Pratite nas

BiH

Sonja Biserko: BiH je privremena, Srbija ne odustaje

Objavljeno

na

”Vučić BiH danas dijeli diplomatskim sredstvima”, izjavila je predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko.

sonjabiserkodaniU intervjuu kojega za sarajevski tjednik Dani, Biserko je rekla kako niti jedna vlast u Beogradu pa tako ni sadašnja koju predvodi Aleksandar Vučić nije odustala od nastojanja da podijeli Bosnu i Hercegovinu.

”S takvim će se pokušajima nastaviti pri čemu će sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biti iskorišten kao izvođač prljavih poslova”, izjavila je Biserko te dodala kako su nastojanja da se BiH podijeli konstanta svih režima u Srbiji još od Slobodana Miloševića a ocijenila je kako su zbog razvoja događaja nacionalistički krugovi u Srbiji odustali jedino od nastojanja da prigrabe dijelove teritorija Hrvatske.

Biserko podsjeća kako je beogradsko potenciranje otvorenih pitanja u regiji temeljeno na tvrdnji o Srbima kao žrtvama stradanja čime se taj narod mobilizira protiv ostalih koji žive na području bivše Jugoslavije.

”Cijela struktura o kojoj govorim i dalje duboko vjeruje da je BiH privremeno rješenje i zato igraju na Milorada Dodika koga jednog dana planiraju upotrijebiti kao izvođača prljavih poslova. Iako su od ratova prošla gotovo dva desetljeća beogradski nacionalistički krugovi za sada su jedino pustili Hrvatsku”, kazala je Biserko.

Govoreći za Dane, istaknula je kako politička i kulturna elita Srbije ne odustaje od projekta Dobrice Ćosića koji je Republiku Srpsku definirao kao “preskupu ali jedinstvenu političku i ratnu pobjedu srpskog naroda u drugoj polovini 20. stoljeća”.

Upozorila je kako je uz BiH i Crna Gora ta koja je ostala na meti srpskih nacionalista pa bi stoga bilo iznimno važno da BiH do kraja 2015. godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.

U slučaju BiH, smatra Biserko, također je važno da međunarodna zajednica ne propusti djelovati kako je to ranije često bio slučaj.

”Međunarodna zajednica po pravilu sebi dopusti da ih u prvih godinu ili dvije svaka nova vlast u Beogradu zavara svojim deklarativnim odnosom distance prema vlasti u Banja Luci pa joj nerijetko promiče naknadno međusobno zbližavanje koje po pravilu loše završi. Krajnji je cilj tog zbližavanja izdvajanje Republike Srpske iz BiH”, izjavila je Biserko.

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije smatra kako pitanje BiH ostaje test za Europsku uniju i druge međunarodne organizacije.

Europska unija će se, prije ili kasnije, smatra Biserko, morati vratiti Bosni i Hercegovini jer na tom primjeru mora pokazati kakva zapravo društva želi unutar Unije.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari