Connect with us

Iz Svijeta

Španjolska zbog krize stanovanja ukida zlatne vize

Objavljeno

-

Foto: EPA

Španjolska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja

Cilj je zaustaviti mešetarenje nekretninama, rekao je u ponedjeljak u Sevilli premijer Pedro Sanchez.

„Poduzet ćemo potrebne mjere kako bi osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet špekulacije”.

Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak u Madridu, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Program zlatnih viza od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nisu članice Europske unije da steknu prebivalište u Španjolskoj ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500 tisuća eura. Program se odnosio i na financijske investicije od najmanje milijun eura u tvrtke ili dva milijuna u državne obveznice.

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tijekom eurokrize, a svugdje su kritizirani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice priuštivog stanovanja, piše agencija dpa.

Sanchez je u ponedjeljak rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barcelone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim otocima.

Zbog potražnje stranaca lokalcima koji „žive, rade i tamo plaćaju poreze gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj”, rekao je premijer.

Prema službenim podacima, Španjolska je izdala više od pet tisuća zlatnih viza od 2013., od čega se dvije tisuće odnose na kineske državljane.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas