućnost, istaknuto je na skupu Hrvatskog svjetskog sabora u Zagrebu.

Upozorivši na iznimno zabrinjavajuće političko i gospodarsko stanje u Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora Niko Šoljak rekao je kako današnji skup ima za zadatak postaviti temelje zajedništva hrvatskog naroda u Domovini i svijetu kako bi zajedno našli put rješenja nagomilanih problema.

Poručio je i da je vrijeme da se narod osvijesti i preuzme odgovornost za vlastitu budućnost tako što se uzdigne do samosvijesti i odgovornosti za svoja djela kako bi na izborima smjenio partitokratsku vlast.

“Vjerujemo da će već na sljedećim izborima narod predlagati i izabrati svoje narodne zastupnike, koji će odgovarati narodu. Zastupnike koje će narod izabrati, a ne predsjednik stranke”, rekao je Šoljak.

Pozvao je i Katoličku Crkvu da stane u zaštitu naroda i bude njegov glas jer su se, kako je rekao, sve vlasti u svijetu odvojile od naroda i ne služe njemu već svojim partikularnim interesima.

Također, pozvao je i hrvatske branitelje da se organiziraju u jednu jedinstvenu organizaciju kako bi postali subjekt odlučivanja i prestali biti objekt potkusurivanja za državu i narod neprihvatljivih interesa. Šoljak je pozvao i hrvatsku inteligenciju te HAZU da postanu “svijest hrvatskog naroda” kako bi ga usmjeravale u sretnu budućnost.

Istaknuvši važnost povratka hrvatske dijaspore, politolog i prevoditelj Tomislav Sunić, koji je i sam godinama predavao u SAD-u, izrazio je skepticizam prema iskrenosti poziva dijaspori za povratkom.

“Nama je bitno da se dijaspora vrati u Hrvatsku. Ali, ako ste stvarno obrazovani i imate visoke kvalitete i inozemne diplome, vjerujte mi, imat ćete više neugodnosti nego ako ste običan klimavac i mediokritet”, kazao je.

Naglasio je i da je nakon 25 godina postao “veliki skeptik” prema pozivima koji se šalju dijaspori kako bi se vratila u zemlju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas