Pratite nas

Vijesti

SOVJETSKA MARKETINŠKA MAŠINERIJA: Reklame kao proizvod koji se konzumira sam za sebe

Objavljeno

na

Vrlo je tanka crta između genijalnog i ludog. Cijeli Sovjetski Savez reklamama je od samog početka 1967. godine do raspada ove mega države opskrbljivao studio Eesti Reklaamfilm iz estonskog Tallinna. Tijekom 24 godine postojanja studio je snimio oko pet tisuća reklama za naranče kojih nije bilo, automobile koje se zapravo nije moglo kupiti, katamarane koje je proizvodila tvornica helikoptera, a koji se nisu mogli sastaviti i još tisuće drugih proizvoda. Njihove su se reklame u SSSR-u iščekivale kao što danas čekamo kakvu dobru televizijsku seriju

Zavodljivi kadrovi mljevenog mesa

Tanka je crta između genijalnog i ludog. Sovjetska marketinška mašinerija, ako je tako možemo zvati, suvereno je gazila po njoj kada je studio iz estonskog Tallinna 60-ih godina prošlog stoljeća uvjerio političku elitu kako SSSR-u nedostaje tek reklama da radničku klasu povede u raj. Teško je danas zamisliti reklamu za mljeveno pileće meso, rezultat od kojeg će se vegetarijancima dići kosa na glavi. A bome i ljubiteljima audiovizualnog sadržaja.

Cijeli Sovjetski Savez reklamama je od samog početka 1967. godine do raspada ove mega države opskrbljivao talinski studio Eesti Reklaamfilm. Tijekom 24 godine postojanja studio je snimio oko pet tisuća reklama za naranče kojih nije bilo, automobile koje se nije moglo kupiti, katamarane koje je proizvodila tvornica helikoptera, a koji se nisu mogli sastaviti i još tisuće drugih proizvoda.

Na žalost, od bogatog arhiva do danas je navodno ostalo sačuvano manje od sat vremena ovog raritetnog materijala. Za razliku od danas kada su reklame posvuduše koje se mogu vidjeti baš svuda, u SSSR-u one su bile dio televizijskog programa koji se čekao kao što danas čekamo kakvu dobru seriju. Emitirale su se u blokovima od pet minuta tri puta dnevno.

Radnička klasa odlazi u raj

No, u sovjetskoj ekonomiji reklame nisu imale namjeru prodati kakav proizvod ili se truditi određenu skupinu potrošača zainteresirati za kakvu uslugu. Reklame su bile proizvod koji se konzumira sam za sebe. Snimale su se godinama, a proizvod bi često nestao s polica prije no što je reklama za njega napravljena. Ništa strašno, svejedno bi je emitirali nadajući se da će proizvod jednom ipak biti dostupan.

Kako kaže legenda talinskog studija Harry Egipt u intervjuu za dangerousminds.net, nikada nije radio političku propagandu, reklame su uglavnom korištene za glorifikaciju sovjetskog načina života.

Spominjana reklama za mljeveno pileće meso nastala je tako što je predstavnik tvornice jednog dana ušetao u ured Eesti Reklaamfilma pohvalivši se kako je tvrtka nabavila novu i vrlo modernu opremu za izradu mljevenog mesa.

„Tražili su da napravim reklamu u kojoj bi se vidio čitav proces. Kako se pile stavlja u kotao za mljevenje zajedno s perjem i kostima i kako mašina uspješno odvaja meso od nusproizvoda. Da ne bih nepotrebno uznemirio djecu i aktiviste za zaštitu životinja, uspio sam doći do kompromisa tako da je prikazan tek posljednji dio procesa kada meso izlazi mljeveno iz mašine. Poznati estonski kompozitor Alo Mattiisen napravio je muziku nakon što je vidio gotov materijal“, kaže Egipt u tom intervjuu, a rezultat možete pogledati ispod.

Shodno novonastalim odnosima i ulasku u kapitalizam i Egipt je promijenio taktiku te reklame prodaje skupljene na DVD za 20 eura. Dostava džaba na retrosovietads.com.

lupiga

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari