Connect with us

Sorensen se vratio s Marsa: Najveći krivci su građani koji glasaju za ovakve političare

Objavljeno

-

[quote]”Jednostavno, građani ove zemlje glasuju za političare, a političari rade s nama onako kako rade pa vi onda izvedite zaključke i izračunajte kakva je situacija. Jedno je sigurno, mi smo još ovdje, a naša ponuda za pomoć i asistenciju i dalje stoji”, izjavio je Sorensen, dodavši kako se na primjeru Hrvatske najbolje može vidjeti da EU uzvraća na dobre rezultate.[/quote]

[dropcap]Š[/dropcap]ef izaslanstva EU i posebni izaslanik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je u petak u Stocu kako je najveći krivac za sporo napredovanje BiH ka članstvu EU sama BiH, odnosno njezini građani koji biraju “političare koji s nama rade kako rade”.

“Jednostavno, građani ove zemlje glasuju za političare, a političari rade s nama onako kako rade pa vi onda izvedite zaključke i izračunajte kakva je situacija. Jedno je sigurno, mi smo još ovdje, a naša ponuda za pomoć i asistenciju i dalje stoji”, izjavio je Sorensen, dodavši kako se na primjeru Hrvatske najbolje može vidjeti da EU uzvraća na dobre rezultate.

Po njegovom mišljenju, BiH je kriva, jer nije prihvatila pomoć EU i kao država je odabrala sustav da će se radije kretati unatrag nego unaprijed.

Na pitanje koliko je BiH daleko od članstva u odnosu na druge zemlje regije, Sorensen je izjavio: “Kao što je već poznato mi s BiH imamo ugovor, odnosno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za koji čekamo da dođe na svoje mjesto. Takav sporazum sada planiramo s Kosovom, Srbija je dobila datum za početak pregovora, a vode s i određene aktivnosti i s Crnom Gorom i Albanijom, međutim, s BiH i sami znate kakva je situacija, da od nekih stari odstupa”.

Komentirajući činjenicu kako je danas posljednji rok za formiranje lokalnih upisnih komisija, a da u BiH njih skoro 50 posto nije formirano što prijeti provođenju popisa stanovništva, Sorensen je naglasio kako je formiranje tih komisija izuzetno važno te da to pitanje treba biti upućeno političarima u BiH i treba ih pitati što oni namjeravaju da urade po tom pitanju.

“Pomoć koju smo mi pružili u ovoj oblasti, bilo financijskoj, bilo političkoj, nije mogla biti bolja. Znači, BiH smo stavili na raspolaganje svoje najbolje eksperte iz te oblasti, uložili nekoliko milijuna eura i zato od nje očekujemo da provede cenzus onako kako se ona i obvezala”, naglasio je posebni izaslanik EU u BiH.

Na pitanje kako međunarodna zajednica gleda na problem dvije škole pod istim krovom, kazao je kako međunarodna zajednica i EU poznaju ovaj problem te apsolutno smatraju kako je obrazovanje nešto na što svi imaju pravo bez ikakve segregacije i diskriminacije.

“Svjesni smo tog problema i smatramo da obrazovanje mora biti osigurano svima na način kako mi to radimo”, zaključio je Sorensen.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari