Connect with us

Događaji

Sotin: Spomen obilježje za ubijene u velikosrpskoj agresiji

Published

on

U spomen na 68 Sotinjana ubijenih ili nestalih tijekom velikosrpske agresije i okupacije, u tome vukovarskom prigradskom naselju 14. listopada otkriveno je Spomen obilježje, a izaslanstva obitelji stradalih, grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije te stradalničkih udruga iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen križa.

[ad id=”68099″]

Autori Spomen obilježja koje sa Spomen križem čini jedinstvenu cjelinu, su projektanti Matija Vaniček, Tomislav Ćurković i Zvonimir Zidarić.

Prisjećajući se 24. obljetnice stradavanja vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u kratkom obraćanju kazao je kako je Spomen obilježje u Sotinu postavljeno kao opomena da se ne smije odustati od traženja istine o nestalim Sotinjanima.

„Nažalost, država je ostala gluha na vaše potrebe i ostali ste sami u svojim nastojanjima traženja pravde za svoje žrtve“, naglasio je Penava, rekavši kako „krv mučenika vrišti iz zemlje“.

Misu zadušnicu za stradale u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba na Sotin, u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana služio je sotinski župnik velečasni Zlatko Rajčevac.

Zbog ratnog zločina počinjenog nad hrvatskim civilima u Sotinu, 2006. godine je Županijsko državno odvjetništvu u Vukovaru podiglo optužnicu protiv 17 osoba. Tijekom suđenja na vukovarskom Županijskom sudu, jedan optuženi je umro, dvojica su oslobođena krivnje, dok se preostalih 14 optuženih za zločine u Sotinu 1991. godine nalazi u bijegu.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ljetos je zbog zločina u Sotinu i ubojstva 16 hrvatskih civila nepravomoćno osudilo dvojicu od petorice nekadašnjih pripadnika milicije i teritorijalne obrane na ukupno 24 godine zatvora.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata još se nalazi 18 Sotinjana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari